Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ONSDAG 1 DECEMBER 1999
 

Metall utesluter nazist från facket
Kände igenom i tidningsreportaget i går
STOCKHOLM. Fackföreningen Metall beslöt på onsdagen att utesluta en medlem sedan han utpekats som aktiv nazist. Flera fackföreningar, bland andra Handelstjänstemannaförbundet (HTF) säger sig inte ha möjlighet att fatta ett sådant beslut.
  Det var efter tisdagens publicering av artiklar och bilder på nazister i Sverige som det blev känt att en av de utpekade ledarna i Nationalsocialistisk front (NSF) sedan oktober varit medlem i Metall.
  Metalls förbundsstyrelse beslöt att med omedelbar verkan utesluta honom, efter tips från personer på den arbetsplats där mannen arbetar.
  - De kände igen honom och hörde av sig till oss. Om det inte varit för publiceringen i går hade det här aldrig kommit till vår kännedom. Efter mordet på den syndikalistiska fackföreningsmannen frågade vi våra avdelningar om de kände till några medlemmar som är nazister, men vi hittade inga. De håller i allmänhet låg profil på arbetsplatsen, säger Anders Ferbe, informationschef på Metall.

”Ett policybeslut”
  Beslutet i Metalls förbundsstyrelse är att betrakta som ett policybeslut, säger Ferbe. I fortsättningen ska medlemmar som också visar sig vara medlemmar i "nazistiska eller liknande grovt antidemokratiska organisationer" uteslutas.
  Till Internettidningen Dagens Arbete säger den utpekade nazisten att han inte är förvånad över Metalls beslut.
  - Uteslutningar är det enda sättet för demokratin att försöka visa några muskler. Jag hade tänkt gå ur det där jävla skitförbundet i alla fall, säger han.
  En annan av de utpekade nazisterna är medlem i HTF.
  - Det finns inget i våra stadgar som ger oss möjlighet att utesluta en person av dessa skäl. Jag tror att det är samma sak för alla tjänstemannaförbund, säger Sten Persson, vice ordförande i HTF.
  - Vi ska se över vilka juridiska möjligheter det finns för att justera detta. Personligen tycker jag att en person som är medlem i en nazistisk organisation inte kan vara med i en fackförening. Det tror jag att 99 procent av våra medlemmar håller med om.

HTF har styrelsemöte
  HTF har ett styrelsemöte om två veckor, då denna fråga kommer att behandlas.
  Den plötsliga publiciteten kring nazisterna har tagit de flesta fackförbunden med överraskning. Flera som TT har talat med säger sig inte ha tänkt igenom frågan om kända nazister kan vara medlemmar i förbunden eller inte.
  Precis som HTF säger dock akademikernas centralorganisation Saco att de saknar möjligheter att utesluta medlemmar av dessa skäl.
  - Vi har tillsatt en utredning för att undersöka om vi kan ändra stadgarna. Men det är en komplicerad fråga, säger Sacos vd Anders Lönnberg.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER