Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 20 NOVEMBER 1999
 

Nya uppgifter om fusk på EU-kontoret
”Betalade ut löner som aldrig bokfördes”
STOCKHOLM Nya uppgifter talar om att EU-kontoret i Stockholm regelmässigt betalat ut löner som aldrig bokförts.
  Om uppgifterna visar sig vara riktiga måste förra chefen för kontoret, Linda Steneberg, avgå, anser flera politiker.

  En före detta tjänsteman vid EU-kontoret, som framträder anonymt i Expressen, säger att det var "vanligt" och "ständigt förekommande" att korttidsanställda och inhoppare fick sina löner svart. EU-kontoret betalade inte skatt eller sociala avgifter.
  - Många unga människor fick ersättning direkt, en check här och en check där. Det bokfördes aldrig som löner. Det var ingen ordning över huvud taget, säger tjänstemannen.
  Enligt källan var även andra utbetalningar lika okontrollerade.
  - Det betalades ut 100^000-tals kronor till projekt som aldrig följdes upp, vad jag kunde se. Ofta fanns ingen dokumentation över varför vi skulle betala ut pengarna.
  - Det kunde komma en faktura på exempelvis hyra av husbil 40^000 kronor, och så fanns det ingen mer förklaring, berättar tjänstemännen.

Stelbent byråkrati
  Andra tjänstemän förklarar det misstänkta fusket med EU:s stelbenta byråkrati. Om löneutbetalningarna gått via Bryssel skulle inhopparna aldrig fått några pengar.
  Två personer som ansvarat för utbetalningarna på EU-kontoret i Stockholm har stängts av från sina arbeten tills vidare. EU-kommissionens utsända revisorer åkte tillbaka till Bryssel på fredagen och på måndag kommer personal från EU:s brottsutredande grupp Olaf. Till skillnad från revisorerna har de rätt att förhöra personalen och andra inblandade.
  EU-kontorets presschef Annika Östergren kunde på lördagen inte bekräfta uppgifterna i Expressen.
  - Det är detta som utredningen skall visa. Jag tror att utredarna hittills har gått igenom alla fakturor från 1995 och framåt, säger hon till TT.
  Stämningen på EU-kontoret på Östermalm är efter de senaste dagarnas avslöjanden mycket tryckt.

Krav på avgång
  - För alla som jobbar på kontoret har den senaste tiden varit jättejobbig och det är många som inte mår särskilt bra. Det är aldrig bra att bli utsatt för sådana här anklagelser. Det är varken bra för EU, för kommissionen eller för EU-kontoret, säger Annika Östergren.
  Allt fler politiker kräver att förra chefen för EU-kontoret, Linda Steneberg, tvingas lämna sin nuvarande tjänst inom EU-kommissionen, om uppgifterna om oegentligheter visar vara riktiga.
  - Det är inte rimligt att hon sitter kvar om hon försökt fuska, säger EU-parlamentarikern Maj Britt Theorin (s) till Aftonbladet.
  Per Stenmarck (m) går ännu längre och kräver att kommissionen stänger kontoret i Stockholm.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER