Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 5 SEPTEMBER 1999
  

Microsoft påstås ha lämnat ut hemliga filer
LOS ANGELES. Nu är Microsoft i trubbel igen.
  Företaget anklagas för att låta regeringen läsa privata e-post.
  – Via en bakdörr i Microsoft Windows har företaget gjort det lätt för agenter att komma in i varje enskild dator, säger den kanadensiske programmeraren Andrew Fernandes.
   Uppgifterna förnekas av Microsoft.
  I centrum för Fernandes anklagelser står krypterade filer – såsom textdokument och e-mejl – i den senaste versionen av systemet Windows NT. Filerna är kodade för att ingen utom en innehavare av en digital nyckel ska kunna läsa dem.
  Men programmeraren hävdar att Microsoft i hemlighet har gett en av nycklarna till National Security Agency (NSA), en organisation som bedriver signalspaning.
  Fernandes råkade själv snubbla över en av nycklarna och slog larm. Men Scott Culp, som ansvarar för säkerheten i Windows NT-system, hävdar att anklagelserna är helt gripna ur luften.
  – Vi har inte lämnat ut några hemliga nycklar, säger han.
  Han får stöd av andra bedömare i datasäkerhetsbranschen. Flera av dem anser att Fernandes påstående är långsökt. De anser att en mäktig organisation som NSA skulle kunna läsa människors e-post utan Microsofts hjälp.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER