Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 5 SEPTEMBER 1999
  

Fredsavtal klart i Mellanöstern

Barak och Arafat – nöjda med avtalet.
Foto: AP

JERUSALEM. Israel kommer att inom tio dagar börja dra tillbaka sina styrkor från Västbanken och frige palestinska fångar.
Det är de viktigaste punkterna i det avtal som israeler och palestinier enades om i fredags kväll och undertecknade sent i går kväll.

   Den palestinske ledaren Yassir Arafat och Israels premiärminister Ehud Barak undertecknade avtaletf i den egyptiska badorten Sharm el-Shejk i närvaro av Jordaniens kung Abdullah II, USA:s utrikesminister Madeleine Albright och Egyptens president Hosni Mubarak.
  Palestinierna har givit Israel tio dagar för att förbereda reträtt och frigivning, enligt israeliska medier. Exakt datum för när åtgärderna ska genomföras diskuterade förhandlarna in i det sista.
  Avtalet träder i kraft på söndagen, då Israels premiärminister Ehud Barak framlägger det för sitt kabinett.
  Senare i veckan ska han också formellt förelägga parlamentet, knesset, dokumentet.
  USA:s president Bill Clinton gratulerade Arafat och Barak och sade att parterna tagit ett viktigt steg mot en varaktig fred i Mellanöstern.
  – Detta är i sanning en ny början, sade Clinton.

Kritik från olika håll
  Avtalet banar väg för förhandlingar om ett permanent israeliskt-palestinskt fredsavtal, men då stundar också ännu hårdare diskussioner om så känsliga och svårlösta frågor som en palestinsk stats och Jerusalems ställning i framtiden.
  En optimistisk tidsgräns har i avtalet satts för de samtalen, till september nästa år.
  Den just färdiga uppgörelsen kritiserades också hårt såväl av den israeliska oppositionen som företrädare för den extremistiska palestinska Hamasrörelsen.
   Den förre israeliske utrikesministern Ariel Sharon, nyvald Likudledare, som var med om att förhandla fram Wyeavtalet sade att premiärminister Ehud Barak gjort för stora eftergifter.
  Det gällde bland annat antalet palestinska fångar dömda för antiisraelisk verksamhet.
  Hamasledaren, schejk Ahmed Yassin, sade att palestiniernas president Yassir Arafat sålt ut palestiniernas sak.
  På frågan om Hamas skulle genomföra terrordåd för att försöka stoppa fredsprocessen svarade Yassin att hans anhängare hade rätt att motsätta sig israelisk ockupation.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER