Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 12 OKTOBER 1999
  

De fixade sina egna drömlyor

144 VI VANN! Några av ungdomarna i Framtidsloftet framför ett av de hus de rustat upp och nu bor i. Sveriges första loftgångshus räddades från rivning. Hit borde landets bostadspolitiker vallfärda och lära sig hur vettigt man kan skaffa bostäder åt unga.
Foto: PETER KNOPP
Rivningshusen blev bostäder – nu får ungdomarna pris
I dag får 57 ungdomar stora svenska bostadspriset.
  De besegrar byråkratin, övertygar politiker och slår garvade byggproffs med häpnad.
  Gänget i ”Framtidsloftet” har själva rustat upp två rivningshotade hus, byggt och inrett sina egna lyor och bildat ett kooperativ som ska sköta alltihopa.
  
För detta får de 50 000 kronor från Föreningssparbanken: Ekkronans Boendepris för ”framstående insatser”. Plus diplom. Ett extra resestipendium ges till eldsjälen Reidar Persson, Stockholm stads tjänsteman som stöttat ungdomarna hela vägen.
TYCK TILL: Har du löst ditt bostadsproblem på ett annorlunda sätt? Skriv och tipsa!
  – Pengarna går nog mest till färg och grejer vi behöver i husen, men en liten fest blir det säkert, säger Linn Ekholm, 24. En av dem som i dag tar emot priset av Stockholms förre finansborgarråd Mats Hulth.
  – En kryddträdgård behöver vi förstås, säger Elin Junsjö-Bjärkstedt, 22, som varit en av flera unga ordförande i Framtidsloftet under byggtiden.
  Ur juryns motivering:
Framtidsloftet är något så unikt som ombyggnad av flerbostadshus där ungdomar tar ansvar och i stor utsträckning bestämmer hur det egna boendet ska utformas...både ett byggprojekt och ett socialt projekt...
  Själv tycker jag att detta nytänkta ungboende är bland det bästa jag sett under alla mina år som bostadsreporter. Framtidsloftet ger framtidslöften i dagens njugga svenska bostadspolitik, som ständigt sätter unga i strykklass.

De fick något vettigt att göra
  
Jag besökte husen första gången våren 1997, då ombyggnaden planerades i Årsta, södra Stockholm. Entusiasmen och engagemanget värmde i de slitna rivningsobjekten.
  Bostadslösa och arbetslösa ungdomar fick anmäla sig. En del hade misslyckats med skolan. Nu kunde de slussas in på något riktigt vettigt: jobb, bostad och en gedigen lektion i att ta eget ansvar. Ungdomarna är mellan 18 och 25 år. Övre åldersgränsen för att bo kvar ha slopats ”så länge”.
  Husen byggdes 1947, smålyor till anställda i varuhuset Epa. Med självbyggeri under ledning av vana byggare har husen ömsint bevarats. Text: Lennart ArnstadMaxhyran för ettor på 24 kvm är 2 000 kr/mån, med sovalkov 2 125 kr. För tvårummare på 48 kvm blir det 3 500 kr/mån.
  Borgerliga majoriteten i stadsfullmäktige ville göra bostadsrätter av lyorna. Men nu är det klart att det blir kooperativ hyresrätt med självförvaltning.

Drömmen är en kryddträdgård
  
Tjejerna och killarna vill visa att de minsann klarar det också. Att städa, reparera, skotta snö, administrera hyror och hålla ordning.
  Elins dröm om Framtidsloftets egen kryddträdgård är säkert förverkligad till nästa sommar. Den också.


Brist på bostäder för unga
40 procent – 116 av landets 289 kommuner – har brist på ungdomsbostäder, rapporterar statliga Boverket.
Allt fler, 153 000 ungdomar i åldern 20-27, tvingas bli ”mambor” – de måste bo kvar hemma hos föräldrarna, enligt en ny undersökning av Hyregästernas riksförbund. Detta beror på bristen på billiga hyresrätter.
Värst drabbade är unga män i åldern 20–23 år. Av dem bor 41 procent kvar hemma hos föräldrarna, en ökning med hela tio procent på två år.
177 000 unga vill ha egen bostad under det kommande året. Det är stora skillnader mellan olika ungdomsgrupper. Värst är det i storstadsregionerna.
Ungefär 8 procent av ungdomarna bor i andra eller tredje hand och tvingas till ett ständigt ambulerande liv i bostadsjakten.
Goda ungbo-idéer lanseras ofta. Men boföretagen tjänar mer
bostadsrätter för folk som har råd. En trend som numera ofta också får politiskt stöd.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER