Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 5 SEPTEMBER 1999
  

Tuffa uppgifter för Lundgren
Blir Bo Lundgren en bra moderatledare?
  Det kan man inte veta.
  Däremot står det redan klart att han blir annorlunda.
Lena Mellin   Vid en förvånansvärt osentimental omröstning entledigades Carl Bildt i går från uppdraget som moderaternas partiledare efter 13 år. Lika lidelsefritt installerades efterträdaren Bo Lundgren.
  Det första han gjorde som nyvald ordförande var att konstatera att det blir tufft att efterträda Bildt.

Bildt har varit ett dragplåster
   Det är givetvis sant. Enligt studier vid Göteborgs universitet är Carl Bildt en av tre partiledare i riksdagen som fungerar som ett dragplåster för sitt parti. De andra är Gudrun Schyman och Alf Svensson. Övriga partiledare är i väljarnas ögon snarare sänken än tillgångar.
  Ändå finns ingen anledning att förtvivla för Bo Lundgren.
Carl Bildt började som ett sänke för sitt parti. Under slutet av 1980-talet låg han långt ner på popularitetslistorna. Men långsiktigt arbete lönar sig. Och långsiktig tänker Lundgren vara enligt egen utsago.
Med Bo Lundgren får moderaterna en ordförande med en annan ledarstil. Det finns ett utbrett missnöje med vad många uppfattar som centralstyrning från Stockholm, det vill säga från kretsen kring Bildt.
  Lundgren vill inte jobba på det sättet. I går använde han oavbrutet ord som öppna dörrar, delegera, delaktig, involvera, eget ansvar och nya arbetsformer. Lyckas han med det blir gensvaret stort i den egna organisationen.
Carl Bildt har värjt sig för epitetet oppositionsledare. Envetet har han upprepat att Sverige inte har det brittiska systemet med oppositionsledare och att det enda han varit ordförande för är ett av oppositionspartierna.
  För detta har Bildt fått mycket kritik, framför allt på borgerliga ledarsidor som ville att någon skulle ta täten.
  Lundgren tänker ta täten. Han tycker det är naturligt att den som är ordförande i det största oppositionspartiet också kallar sig oppositionsledare. Så där försvann en angreppspunkt – även om det fortfarande är oklart hur Lundgren tänker exekvera rollen som oppositionsledare.
Med Bo Lundgren får moderaterna ett nytt språk, ett språk som möjligen vissa av hans egna väljare har svårt för men som många gamla sossar känner igen sig i.

Väljarna kan bli förvirrade
   I går tog han till och med ordet solidaritet i sin mun. Hur moderat kändes det?
  Tydlighet är varje politisk partis största tillgång. Men när socialdemokraterna vill sänka skatten och moderaterna riktar blicken mot de invandrartäta betongförorterna är risken överhängande att väljarna tycker det blir förvirrat. Här har Bo Lundgren en jätteuppgift.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER