Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
MÅNDAG 1 NOVEMBER 1999
 

Folk var elaka mot ”Årets vänligaste”


KÄND FÖR ATT HJÄLPA ANDRA 1995 var det Barbro Lill-Babs Svenssons tur. ”Alla kan vara vänliga och göra något för någon”, säger hon. Lill-Babs fick utmärkelsen för att hon samlade in kläder till bland annat SOS Barnbyar.
Foto: BJÖRN LINDAHL


TYCK TILL! Vem tycker DU är vardagens hjälte?

Nu är det slut på Svenska Journalens utmärkelse

I dag börjar Vänliga veckan. För 53:e gången.
  Men i år utses inte Sveriges vänligaste person.
  – Nej, vi avstår. Några av dem som vi utsett har faktiskt fått problem. Jantelagen är väldigt stark, säger Svenska Journalens chefredaktör Conny Sjöberg.

  Oskar Björklund, pensionerad präst i Skara, är en av dem som drabbats. Han blev utsedd till vänligaste svensken 1994.
  – Det väckte så mycket avundsjuka. Jag trodde inte att det var möjligt att människor kunde bli så avundsjuka för en sådan sak, men det kunde de, säger han.
  Han fick sin utnämning för att han arbetat mycket på ett ungdomsfängelse i S:t Petersburg i Ryssland. Han är själv ursprungligen från Ryssland.

Anklagades för förskingring
  – De anklagade mig bland annat för att ha förskingrat pengar, 7 000 kronor, för en hjälporganisation i Skara. Det var förfärligt. Sedan fick jag höra mycket om att jag inte var värd utnämningen, att andra var mer förtjänta och liknande, säger han i dag.
  Per Lindgren, Vingåker, ansågs vänligast 1997. I Vingåker hade han startat ett projekt för att hjälpa arbetslösa att starta egna företag. Projektet hade kommunalt stöd, alu-stöd och EU-stöd och skulle pågå under flera år.
  – När jag fick utmärkelsen las projektet ner, drygt ett år tidigare än planerat. Officiellt för att det inte fanns fler arbetslösa att hjälpa. Det var inte sant, säger han.

Blev tvungen att flytta
  Per Lindgren var då anställd för att driva projektet. Anställningen tog slut.
  – Därmed blev jag nekad att omsätta lånen på huset så vi blev tvungna att sälja det och flytta. Och det var kanske lika bra det för då slapp vi i familjen allt skitsnack, säger han.
  Genom hans projekt startades elva nya företag i Vingåker. I dag driver han ett liknande projekt i Örebro.
  Barbro Lill-Babs Svensson är den enda kändisen som fått utmärkelsen. Det var 1995 och hon fick det för att hon i all tysthet samlat in kläder och förnödenheter som hon sedan skänkte vidare till Frälsningsarmén, Hoppets stjärna, SOS Barnbyar och andra hjälporganisationer.
  – Jag brukar inte prata så högt om det eftersom jag fått skit för att jag utnyttjat mitt kändisskap och litet annat. Visst har jag använt mig av att jag är Lill-Babs. Det är ju just därför jag kan hjälpa andra.
”Andra missionärer blev missnöjda”
  Året efter henne fick Ann-Gerd Nilsson utmärkelsen. Hon var sjuksköterska som flyttade från en distriktsskötersketjänst i Västerbotten till Bolivias djungler och började arbeta där i stället.
  – Jag vet att andra missionärer blev ordentligt missnöjda över att hon fick vår utmärkelse. Det var väldigt tråkigt, säger Conny Sjöberg.
  Det är bland annat dessa exempel som gör att Svenska Journalen och Harry Lindquist-stiftelsen i år inte utser någon till vänligaste svensken.

90-talets snällaste svenskar
1991 fick Bengt Norberg, vårdare på Tidaholmsanstalten, utmärkelsen. Hans arbetskamrater tipsade om hans arbete på fängelset.
1992 gick utmärkelsen till Sven Helmerud i Täby. Han började med att samla in pengar till u-landshjälp bland sina arbetskamrater. Det var 1970 och sedan dess har han samlat in många miljoner. Just nu är han i Sydamerika för att bland annat titta på barnbyar.
1993 blev Stig Wallin, Härnösand, vänligast. Hans dotter Sara startade 5 i 12-rörelsen i Härnösand mot främlingsfientlighet. Hon mördades senare av en eritreansk flykting och Stig Wallin fortsatte hennes arbete. Rörelsen finns nu över hela landet.
1994 fick prästen Oskar Björklund, Skara, utmärkelsen. Han är i dag mycket besviken över den avundsjuka detta väckte. Men han säger ändå: – Gör någon glad varje dag.
1996 utsågs sjuksköterskan Ann-Gerd Nilsson. Hon lämnade Västerbotten sedan hon blivit änka och arbetade bland sjuka i Bolivias djungler.
1997 fick uppfinnaren och projektledaren Per Lindgren, Vingåker, utmärkelsen för sitt projekt att hjälpa långtidsarbetslösa att starta egna företag och tro på sig själv. Han mötte flera negativa reaktioner.
1998 fick sjuksköterskan Margaretha Strömberg, Jönköping, utmärkelsen för sitt arbete bland barnen i det krigs- och jordbävningsdrabbade Armenien. Det är ett arbete som hon fortsätter.
   – Är man sig själv, är det lätt att vara vänlig och hjälpa andra, säger hon.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER