Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 5 SEPTEMBER 1999
  

Resebolag ska varna för filmerna
Aftonbladets avslöjande chockade charterbolagen
Flera av de stora charterresearrangörerna kommer att informera sina resenärer om risken att bli smygfilmad och fotograferad på stranden vid Medelhavet efter Aftonbladets avslöjande.
  – Vi kommer att prata med vår personal så att de kan uppmana våra resenärer att vara uppmärksamma, säger Fotios Bostu, vd för Apolloresor.


Aftonbladet igår:
Svenska turister filmas i smyg för sexvideor. Toplessbilder från Mallorca utreds i spansk porrhärva.

   I går avslöjade Aftonbladet att svenska flickor som solat topless vid Medelhavet finns med i pornografiskt material som sprids via internet.
  Materialet är producerat av ett företag som haft sina paparazzifotografer vid stränderna på Mallorca, Ibiza, Costa Brava och Franska rivieran.

Postadress i Stockholm
   Internetsidan är registrerad av ett bolag som har en postadress i Stockholm och vem som helst kan köpa de smygtagna videofilmerna med flickorna på nätet.
  Spansk polis undersöker nu om filmerna är olagliga.
  Hur många svenska flickor som finns med i materialet är oklart eftersom de allra flesta inte har en aning om att de fotats eller filmats. Men det kan röra sig om många eftersom de aktuella resmålen är mycket populära charterresemål för svenskar.
  Ingen av de charterresearrangörer som Aftonbladet varit i kontakt med känner till om någon av deras resenärer finns i materialet.
  – Jag har inte hört talas om det. Det inskränker ju på folks integritet när man inte kan gå på stranden och slappna av, säger Christian Clemens, marknadschef på Always.

”Nästa omöjligt att skydda sig”
   På Apolloresor ska personalen informera resenärerna om att detta förekommer och uppmana dem att vara uppmärksamma.
  – Å andra sidan kan man i dag använda sig av avancerade objektiv så det är nästan omöjligt att skydda sig, säger Fotios Bostu.
  På Fritidsresor känner man heller inte till hemsidan på internet som säljer filmerna.
  – Om någon av våra resenärer har råkat ut för detta kommer vi att rekommendera dem att kontakta polisen, säger Lottie Knutson, informationschef på Fritidsresor.
  Men det kan bli svårt för polisen i Sverige att ingripa mot de ansvariga.
  Det beror på i vilket land servern finns. Då måste man ta hjälp av respektive lands polis och rör det sig inte om grova brott så kan det ta lång tid.

Inte säkert att det är olagligt
   Dessutom är det inte säkert att de har gjort sig skyldiga till något olagligt.
  – Det är mycket tveksamheter om det här är olagligt men sannolikt kan det handla om någon typ av ofredande, säger kriminalinspektör Anders Ahlqvist vid rikskriminalens IT-brottsrotel.
  Det kan också handla om ett tryckfrihetsbrott och då är det justitiekanslern som ska undersöka saken.
  – Ta reda på vem som står bakom sidan. Det är väldigt sällan så att sajtinnehavaren också rent fysiskt är innehavare av servern. Man kan också kontakta den som har servern. Ibland är de omedvetna om vad som finns där och i många fall blir de blixtsnabbt nedplockade, säger Anders Ahlqvist.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER