Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
MÅNDAG 6 SEPTEMBER 1999
  

FEM DAGAR KVAR
Du tjänar 992 kr på rätt telebolag
DAGS ATT VÄLJA Före den 11 september måste du ha bestämt dig för vilket telefonbolag som ska bli ditt förval. Just nu slåss 17 olika operatörer om kunderna. Med hjälp av Aftonbladets kartläggning kan du se vilket bolag som passar ditt telefonerande bäst.
Foto: RIKARD LAVING


Aftonbladet hjälper dig att hitta rätt i prisdjungeln
Telerevolutionen kräver att du väljer sida.
  Inte så lätt i en snårskog av samtalspriser.
  Men det finns ett enkelt svar:
  Välj Universal Telecom för alla Sverige-samtal.
  Det tjänar du 992 kronor om året på, jämfört med Telia.
   Aftonbladet har kartlagt priserna hos de 17 bolag som just nu slåss på telemarknaden. Från den 11 september kan du ringa med uppstickarbolagen lika enkelt som med Telia.
  Hittills har omkring 700 000 abonnenter valt en annan operatör än Telia som förval.
  Oavsett hur ditt hushåll ser ut är Universal Telecom det bästa alternativet för Sverige-samtalen, det vill säga lokal-, riks- och mobilsamtalen.
  Det visar Aftonbladets kartläggning, som utgår från de samtal en vanlig, ensamstående svensk ringer varje kvartal.
  Den som däremot bara ringer rikssamtal ska vända sig till Utfors.
  Ett problem med Universal Telecom är dock att de är svåra att få kontakt med. På deras telefonsvarare uppmanas hugade kunder att faxa eller skriva brev för att anmäla sig till bolaget.
  Aftonbladet ger dig i dag alla frågor och svar kring telerevolutionen.
Vad händer klockan 03.00 natten till den 11 september?
  
Då blir det lättare att ringa billigt. Tidigare har man varit tvungen att slå tre eller fyra extra siffror, ett prefix, för att kunna ringa med ett billigare telebolag än Telia. Nu kan du bli direktansluten till det bolag du väljer, som förvalskund. Därmed kan du ringa som vanligt, utan prefix, och ändå få ett billigare pris.
Vad ska det här vara bra för?
  
Ökad konkurrens på telemarknaden ger lägre priser och förhoppningsvis bättre service.
Måste man välja telebolag?
  
Nej. Om du inte gör det så fortsätter du att ringa genom Telia.
Kan man välja olika telebolag för olika sorters samtal?
  
Ja. Du kan vara förvalskund hos två bolag. Med det ena ringer du lokalt, nationellt och till mobiler, med det andra ringer du till utlandet.
Kan man ha förval till sin mobiltelefon?
  
Nej, bara till sin fasta telefon.
Måste man begränsa sig till två bolag?
  
Nej, men du kan bara bli förvalskund hos två. Du kan anlita hur många telefonbolag du vill, enda skillnaden är att du då fortfarande måste slå ett prefix när du ringer med bolag nummer tre, fyra och så vidare.
Hur gör man för att välja rätt bolag?
  
Sätt dig ner och fundera på vilken sorts samtal du/familjen ringer. Är det mest lokalsamtal, ringer du ofta till mobiltelefoner, till något visst land, rikssamtal eller samtal till angränsande riktnummer, ringer du mest mitt på dagen på vardagar eller oftast på kvällstid. Ett sätt kan vara att under en vecka notera alla samtal så att du ser vilken sorts telefonpratare du är. Sen går du in i Aftonbladets tabeller och ser vilket/vilka bolag som är bäst för just dig eller din familj.
Ringer du mycket utomlands?
  
Då ska du enligt vår granskning välja Supertel. Men tänk på att det i vårt exempel bara ingår samtal till USA och Kina, ett billigt och ett dyrt land. Ringer du mycket till ett speciellt land, kontrollera priserna hos olika bolag.
Ringer du mycket till ett närliggande riktnummerområde?
  
Tänk då på att välja ett bolag som tar lokaltaxa för det. Om du till exempel ringer med Telia från Stockholm (08-området) till Uppsala (018-området) så ringer du för lokaltaxan. Men om du ringer med Tele2 så blir det rikstaxa. Det beror på att Tele2:s definition av närliggande område är alla områden som börjar på samma två första siffror, 01, 02, 03 och så vidare. Universal Telecom har till exempel en låg lokaltaxa, men den gäller bara i det egna riktnummerområdet.
Ringer du många korta samtal, en eller två minuter långa?
  
Då kan det vara bra att välja Tele8, det enda bolag som inte tar ut någon öppningsavgift för varje samtal.
Hur anmäler jag mig till ett bolag?
  
Du ringer bolaget, som skickar en anmälan du ska underteckna. När bolaget fått den skickas anmälan in till Telia. Ett snabbare sätt är att hämta hem anmälningsblanketten från bolagets hemsida och faxa in anmälan till bolaget.
Hur lång tid tar det innan jag kan börja ringa?
  
Normalt ska det ta fem dagar för Telia att ordna förvalet.
Hinner jag få det bolag jag väljer som förval från den 11 september om jag anmäler mig i dag?
  
Nej, Telia skulle ha haft anmälningarna från det bolag du väljer senast den 27 augusti.
Kan jag ändra bolag när jag vill?
  
Ja, men tänk på att minst fem av bolagen tillämpar uppsägningstid. CNE/Route 66, GTS och Telitel har 30 dagars uppsägningstid, medan Netnet och Utfors har 90 dagars uppsägningstid.
Vad ska jag göra om jag upptäcker att jag är ansluten som förvalskund hos ett bolag utan att jag skrivit under något förvalspapper?
  
Är du drabbad, ring bolaget och begär att förvalet upphävs. Kräv skriftlig bekräftelse på det.
Betalar jag telefonabonnemanget till mitt förvalda bolag?
  
Nej. Telia äger i de flesta fall fortfarande den del av nätet som leder fram till ditt telefonjack. Därför betalar du fortfarande alla avgifter utom samtalsavgifter till Telia.
Är det bara samtalsavgifterna jag betalar till mitt/mina nya telefonbolag?
  
Ja, men det finns undantag. Ett bolag, Glocalnet, tar dessutom ut 19 kronor i månaden i abonnemangsavgift. Tre bolag begär dessutom att du ska ringa för en minsta summa varje månad, Tele2 (10 kronor), CNE/Route 66 (50 kronor) och Tele8 (80 kronor).
Hur gör jag för att ringa rikssamtal som förvalskund?
  
Precis som vanligt.
Hur gör jag för att ringa lokalsamtal som förvalskund?
  
Du har två möjligheter. Antingen ringer du som vanligt, bara själva telefonnumret. Då betalar du fortfarande Telias taxa och får en räkning från Telia för de samtalen. Eller också slår du riktnumret till det område du bor i och sedan telefonnumret. Då betalar du enligt ditt förvalda bolags lokaltaxa. För närvarande ska du bara ringa lokalsamtal på kvällstid och helger med ditt förvalda bolag om det heter Vattenfall, Utfors, RSLCOM, Rix Telecom eller Telitel. Är du ansluten till något annat bolag kan du fortsätta slå det lokala numret utan riktnummer, eftersom Telia då är billigare eller lika billigt.
Hur gör jag för att ringa utlandssamtal som förvalskund?
  
Den 11 september ändras utlandsprefixet. Tidigare har du slagit till exempel 009 eller 007 och landsnumret. Nu räcker det att slå 00 plus landsnumret.
Påverkar förvalen kostnaden för mitt internet-surfande?
  
Nej, det ska det normalt sett inte göra.

Ring i kväll om telerevolutionen
Vad händer med mitt telefonabonnemang den 11 september?
Vilket bolag passar mitt telefonerande bäst?
Kan jag ångra mig om jag redan har valt?


  Aftonbladets expertpanel – Terje Johansson, chef på Konsument Göteborg, Post- och telestyrelsens Bo Martinsson och Aftonbladets Joachim Kerpner – svarar på dina frågor mellan klockan 18 och 19 i kväll.

Tel: 08-600 06 11
Klockan 18–19


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER