Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 30 NOVEMBER 1999
 


Vittnen skräms till tystnad


Dan Berner 24 år Stockholm
Dömd för hets mot folkgrupp efter naziföreläsning på Umeå universitet. Medverkar i tidningen Nordland.

Björn Björkqvist 20 år, Karlskrona
Dömd för våldsamt upplopp och tre gånger för hets mot folkgrupp. Även straffad för bland annat olaga hot. Propagandachef för NSF.

Kim Blomqvist 24 år Nybro
Vice propagandachef i NSF. Utgivare av tidskriften Den sanne nationalsocialisten.

Sonny Brandt 28 år, Göteborg
Dömd för att ha hotat polis. Även för stämpling till mord, hot mot tjänsteman och olaga hot. Medlem i Ariska Brödraskapet.

Anders Ärleskog 23 år Karlskrona
Näst högste ledaren för NSF. Skriver artiklar i Den sanne nationalsocialisten.
Mikael Byman 22 år Ludvika
Dömd för hot mot tjänsteman och ett flertal våldsbrott. Ledande inom NSF Ludvika.

Kim Edwilson Viégas Sousa 32 år Hasslarp
Dömd nio gånger, bland annat för övergrepp i rättssak och hot mot tjänsteman. Dessutom mened till förmån för Hells Angels ledare, Thomas Möller. Tillhör Hells Angels Helsingborg.

David Emilsson 30 år Ale
Dömd för övergrepp i rättssak sedan han misshandlat en man som lämnat uppgifter om honom i ett polisförhör. Dömd för misshandel, våld mot tjänsteman och hot mot tjänsteman. Aktiv i Svenska Motstånds-
rörelsen.

Rickard Fredriksson 27 år Linköping
Dömd för hot mot tjänsteman när han förföljde och hotade polis vid Karl XII manifestation. Ansvarig utgivare för naziskriften Midgård. Tidigare utgivare av tidskriften Nordland.
Tre av fyra åklagare uppger att de haft mål där vittnen skrämts till tystnad. I vart femte fall handlar det om hot från den organiserade brottsligheten, från kriminella mc-gäng och nazister.
  Därmed har brottsligheten tillåtits segra. Hoten har nått avsedd effekt. Rättsprocesser har avbrutits och misstänkta brottsling går fria utan att deras skuld ens prövats av domstol.
  – Om inte samhället nu markerar att detta är oacceptabelt kommer ingen åklagare att om några år vilja åta sig utredningar där nazister eller andra organiserade brottslingar är inblandade, säger Eva Lundström, biträdande chefsåklagare i Uppsala.

Åklagaren lade ner åtalet – av rädsla
  
Sex av tio åklagare har själva blivit hotade. En åklagare, som vill vara anonym, erkänner till och med att hon eller han lagt ned ett åtal på grund av rädsla.
  Bland enkätsvaren finns också flera exempel på hur hoten verkställts: hjulmuttrar som skruvats av bilen, brevbomb, mordbrand
  En kammaråklagare menar att främst nazisterna blivit mer drivna och professionella.
– Förr var de mest öldrickande skränhopar. Nu har de till och med egna säkerhetschefer. Inom organisationerna finns folk som är kapabla att utföra mycket avancerade kartläggningar av poliser, åklagare och journalister, säger åklagaren.
  
Vi har också genomfört en undersökning bland 1 000 slumpvis utvalda poliser. Och här är hotbilden än mer tydlig: nio av tio poliser har blivit utsatta för hot i samband med sin tjänsteutövning. De flesta kommer från narkomaner, fyllerister och psykiskt störda personer, men var sjätte av de svarande uppger att hoten också kommer från kriminella mc-gäng och nazister.
  Som rättssamhällets frontsoldater är poliser i större utsträckning än åklagare utsatta för hot. Och nästan alla poliser anser att hoten mot kåren ökat, 93 procent är av den uppfattningen. Var fjärde polis har dessutom fått ta emot hot mot sin familj.
  ”Om hoten riktas mot familjen är det inte svårt att välja mellan statens intresse och ens egen familj. Ibland ’ser’ jag inte om jag vet att familjen kan skadas”, skriver en polisman.

”Två mc-killar gled upp bredvid oss”
  
En annan resonerar på samma sätt:
  ”Jag undviker att ingripa om jag tror att det blir konsekvenser för mig eller min familj”.
  Både poliser och åklagare vittnar om att de ibland får ta emot hot som varken går att anmäla eller åtala eftersom de är helt lagliga, men ändå mycket skrämmande.
  En åklagare berättar:
– Ett halvår efter en mc-rättegång var jag ute och cyklade med min lilla dotter. Plötsligt gled två mc-killar upp bredvid oss. De sade inget, bara stirrade. Deras tystnad var lika obehaglig som känslan att de hade koll på en.
  
Just förtäckta hot mot barn är ett sätt att skapa otrygghet. I undersökningen finns flera vittnesmål om sådan taktik, om mc-gäng som frågat polismän om hur deras barn på daghemmet NN mår, hur familjen trivs på NN-vägen.
  En polisman berättar om en kollega i Stockholm vars barn en dag kom hem från dagis med en chokladkartong. ”Hälsa till pappa” hade en mc-klädd man i svart skinnväst med döskalle sagt.
  Exemplen visar att nazister och kriminella mc-gäng har väl utbyggda personregister över sina motståndare. Men också att de kan nå sina syften utan att begå brott.
  I mars 1997 hotades en vårdare på Kumlafängelset av den intagne Miitri Lehto, som avtjänade ett åttaårigt fängelsestraff för ett brutalt knivdråp på hockeyspelaren Peter Karlsson i Västerås. Karlsson var homosexuell och han dödades med 64 knivhugg. Sedan dess har talet 64 blivit en kod för nazisternas böghat.

Om hoten riktas mot familjen är det inte svårt att välja. Ibland ’ser’ jag inte om jag vet att familjen kan skadas
Enkätsvar från polisman