Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 9 OKTOBER 1999
  

DOKUMENT DET NYA FÖRSVARET
Halva försvaret ska bort. Den 19 oktober lämnar den militärpolitiska gruppen sin dom över vilka militära förband som ska försvinna.
I en artikelserie de senaste dagarna har Aftonbladet kartlagt hur flera små orter riskerar att slås ut – och hur kommuner har spelat ut varandra för att rädda sina förband.
I dag efterlyser Aftonbladets kolumnist Herman Lindqvist en offentlig debatt om det svenska försvarets framtid.
  Och han kräver att bl a Dalregementet ska ”k-märkas” för sina historiska insatser för Sverige.

Tidigare artiklar i serien: 7/10, 8/10.

K-märk Dalregementet
Text: Herman Lindqvist
Herman Lindqvist vill slå ett slag för svensk historia
Slaget om Sveriges försvar går nu in i sin sista omgång. Försvaret ska halveras, det drabbar i första hand minst 25 000 människor, som på olika sätt är knutna till eller beroende av armén, flottan och flyget på olika orter i landet. Debatten handlar om hotade jobb och sämre kommunal service i orter som tappar en stor arbetsgivare osv.
  
Ingenstans har jag sett en offentlig debatt om två, för landet på sikt mycket viktigare frågor: Massakern av försvaret betyder automatiskt att värnplikten är avskaffad, eftersom mycket få unga behövs i den nya försvarsorganisationen. Värnplikten är en av hörnpelarna i vår demokrati.
  Den andra frågan är: Hur ska Sverige försvaras i framtiden? Om planerna går i lås kommer Sverige ha ett mindre, svagare, försvar än till exempel Finland, som ju har en mycket mindre befolkning och mindre yta att försvara.
  Övertron på högteknologin verkar livsfarlig. Förmodligen kommer de ansvariga att en dag stå där lika handfallna som regeringen gjorde 1939, då andra världskriget bröt ut och vår beredskap var usel. Nästa gång kommer det bli ännu värre, eftersom vapnen blivit så sofistikerade och komplicerade och därmed också omöjliga att anskaffa då larmet redan gått och våra datorer kanske slagits ut.
  
Alternativet är att vi officiellt erkänner den mjukanslutning och anpassning, som redan pågått i många år till Nato. Allena kommer vi inte att klara oss mer än någon timme.
   Om dessa, för vårt land, livsviktiga frågor debatteras ingenting. Den svenska debatten handlar, som alltid, bara om yttre praktiska och organisatoriska ting, aldrig om innehållet.
Då det gäller försvaret finns det ännu en synpunkt som aldrig beaktas, men som man borde ta hänsyn till: den historiska faktorn. Det historiska arvet.
   Bland de regementen som nedläggningshotas finns Dalregementet, ett av Sveriges absolut äldsta och mest meriterade militära förband. Att lägga ner Dalregementet innebär i första hand att ”Sveriges midja” med tio procent av befolkningen lämnas oförsvarad och att några tusen människor i en redan tidigare drabbad kommun blir utan försörjning – men försvinner regementet utplånas samtidigt en av stöttepelarna i Sveriges långa och dramatiska historia.
  
Sverige skulle förmodligen se helt annorlunda ut, utan dalfolkets insatser alltifrån Engelbrekts och Gustav Vasas frihetskrig, till samtliga krig och krigsliknande konflikter som Sverige varit med i. Där har Dalregementet ofta spelat en avgörande roll.
På något sätt borde man kunna ”k-märka” de äldsta och finaste regementena, som en gest av erkänsla och tacksamhet mot alla de tiotusentals soldater som under århundradena gett sina liv för att Sverige ska finnas i dag. Då man nu ska avgöra huruvida ett regemente bör finnas kvar eller inte, borde den historiska meritfaktorn också väga tungt.
   Dalregementet kunde, med sina historiska traditioner och utmärkta geografiska placering, bli en idealisk utbildningsplats för framtida militära behov.
  
Sverige är det land i Europa som snabbast håller på att utplåna sin egen historia. Ingen annanstans har man så liten känsla för det egna landets historia och betydelsen av att invånarna kan sin egen historia.
  Historieundervisning är inte obligatorisk i gymnasiet längre, vilket är unikt bland världens kulturnationer.
  Göran Persson hyllas nu i Israel för sina insatser för att Sveriges ungdom ska lära sig allt om förintelsen. Det är alldeles utmärkt.
  När kommer det ett initiativ för vår egen historia?


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER