Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 20 NOVEMBER 1999
 

Klingvall betalar – men bara gubbar får följa med
Lena Mellin Lena Mellin om regeringens pr-resa till Sydafrika - utan kvinnliga ministrar
En stillsam fråga. Är det något fel på biståndsminister Maj-Inger Klingvall?
  Hon duger att betala regeringens stora pr-satsning i Sydafrika. Men får inte följa med.
  Reser gör regeringens egna Bröderna Brothers – Göran Persson, Lars Engqvist och Björn Rosengren.
  
Biträdande näringsminister Mona Sahlin hävdar att vita medelålders heterosexuella män är måttstocken. Det är de som bestämmer hur samhället ser ut.
  När det gäller regeringens stora pr-satsning i Sydafrika är det fullständigt korrekt.

Gifta män över femtio

  Från regeringen deltar en mycket homogen grupp. Tre gifta män som fyllt femtio.
Göran Persson, 50, statsminister. Med fru.
Björn Rosengren, 57, näringsminister. Med fru.
Lars Engqvist, 53, socialminister. Utan deltagande fru.
  
Man kunde tänka sig att Sverige, som ofta utmålar sig som ett föregångsland på jämställdhetens område, hade skickat åtminstone ett kvinnligt statsråd. Särskilt med tanke på att en majoritet av ministrarna är kvinnor – elva av tjugo statsråd.
  Den första man kommer att tänka på är givetvis biståndsminister Maj-Inger Klingvall. Det är med pengar från hennes budget, 25 miljoner kronor, som den statliga delen av pr-offensiven i Sydafrika betalas.
  
Klingvall hade gärna velat följa med. Så gärna att när hon uteslöts ur ministertruppen ordnade hon en egen resa till sydliga breddgrader.
  På söndag lyfter planet mot Tanzania och Uganda med biståndsministern ombord. Där ska Maj-Inger Klingvall under nio dagar bland annat studera vattenfrågor och framgångsrika hiv- och aidsprogram. Under tiden inviger hennes manliga kolleger industriutställningar, inspekterar nerlagda diamantgruvor och bjuder på galamiddag på Johannesburgs flottaste hotell.
  Att Klingvall inte fick följa med beror på att statsministerns kansli tycker att resan är mer inriktad på näringsliv än på bistånd. Alltså skulle näringsministern med. Inte den ansvariga för biståndet.
  Om så är fallet inställer sig två frågor: Varför betalas kalaset med biståndspengar när det handlar om näringslivet? Och varför måste just näringsminister Björn Rosengren representera Sverige? Det finns ytterligare en minister på hans departement. Nämligen Mona Sahlin. Hon är varken man eller har fyllt 50.

Ulvskog kunde ha åkt
  
En annan tänkbar medresenär hade varit kulturminister Marita Ulvskog. Den satsning som Sverige genomför innehåller mängder av svensk musik, teater och mat.
  I sanningens namn ska påpekas att integrationsminister Ulrica Messing, 31, faktiskt var påtänkt. Men hon tvingades tacka nej när det visade sig att riksdagen behandlar tre av hennes propositioner nästa vecka. Björn Rosengren tog raskt hennes plats.
Så nu blir det Bröderna Brothers som åker. Till nya äventyr på andra sidan jordklotet.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER