|
Vanlig svamp kan orsaka cancer
Vanliga champinjoner kan orsaka cancer. Livsmedelsverket avråder nu från hög konsumtion av svampen. Ät inte mer än två hekto i månaden, säger verkets toxikolog Leif Busk. Amerikanska forskare har länge hävdat att champinjoner är cancerframkallande. Slutsatsen har kritiserats eftersom försöken bara har utförts vid ett laboratorium. Men samtliga experiment visar att alltför stora mängder champinjoner ger cancer. Medelkonsumtionen i Sverige är 22,5 kilo per person och år. Mer bör man inte äta, säger Leif Busk som är chef för toxikologiska enheten vid Livsmedelsverket i Uppsala. Rå svamp är farligast Forskningsresultaten i USA visar att såväl råa som frysta och tillagade champinjoner kan orsaka cancer på möss, skriver UNT. För människor är det dock absolut farligast med råa, enligt Leif Busk. Det är troligt att halten av det cancerframkallande ämnet är störst i råa champinjoner. Ett tjeckiskt laboratorium ska utreda åt oss om halten ändras vid stekning, säger han till Aftonbladet. Kantareller är ofarliga Det farliga ämnet i champinjonen kallas agaritin. Det är när ämnets bryt ner i kroppen som det blir tumörframkallande. Aragrtitinet tillhör en grupp kemiska substanser som kallas fenyilhydraziner, varav de flesta är ofarliga. Så vitt jag vet finns agaritinet bara i champinjoner. Kantareller och Karljohansvampar är ofarliga. Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se telefon: 08-411 11 11 fax: 08-600 01 77 |
|