Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
MÅNDAG 11 OKTOBER 1999
  

Text: Gunnar Fredriksson
Tyck till om Gunnar Fredrikssons kolumn
Varför ger man sig på socialdemokraterna i fallet Kambodja?

Pol Pots regim i Kambodja stöddes av USA, därför också av USA-beroende väststater, samt av Kina.
 Det var under det kalla krigets år då USA ville ha goda relationer med Kina och samtidigt ta hämnd på Vietnam, som stöddes av Sovjetunionen.
  Det verkar som om många nu glömt denna realpolitik.

I den debatt som uppstått efter några radioprogram har en del opinionsbildare, t ex i Dagens Nyheter, gett sig på några svenska socialdemokrater.
 Det får de gärna göra och det är ju lättare än att ta sig an USA och Kina.
 De röda khmererna hade länge bedrivit provokationer in i södra Vietnam. Kring nyåret 1978-79 tågade vietnamesiska styrkor in i Kambodja och Pol Pots regim föll ihop som ett korthus. Pol Pot har senare med rätta beskrivits som den värste folkmördaren efter Hitler.
 USA hade förödmjukat lämnat Vietnam några år tidigare, Kina underhöll Pol Pot med vapen.

Den 21 september 1979 röstades Pol Pot-regimen in som Kambodjas lagliga representant i FN med 71 röster för, 35 emot och 34 nedlagda. De röda khmererna var då gerillagrupper i djungeln i nordväst och i Kardemummabergen i söder.
 Den Vietnam-stödda regimen i Kambodja erkändes inte av det internationella samfundet. I stället fördömdes Vietnams inmarsch som ett brott mot FN:s bekanta doktrin om statlig suveränitet.
 Att Pol Pot kränkte alla tänkbara mänskliga rättigheter i sitt eget land ansågs ovidkommande.
 1982 bildades i Kambodja en koalition med tre parter men de röda khmererna var militärt överlägsna och hade den avgörande makten. Denna så kallade koalition stöddes av 91 röster i FN, året efter av 114. Sverige brukade lägga ner sin röst vid dessa bisarra omröstningar.

 Det var kanske inte så märkligt att många svenskar, som stött avkoloniseringen i Vietnam, Laos och Kambodja, till en början trodde att de röda khmererna var samma slags befrielserörelse som i de två andra länderna. Men det var de inte.

 USA hade under Vietnam-kriget stött en korrumperad högerregim i Kambodja som störtades av de röda khmererna. Den 12 april 1975 lämnade den amerikanske ambassadören i helikopter Phnom Penh med amerikanska flaggan i en plastpåse. Fem dagar senare tågade de röda khmererna in i huvudstaden.

En ohygglig process startade: folk drevs iväg ut på landsbygden, arbetsläger bildades, oppositionella och särskilt intellektuella torterades och mördades, familjer splittrades, svält och sjukdomar bredde ut sig. Cirka 2 miljoner gick under på vad som kom att kallas dödens fält.
 Jag hade rest en del i området, kände till de röda khmerernas idéer, träffat flyktingar i Thailand och jag anade vad som skulle hända. Informationerna var osäkra men den 10 maj 1975 skrev jag om ”den grymhet som tydligen pågår” och betecknade Pol Pots politik som ”frånstötande”.

 I november 1979 besökte jag Kambodja, tortyrfängelset Tuol Sleng, de primitiva sjukhusen i djungeln med utmärglade, i flera fall döende barn och mödrar. Alla jag träffade kunde berätta om familjemedlemmar som försvunnit, mördats, svultit ihjäl.

 Senare har jag vandrat på dödens fält och sett staplarna av dödskallar.
 Svenska skribenter sade sig vara ”besvikna på Vietnam”. På möten där jag var med dök politiska idioter upp som stödde Kina och därför också Pol Pot.
 Socialdemokrater som misstog sig förstod i regel snart felbedömningen men de har om och om igen fått veta hur fel de hade. Inte minst upprepas detta av opinionsbildare som under Vietnamkriget stödde USA:s krig eller höll tyst under de åren och som i varje fall ogärna vill minnas åren då USA stod på Pol Pot-regimens sida.
Jan Myrdal besökte de röda khmererna i djungeln hösten 1979 för att göra reportage från vad han kallade ”Demokratiska Kampuchea”. Vet ni vilka som sände ut honom? Jo, Svenska Dagbladet och TV 1.
 Prins Sihanouk må ha vacklat i politiken men han kände de röda khmererna. 1979 sa han till en fransk tidning:
 ”Pol Pot är kanske patriot men han är en slaktare. Han behandlar det kambodjanska folket som boskap, användbart för tvångsarbete, som grisar, färdiga för slakthuset.”
 Men i FN satt hans folk med västvärldens stöd och representerade mänskliga rättigheter. Det vill många nu glömma för att i stället ge sig på Birgitta Dahl.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER