Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 7 OKTOBER 1999
  

DOKUMENT DET NYA FÖRSVARET
Hälften ska bort
Foto: BJÖRN LINDAHL
kartlägger:

Orterna som drabbas värst Männen som avgör striden

TYCK TILL: Hur ska försvaret bantas? Vilka förband ska läggas ner?
I går började förbandens krig för att överleva
Lena Mellin

Är det någon som tror att ryska armén tänker marschera förbi Sollefteå på väg att inta den svenska huvudstaden?
  Självklart inte.
  Och det är just det som är problemet.

  Det finns några oomtvistade fakta. Ett av dem är att världen har förändrats sedan 1989. Sovjetunionen finns inte längre och det gör inte Warszawapakten heller. Ett annat att hoten mot Sverige inte ser ut som de gjorde förr. Försvaret kan alltså drastiskt minskas.
  Därefter går meningarna isär. Och en av de verkliga knäckfrågorna är vilka förband som ska läggas ner när försvaret snabbantar.

Försvaret finns där arbete behövs
  
Om mindre än två veckor presenterar försvarets och försvarsdepartementets gemensamma arbetsgrupp dödslistan. Redan i går började en ström av oroliga kommunalråd och landshövdingar anlända till Stockholm.
  
Det är inte konstigt. Den som med fria händer skulle bygga upp försvaret från grunden skulle med stor sannolikhet varken satsa på Eksjö, Sollefteå, Enköping eller Falun. Det är inte där fienden sätter in första stöten.
Men försvaret finns inte bara där försvaret behövs. Försvaret finns också där arbete behövs.
   Alltså är kommunalråden oroliga. Norrtälje riskerar att bli av med en femtedel av invånarna med eftergymnasial utbildning om LV 3 läggs ner. Nivån sjunker till samma nivå som för ett kvarts sekel sedan. Kommunstyrelsens ordförande Christer Candal vore en idiot om han inte ängslades och åkte till Stockholm med petitioner.

Rosengren ger första hjälpen
  
Men männen bakom dödslistan ska varken tänka på jobben eller Norrtäljes väl och ve. De ska tänka på vad som är bäst för försvaret.
  Det kan däremot inte regeringen göra. Den ska tänka på vad som är bäst för landet. Följaktligen håller näringsminister Björn Rosengren på att pussla ihop ett första hjälpen-paket.
  Det ska stilla de värsta blodflödena. Men räcker absolut inte till några ytliga skärsår.

Deras uppdrag: lägg ner

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER