Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 31 OKTOBER 1999
  

Text: Herman Lindqvist
Tyck till om Herman Lindqvists kolumn
Svenskarna är troligen världens fogligaste och mest lättstyrda folk

Vad skulle få svenska folket att rusa man ur huse och vråla att nu är det nog?
  Förmodligen är svenskarna världens fogligaste och mest lättstyrda folk.

 Sedan de upproriska smålänningarna slogs ner av Gustav Vasa på 1500-talet och Dalkarlarna fick sin sista avhyvling under den Stora daldansen 1743, har det varit rätt lugnt i Sverige. Visst har det förekommit lokala kravaller och bråk, som t ex de blodiga upploppen i Stockholm 1838 och sedan igen 1848, den enda gången förresten då svenskar skjutits ihjäl på gatorna för att de ropade ”Leve republiken!” Våren 1918 var revolutionen ytterst nära även hos oss med hungerkravaller och soldater som övergav sina regementen, men LO och SAP lugnade massorna och sedan dess har det varit stilla, med undantag för en och annan ”folkstorm” mot enstaka tv-program. Andra frågor verkar inte kunna piska upp någon större vrede, för det är ytterst sällan som folkilskan numera resulterar i något annat än svordomar och hotfullt mummel från tv-sofforna.

Ibland kanske en och annan kaffekopp klirrar då en näve slås i köksbordet.
 Mer blir det inte.

  Jo, då det är riktigt illa kan Svensson gå ut och slå en protestdekal på sin bil. Men då är ilskan på gränsen till hjärtinfarkt.

 Allt detta funderade jag över då jag häromdagen fick ett brev från en gammal god vän uppe i den svenska glesbygden, en gammal dam. Hon var oerhört ledsen och upprörd över vad hon läst i tidningen, att alla postkontoren skulle läggas ner. Jag trodde hon skämtade, tills jag själv såg rubrikerna.

Betala räkningar och sådant gör man, som fröken vet, numera med elektricitet, det tror i alla fall de nya planeringsknoddarna på posten.
 Därför ska posten upphöra med postgiro och bankservice. Sådant ska i framtiden skötas av privata servicebutiker för alla dem som inte sitter hemma och gör allt på datorn.
 Nu är problemet bara det att i de trakter där min skrivande gamla vän bor, finns det ingen service, än mindre butik, i alla fall inte på vintern.
 Om posten dessutom beslutat att verksamheten inte lönar sig, varför skulle en privatföretagare lyckas bättre? Varför skulle han alls försöka?

Någon dator har min brevvän aldrig haft och kommer heller aldrig att skaffa sig. Hur ska Sveriges alla pensionärer och låginkomsttagare betala räkningar och sköta postärenden i fortsättningen? För hundratusentals gamla är besöket på posten veckans, kanske månadens stora händelse, en av de få sociala kontakter de har. De kommer aldrig att surfa på nätet och hur ska de hitta en vänlig handelsman som har tid just med dem i hetsen mellan falukorven och mottagandet av tipskuponger? Vem hjälper dem som har svårt att se och höra att fylla i blanketter och hitta pensionsavin i väskan nu?

 Hur tänker dom i Sverige? Tänks det överhuvudtaget?

 Att privatisera postens service är omänskligt, illa genomtänkt och oerhört grymt mot en stor och växande procent av Sveriges befolkning. Vilka privatföretag kommer att satsa på glesbygden? Ändå måste denna service finnas där, på samma sätt som järnvägen måste gå till även avlägsna och mindre lönsamma avkrokar. Folket måste kunna resa hem. Eller åtminstone få chansen att resa därifrån. Det finns verksamheter som helt enkelt inte går att privatisera fullständigt eller driva enbart med lönsamhetskrav: försvaret, polisen, brandkåren, sjukvården, järnvägen och posten. De måste finnas så länge det finns invånare i detta land.

Varför görs det aldrig uppror i Sverige? I de flesta länder i Europa hade, om inte andra, så i alla fall samtliga postanställda ställt till ett fruktansvärt rabalder då denna nyhet kom ut. Allmänheten hade jublat och hjälpt till. Räknenissar och direktörer hade darrat och sänts på omskolningskurser. Nu hördes bara en rungande tystnad.
 I detta jaha-joholand, där suckar man stilla och tänker att det får väl bli som dom vill. Herrar experterna.
 Kan jag få en påtår till och hit med fjärrkontrollen.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER