Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 8 OKTOBER 1999
  

Text: Liza Marklund
Tyck till om Liza Marklunds kolumn
Glesbygden är full
av giriga gnällspikar

Det var väl det jag visste. De 73 miljarder kronor som staten betalar i regionalstöd till glesbygden varje år kunde lika gärna spolas ner i toaletten. Det har utredaren Helene Norberg vid ESO, Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, kommit fram till.
   Regionalpolitiken skapar inte utveckling, bara kostnader. Företag som får stöd konkurrerar ut dem som inte får stöd. Produktiviteten minskar och sysselsättningseffekterna uteblir.
  Naturligtvis har Helene Norberg blivit rejält ifrågasatt. Sådant här vill inte glesbygdsborna höra.
  Rättvisa, tjuter de. Man måste kunna bo och arbeta var man vill med samma standard.
  Visst, säger jag. Ge mig en herrgård i Stockholms innerstad för en halv miljon. Det är vad de kostar i Norrbotten. Rättvist, eller hur?
  Alla vet att det är mycket dyrare att bo och leva i Stockholmstrakten än någon annanstans i landet. Hus- och lägenhetspriserna är hutlösa, därför att det är sådan brist på dem. Det är dyrast i landet att ha bil här, både att parkera, ha garage, laga bilen och teckna försäkring.
  Jamen, säger glesbygdsborna nu, du har ju själv valt att bo i Stockholm.
  Då blir det ju dyrt. Du får ju skylla dig själv.
  Visst. Men det är inte jag som gnäller. Och vad är egentligen rättvist?
Studier visar att regionalstöd till Norrlandslänen är helt riktat till män och manliga näringar. Jag är uppvuxen mitt i stödområdet, Norrbottens skogsland, så jag vet. Det var inte till mig eller de andra unga kvinnorna den 73 miljarderna gick. Jag talar bara för mig själv nu, men inte hade jag blivit lyckligare över ytterligare ett stålverk nånstans i busken.
  
Rent geografiskt är det samma människor som gnäller över vårt medlemskap i EU och som lyfter alla miljarderna i regionalstöd. De tycker EU är för dyrt. Ändå får de mycket mer pengar än EU. Mycket vill ha mer.
  Faktum är att stora delar av glesbygden är full av giriga gnällspikar.
  ”Hela Sverige måste få leva”, snyftar de och förfasar sig över att folk inte vill bo i eländiga småhålor ute i spenaten.
  Herregud, låt folk slippa! säger jag. Låt människor bo där de vill! Bygg bostäder så att de ryms i storstäderna! För 73 miljarder blir det rätt många lägenheter.
  Den 1 juli 1997 höjdes bensinskatten med 20 öre. Då blev det ett himla liv på glesbygdsborna. Man krävde kompensation eftersom skattehöjningen skulle slå så fruktansvärt mot just dem.
  Protesterna kom av sig något när det visade sig att människor i Stockholm körde lika långt i sina bilar för att komma till jobbet varje dag. En studie visade senare att skatteökningen i reella pengar innebar en merkostnad på 40 kronor i månader för glesbygdsborna. Ridå.
  
På tal om bilkörning, i lördags skulle jag köra bil genom Stockholm – och kom ingenstans. Köerna var kompakta – en lördag eftermiddag! Det är ju sinnessjukt! Bygg ringlederna, snabbt som attan!
  Jamen ekoparken, säger ni kanske nu. Den enda nationalpark som ligger mitt i en storstad, den måste vi ju bevara, tycker ni kanske.
  Alltså, säger jag, det kanske finns att skäl till att resten av storstäderna här i världen avstått från att anlägga nationalparker mitt i städerna. Har vi inte nog med vildmark i det här landet? Varför i all sin dar måste vi ha den mitt i Stockholms city?
  Jag åker inte till Norrbotten särskilt ofta numer, men varje gång jag gör det har man byggt en ny ringled nånstans. Sist höll jag inte på hitta igen Piteå överhuvudtaget för alla motorleder – och inte fanns det någon förbipasserande att fråga heller. Motorvägarna används knappt. En vinter i min ungdom fick jag punktering på en sådan – och höll på frysa ihjäl. Det tog evigheter innan någon bil passerade.
Det finns en enorm kapacitet och inneboende kraft hos människor i glesbygden. De är minst lika smarta som alla storstadsbor - förmodligen smartare, eftersom de väljer bort bilköer och svindyra bostäder till förmån för ren luft, mer fritid och mer stålar. Det är självklart att de protesterar när någon föreslår att man ska ta av dem deras av ekonomiska fördelar, exempelvis de regionalpolitiska stöden – dumma vore de väl annars. Och det är de inte.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER