Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 27 AUGUSTI 1999
  

Vanlig svamp kan orsaka cancer

Är inte för mycket champinjoner, varnar Livsmedelsverket.
Livsmedelsverkets webb-tjänst
Experter varnar: Ät inte för mycket champinjoner
Vanliga champinjoner kan orsaka cancer.
  Livsmedelsverket avråder nu från hög konsumtion av svampen.
  – Ät inte mer än två hekto i månaden, säger verkets toxikolog Leif Busk.
  
Amerikanska forskare har länge hävdat att champinjoner är cancerframkallande.
  – Slutsatsen har kritiserats eftersom försöken bara har utförts vid ett laboratorium. Men samtliga experiment visar att alltför stora mängder champinjoner ger cancer. Medelkonsumtionen i Sverige är 2–2,5 kilo per person och år. Mer bör man inte äta, säger Leif Busk som är chef för toxikologiska enheten vid Livsmedelsverket i Uppsala.

Rå svamp är farligast
  
Forskningsresultaten i USA visar att såväl råa som frysta och tillagade champinjoner kan orsaka cancer på möss, skriver UNT.
  För människor är det dock absolut farligast med råa, enligt Leif Busk.
  – Det är troligt att halten av det cancerframkallande ämnet är störst i råa champinjoner. Ett tjeckiskt laboratorium ska utreda åt oss om halten ändras vid stekning, säger han till Aftonbladet.

Kantareller är ofarliga
  
Det farliga ämnet i champinjonen kallas agaritin. Det är när ämnets bryt ner i kroppen som det blir tumörframkallande.
  – Aragrtitinet tillhör en grupp kemiska substanser som kallas fenyilhydraziner, varav de flesta är ofarliga. Så vitt jag vet finns agaritinet bara i champinjoner. Kantareller och Karljohansvampar är ofarliga.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER