Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 20 NOVEMBER 1999
 

Cherie Blair, 45, väntar sitt fjärde barn.
Foto: AP
– Det är härligt med sladdbarn, Cherie Blair
FUNDERADE ÖVER RISKERNA Malou von Sivers tänkte över vad det kunde innebära att få ett handikappat barn när hon väntade lilla Julia. Men allt gick bra.
– Att få henne var som att få en extra efterrätt, säger hon. Helena Nilsson (lilla bilden) födde dottern Olivia när hon var 46 år och upptagen av riksdagsarbetet för centern. – Jag var privilegierad, säger hon.

De blev mammor i mogen ålder.
Att föda efter 40 - fördelar, nackdelar.
Malou von Sivers var 43 när hon fick dottern Julia
– Lycka till Cherie Blair. Det är härligt med ett sladdbarn.
  Det säger Helena Nilsson, 51, läkare och politiker och mamma till Olivia, 4, och Malou von Sivers, 46, producent på TV 4 och mamma till Julia, snart 3 år.
  Jobbigt? Inte alls faktiskt. Mest roligt och föryngrande.
  
Malou von Sivers var tvåbarnsmamma, när hon vid 44 års ålder födde Julia. Helena Nilsson fick sin förstfödda vid 46 års ålder.
  Helena var då vice ordförande för centerpariet och satt i riksdagen. Dessutom är hon läkare och visste allt om riskerna.

”Gick bara upp tolv kilo”
  
– Risktidsperioden för missfall var de första fjorton veckorna. När den var förbi så kunde jag ta det lugnt. Det blev en bra graviditet. Jag mådde bra och gick inte upp mer än tolv kilo. Inga problem med svullna fötter, för högt blodtryck eller socker. Jag kunde jobba hela tiden.
  Hon gick igenom både fostervattensprov och ultraljud och alla värden var bra.
  – Risken att föda sent är risken att föda ett barn med downs syndrom. Men som personalen som undersökte mig sa: Det är fem procents risk för downs och nittiofem procents chans att barnet är helt friskt.
  Helena menar också att hon var privilegierad. Hon hade arbetskamrater som såg till att hon inte tröttade ut sig, hon kunde amma Olivia i tio månader på jobbet i riksdagen.

Malous lättaste förlossning
  
– Olivia var med överallt, utom i utskotten. Jag var tillbaka på jobbet efter fjorton dagar. Dessutom har ju riksdagen ett bra dagis i huset.
  Tröttheten kom när hon slutade amma – men då hade hon gudskelov semester.
  För Malou von Sivers, nyss hemkommen från Sydafrika, var övervägandena nästan desamma.
  – Visst funderade jag över risken att få ett barn med handikapp. Jag hade ju två killar förut. Jag tänkte över vad det skulle innebära för familjen.
  Men Malou von Sivers mådde prima och har aldrig tidigare haft en sådan lätt förlossning. Hon njöt i fulla drag av att inte behöva gå upp mitt i natten och sitta i morgon-tv-soffan.

”Lär känna yngre”
  
– Så nu har jag en liten prinsessa här hemma som går omkring i skär klänning med volanger och pekar med hela handen och talar om för alla hur hon vill ha det. Att få henne var som att få en extra efterrätt. Alla i familjen fick nya roller och det tror jag är bra.
  En ytterligare bonus med ett sent födande är också att man får nya kontakter. Man lär känna yngre föräldrar.
  – Visst kanske man inte har samma tålamod att stå och gunga henne i timtal som man gjorde med de andra barnen. Men jag tror att som äldre förälder så ger man sitt barn andra saker.

De blev mammor i mogen ålder
Anneli Alhanko , premiärdansös, 45, med dotter Clarissa, 5.
Madonna , sångerska och dansare, 41, med dottern Lourdes, 3.
Melanie Griffith , skådespelare, 42, med dottern Estrela del Carmen, 3.
Eva Hamilton , programledare, 45, med sonen William, 3.
Marita Ulvskog , kulturminister, 47, med dottern Elin, 5.


Att föda efter 40
Kvinnor som föder barn efter 40 har större chans att bli 100 år än andra kvinnor, enligt forskare vid Harvard. De tror att det beror på att de försenat klimakteriet och fortsatt producera östrogen längre. Därigenom utrustades de med ett bättre skydd mot såväl hjärtsjukdomar som alzheimers.
Fördelar att bli mamma efter 40: lider mindre av illamående, andfåddhet, yrsel, depressioner, går upp mindre i vikt.
Nackdelar att bli mamma efter 40: högre risk för missfall, högre risk för graviditetsdiabetes, högre risk för högt blodtryck, risken för att föda ett barn med downs syndrom är 5 procent, kan ta längre tid att återhämta sig.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER