Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 14 NOVEMBER 1999
 

Breven gjorde
Tony Olsson till nazist

TONY OLSSON FICK MINST 30 BREV Den misstänkte polismördaren och bankrånaren Tony Olsson, 26, hade i fängelset en omfattande korrespondens med före detta nazistledaren Christopher Rangne. Han mottog minst 30 brev från Rangne. ”Det gläder mig att höra att du är militant lagd”, står det i ett av breven.
Foto: STEFAN NILSSON


CHRISTOPHER RANGNE SKREV TILL HONOM Bilden på Christopher Rangne inne på Kumlaanstalten är tagen vid tiden för brevväxlingen med Tony Olsson. Nu har Rangne lämnat nazismen. ”För Tony Olsson är våldet viktigare än det han vill uppnå”, säger Rangne till Aftonbladet.
Foto: ÅKE ERICSON
I morgon ska Tony Olsson, som den förste av de tre misstänkta, höras om polismorden i Malexander i rättegången vid Stockholms tingsrätt.
I dag kan Aftonbladet avslöja Tony Olssons hemliga brevväxling med en ledare inom naziströrelsen och planerna på en terrorgrupp.


Tony Olsson, 26, skolades till militant nazist i fängelset.
  Så här skrev en av ledarna inom den svenska naziströrelsen till honom:
  ”Givetvis kan vi inte bekämpa en i grunden ond och våldsbenägen regim med parlamentariska metoder. Gerillans väg är vägen till seger.”

  Tony Olsson kom, som 18-åring, i kontakt med nazismen i samband med sitt första fängelsestraff 1991.
  Några år senare sökte han själv kontakt med några av de mer militanta ledarna inom naziströrelsen.
  Han hade åren 1993 till 1995 en omfattande korrespondens från fängelset med den för bankrån dömde aktivisten inom Vitt ariskt motstånd, Vam, Christopher Rangne, som i dag tar avstånd från nazismen.
  Aftonbladet har läst breven som visar hur Tony Olsson drogs allt djupare in i den nazistiska rörelsen. När han 1995 dömdes för att ha planerat ett mord på en fembarnsmamma hade han redan utsetts till distriktsledare för den nazistiska gruppen riksfronten.

Påverkades militärt
  Den omfattande brevskörden visar hur Christopher Rangne under fängelsetiden påverkade Tony Olsson både politiskt och militärt:
”Det gläder mig att höra att du är militant lagd, rådet jag kan ge dig är att lägga ner mycket tid på fysisk styrketräning. Studera också dom många bra och givande böcker som finns om militär kunskap. Jag skall skaffa dig en katalog som du kan beställa ifrån”, skriver Rangne i ett privat brev till Tony Olsson i december 1993.
  Tony Olsson får veta att han ska användas i framtida våldsamma operationer:
  ”Vänta på att du blir kontaktad av andra militära kämpar.”
  I början av 1995 fortsätter Rangne:
”Många goda projekt för den framtida kampen är på gång, som jag gärna vill att du ska ha en viktig roll i” och fortsätter ”för att en väpnad kamp skall bli framgångsrik krävs en stabil grund av medvetna revolutionära kämpar”.
  Under 15 månader skrev Christopher Rangne minst 30 brev till Tony Olsson.
För Tony var våldet det viktigaste
”Vad vi håller på med är ingen barnlek utan blodigt allvar”, står det i ett av de första breven i november 1993. Två månader senare utbrister Christopher Rangne:
”Det var med jublande glädje jag läste att du ansluter dig till vår fångkamp.”
  Rangne sitter då på Kumlafängelset tillsammans med en annan ledare för riksfronten.

Börjar mästrande
  Inledningsvis är Christopher Rangne lite mästrande, men snabbt verkar ett vänskapsförhållande utvecklas mellan ”lärare och elev”.
  Rangne skriver att det är efter IRA:s mönster som motståndet i Sverige ska byggas. Han rekommenderar Tony Olsson att studera flera namngivna böcker om terroristgruppen IRA.
  När Tony Olsson greps som misstänkt för polismorden i Ma
  lexander hade han bildat den nazistiska gruppen NRA, troligen uttytt som Nationella revolutionära armén, efter irländskt mönster.

Ville bli legionär
  I brevväxlingen diskuteras Olssons militära utbildning. Tony Olssons högsta önskan är att bli antagen i Främlingslegionen. Rangne har ett annat förslag:
”Just nu är det mycket svårt att bli antagen om man är straffad. Vidare, det tar omkring två år att uppnå den nivå som eftersträvas och två år kan användas på mer effektivt sätt.”
  I mitten av augusti 1994 får Tony Olsson erbjudandet att ingå i riksfrontens mer hårdföra frontavdelning i Stockholm.
  ”Det rör sig om en skyddsgrupp, utökade aktiviteter med mera”, skriver frontavdelningens ledare som har cellen intill Christopher Rangne på Kumla.
Jag gör det jag tycker är rätt och främjar vår vita ras
  Samme ledare ondgör sig i ett annat brev att den antifascistiska organisationen AFA gått alldeles för långt. I brevet bifogar han foto, namn och personnummer på ”två röda kräk som gått till handling” mot nazisterna. Tony Olsson ombeds att ta reda på hemadresserna till de båda personerna.

”I dag vill jag jobba demokratiskt”
  Christopher Rangne minns att han brevväxlade med Tony Olsson, men uppger att han i dag tar avstånd från nazismen:
  – Jag har lämnat det där bakom mig. Det leder ingen vart, det är folk som inte vill utvecklas och som inte är villiga att studera eller lära sig någonting. I dag vill jag jobba demokratiskt.
  – Två av de anledningarna till att jag inte längre är nazist är att jag tror på människors lika värde och demokratin som bästa styrelseform.
  Christopher Rangne tror inte att det var hans idéer som påverkade Tony Olsson att bli bankrånare och misstänkt polismördare.
  – Jag tror inte att jag skapade Tony Olsson som maskin. Möjligtvis att jag skapade Tony Olsson i formen av nazist, men han hade faktiskt de åsikterna redan när han skrev till mig.
n Vad anser du om Tony Olsson?
  – Han sätter medlen före ändamålen, våldet har blivit viktigare än det han vill uppnå.
  Tony Olsson har under sina fängelsevistelser etablerat kontakter med både personer inom naziströrelsen och olika mc-klubbar.

Brödraskapets ledare
  I september 1994 började han brevväxla med Patrick Huisman från Ludvika.
  Huisman tog förra året över ledarskapet för Brödraskapet efter att dåvarande ledaren Daniel Fitzpatrick mördats.
”Jag är hängiven kampen tills segern är vunnen och gör det jag tycker är rätt och främjar vår vita ras framtid, kosta vad det kosta vill”, skriver Huisman till Tony Olsson.
  Några månader tidigare hade Tony Olsson fått ett brev från en gammal kompis i Örebro. Kompisen skriver att sprängdegen som Tony Olsson hade frågat efter redan hade sprängts av och att han är villig att ställa upp på Olssons planer:
”Grejen om ett vapenförråd, det hänger jag med på, men det är bara en hake, sprängdeg som måste fixas. Tändhatt har jag en kvar.”
I ett annat brev ber en fängslad mc-ligamedlem Tony Olsson ta reda på hemadressen till avdelningsdirektören på en kriminalvårdsanstalt.


Så fick de skicka post fritt mellan fängelserna
Trots att Tony Olsson och Christopher Rangne satt fängslade kunde de fritt brevväxla med varandra.
  – Här på Kumla, där Rangne satt, öppnar vi all inkommande post. Men vi tar inte upp och läser breven utan tittar bara efter om det finns otillåtna saker, som pengar eller narkotika i kuverten, säger Leif Nilsbert, kriminalvårdsinspektör för säkerheten.
  Det är enbart brev till interner på säkerhetsavdelningarna, bunkrarna, som konsekvent läses och kontrolleras.

Läser inte utgående brev
  – Utgående brev kontrollerar vi inte alls om vi inte har misstankar. Om vi öppnar ett utgående brev så måste vi underrätta den berörda internen, säger Leif Nilsbert.
  Ju öppnare anstalt, desto mindre kontroll. Under tiden när breven mellan Tony Olsson och Christopher Rangne skrevs så satt Olsson på Tillbergaanstalten. Där har man inte alls samma säkerhetskontroller som på Kumla.



Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER