Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ONSDAG 20 OKTOBER 1999
  

Johannesört kan vara livsfarligt

Esbericum – ett av läkemedlen som innehåller johannesört.
Tidigare artiklar:
1 272 svenskar sjuka på ett halvår av vanlig medicin. Bantningspillret kan göra dig sjuk - var femte Xenicalpatient drabbas av ständiga diarréer. Lista över biverkningar. (991012)
Läkemedelsverket: Ta inte örten tillsammans med andra läkemedel

Naturläkemedlet Johannesört kan vara livsfarligt om det tas tillsammans med vanliga läkemedel.
   Den varningen utfärdar nu Läkemedelsverket.
– Livsviktiga mediciner kan få minskad effekt av johannesört, det kan medföra allvarliga konsekvenser, säger Barbro Gerdén, läkare på Läkemedelsverket.

  På några få år har johannesört blivit ett av de mest sålda naturläkemedlen i Sverige. Örten kan köpas receptfritt på varuhus, mataffärer och hälsokostbutiker och används främst mot lättare nedstämdhet, oro och insomningsbesvär.
  Läkemedelsverket har nu sammanställt flera svenska och utländska rapporter om allvarliga biverkningar av johannesört om det tas tillsammans med vanliga mediciner.
   – Teofylin, mot astma, förlorar effekt om man tar det samtidigt som man äter johannesört. Liknande effekt har örten på läkemedlet Waran, som ska förhindra blodproppar. Det innebär en ökad risk för att drabbas av blodproppar i hjärna och hjärta, säger Barbro Gerdén.

Ska tala med sin läkare
  Läkemedelsverket uppmanar nu patienter att tala om för sin läkare att man äter andra preparat som inte är ordinerade av sjukvården. Risken finns annars att naturläkemedlet påverkar medicinering på så sätt att patientens hälsa svävar i fara.
  Johannesört påverkar vissa läkemedel som tas efter en organtransplantation. Örten gör att medlen förlorar sin verkan och kroppen börjar stöta bort organet. Genom att ta johannesörten i samband med antidepressiva medel kan livshotande höga nivåer av signalsubstansen serotonin skapas. I värsta fall kan det leda till döden. Också p-pillrets effekt påverkas av johannesörtpreparat.
  Förra året såldes johannesörtpreparat för 75 miljoner kronor i Sverige. Det är mer än en fördubbling från föregående år. På Sveriges hälsokosthandlares riksförbund tror man att ökningen beror på visionen att naturläkemedel inte ger biverkningar och därför är harmlösa.
   – Problemet är att många tror att naturläkemedel är ofarliga bara för att de kommer från naturen. Så är det inte, säger Björn Beerman på Läkemedelsverket till Metro.
   Johanneört finns bland annat i naturläkemedlen Calmigen, Esbericum, Kira, Movina, Neurokan och Hypermin.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER