Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 11 DECEMBER 1999
 

”Jag vill hålla
på i 200 år till”

HAR RÄDDAT TUSENTALS UNGA ”Jag har satsat mitt liv på det här”, säger K A Westerberg, Hasselas grundare, i köket där Pia, ”medlevare”, Jussi, 18, Kalle, 17, och Jonas, 18, förbereder kvällens fiskmiddag.
Foto: LOTTE FERNVALL


Namn: K A Westerberg. Ålder: 70 i dag. Familj: Hustru Gunsan och sju barn tillsammans från tidigare äktenskap. Bor: Delar livet mellan Hassela i nordvästra Hälsingland och en etta i Stockholm. Inkomst: Pensionär.

Hassela-
kollektivets grundare fyller 70 år


HASSELA. Han har räddat livet på unga knarkare. Ändå har han utsatts för hård kritik, vulgära påhopp och smutskastning.
  För 30 år sedan bildade K A Westerberg Hasselakollektivet. Han brinner fortfarande för samhällets mest trasiga och jobbiga ungar.
  I dag blir han 70.
  
Karl Arne Westerberg, kallas K A, är ”farsa” på Hassela och hustrun Gunsan är ”morsa”. Ungdomarna kommer i huvudsak från arbetarklassen och nedre medelklassen.
  I dag har drygt 1 000 gått igenom utbildningen. Ungdomarna ska bryta identiteten som knarkare och komma bort från droglivet och in i samhället.
  – De kommer från familjer som har det slitsamt, säger han. Hela vuxenvärlden har svikit dessa barn.
  Ungdomarna utvecklas till missbrukare och kriminella. K A och hans medarbetare har i många år delat sitt liv med knarkare, alkoholister, tjuvar, prostituerade, våldsmän, rånare och biltjuvar.

”Inte vana vid ömhet och värme”
  
– I knarkbranschen är de inte vana vid ömhet och värme, berättar K A, drogerna dövar allt. De varken vågar eller kan visa ömhet.
  – De har utnyttjats och utnyttjar.
  I början kan ungdomarna visa sin ömhet mot husets djur innan de börjar lita på de vuxna igen, som finns till hands dygnet runt.
  På Hassela jobbar ungdomarna med djuren eller har annat praktiskt arbete. Det är tidiga morgnar, skola, arbetsträning, fasthet, tydliga gränser och moral (som för vilken ”svensson” som helst).
  Men dessa hårda nypor fick debatten att koka över för 70-talets knarkliberaler.
  Kända debattörer ansåg att K A och hans gäng systematiskt förnedrade unga narkomaner, att elever misshandlats, behandlingen ansågs vara för auktoritär och ungdomar ska till och med ha tagit livet av sig på grund av den kränkande behandling de utsatts för.
Har du tvekat någon gång?
  
– Så klart jag tvekat. Många gånger har jag kommit hem till kollektivet efter hårda debatter för att slicka såren och fundera över framtiden.

Spikade ihop möbler själv
  
– Jag har ju varit dum om jag inte lyssnat på andra.
  Han är kritisk till dagens narkotikapolitik:
  – På knarkliberala 60–70-talen hade 16–17 procent av ungdomarna provat narkotika. Antalet sjönk under 80-talet när man var på offensiven mot knarket.
  – Men nu är vi tillbaka till 16–17 procent igen! De liberala krafterna är för starka, trots restriktionerna. Annars skulle det inte se ut så här.
  När Hassela startade 1969 var det knapert. Möblerna spikade man ihop själv och K A:s pappa lärde dem sätta potatis. Men efter halva månaden kunde det hända att man inte hade pengar kvar till mat och måste handla på ”krita” hos Ica-handlaren. Konsum nobbade.

”Vi har sett många överleva”
  
Hasselakollektivet är en grupp röda trähus med vita knutar. Det är mycket vackert och snön täcker mark och träd.
  Här används föräldrar som en resurs.
  – Vi kan inte vara utan dem. De ska också knyta kontakten igen med sitt barn som jämlikar och inte känna sig utanför vårt arbete.
Hur många har klarat sig av dem som varit här?
  
– 150 procent, skrattar han och tänder en ny cigarill. Vi har inte bara sett ungen överleva utan också föräldrar och syskon resa sig.
  Men tillägger att frågan är omöjlig att svara på:
  – I det här jobbet ingår det också återfall.
Många behandlingshem har lagts ner men Hassela lever och har fått efterföljare. Är du nöjd?
  
– Jag är samma kille som tidigare, bortsett från det yttre förfallet. Jag vill hålla på i 200 år till och skulle vilja vara med och utveckla det här till något ännu bättre och ännu större.
  I dag har hans döttrar Johanna, 36, och Anneli, 41, tagit över Hassela. De är uppväxta där och har arbetat i kollektivet.
  – Jag har haft ett privilegierat yrke, att få träffa alla dessa ungdomar och haft alla dessa diskussioner i dagar och nätter.

Firar på hemlig ort
  
Sen fem år tillbaka har han ”stått till förfogande” när döttrarna tog över och han gick i pension.
Ulla-Lene Österholm
Ulla-Lene
Österholm

  – Jag kände mig lite hemlös efter alla år, därför har jag och Gunsan skaffat oss en etta i Stockholm.
  K A Westerberg är välklädd, vältrimmad och har ett ofattbart engagemang. Det är svårt att förstå att han ska fylla 70.
Hur firar du?
  
– På okänd ort, jag ska leva loppan och träffa kompisar och snacka skit.



Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER