Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 14 SEPTEMBER 1999
  

Tio hus till
ska sprängas

Bara en hög skrot återstår av hyreshuset sedan bomben briserat. 70 människor dog. Nu kommer uppgifter om att terroristgrupper planerar nya dödsattacker i Moskva och S:t Petersburg. Att tio hyreshus till ska sprängas.
Foto : TATIANA MAKEYEVA
De är terroristerna som håller Moskva i skräck
Moskva är en stad i sorg, vrede och skräck.
  Tidigt i går morse dog 70 människor av en ny terrorbomb som utplånade ett helt hyreshus i stadsdelen Nagatino.
  Nu kommer en varning som sprider panik i Ryssland:
  Tjetjenska sabotagegrupper ska spränga ytterligare tio bostadshus bara i Moskva.

  Lokal tv och tidningen Novaja Gazeta påstår att flera grupper av terrorister har tagit sig in i Ryssland och planerat nya dödsattacker i Moskva och S:t Petersburg.
  – Vi kommer att införa en särskild ”regim” för att förhindra terrorismen, sa Jurij Luzjkov, Moskvas borgmästare i går.

Bevakningen har skärpts
  
Stora styrkor från inrikestrupperna, milisen och säkerhetstjänsten FSB sattes in för att leta igenom källarutrymmen, vindsförråd och lagerlokaler i hyreshus och andra byggnader i huvudstaden i jakten på bomber eller sprängämnen.
  Skärpta kontroller infördes vid infarterna till Moskva, på järnvägsstationer och alla flygplatser. Kärnkraftsanläggningar och oljeraffinaderier har fått skärpt bevakning.
  Myndigheterna pekar ut tjetjener som ansvariga för bombdåden som den senaste tiden krävt över 150 människoliv – och vissa uppgifter pekar direkt ut männen som vill frigöra hela området i Kaukasus från Ryssland och som nu hämnas den ryska krigsmaktens insatser mot islamiska rebeller i Dagestan och Tjetjenien:
Sjamil Basajev, ökänd kommendant som fick världsrykte när han ledde en tjetjensk styrka som tog ett helt sjukhus som gisslan i staden Budjenovsk 1995. Han styr nu tusentals vältränade soldater tillsammans med sin bror Sjirvani Basajev.
Emir Khattab, tjetjen som är född i Saudiarabien och som blivit en frontfigur för den fanatiska islamiska falangen wahhabiter. Khattab är militärt utbildad i Pakistan och deltog aktivt i Afghanistans krig mot sovjetiska trupper. Han går under namnet ”enarmade Ahmed” sedan han under oklara omständigheter mist höger hand. Khattab har lett flera räder mot ryska trupper i Dagestan och Nordossetien. Han har sin bas i staden Sevzjen-Jurt tillsammans med bröderna Basajev.
Usama bin Laden, stenrik islamisk fanatiker, född i Saudiarabien men som tros gömma sig i Afghanistan eller Sudan. Usama bin Laden påstås ligga bakom bombdåden i Dar es-Salaam, Tanzania, och Nairobi, Kenya då de amerikanska ambassaderna sprängdes i luften och 224 människor miste livet. bin Laden har förklarats som USA:s ”fiende nummer ett”. Nu tror många bedömare att han finansierar de islamiska operationerna i Dagestan.
  De utpekade ledarna förnekar inblandning i bombdåden.
  – Vi har information om att bin Laden är inblandad i vad som händer i Tjetjenien och Dagestan. Vi har kommit överens om att samarbeta med USA för att få fast honom, sa Rysslands premiärminister Vladimir Putin innan han avbröt Apec-mötet i Australien och brådstörtat flög hem till Moskva i går.

Varning för utrensning
  
Vreden hos myndigheter och Moskvabor innebär nu en ren klappjakt på människor med mörkt och ”sydländskt” utseende i huvudstaden.
  Folks rädsla ska bemästras med hat och fördomar.
  – Man får inte sätta igång några utrensningar på grund av nationalitet. det är just detta terroristerna räknar med, de som vill framkalla panik, utlösa undantagstillstånd, krossa statsmakten och åstadkomma anarki, sa president Boris Jeltsin när han höll ett tv-tal till nationen.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER