Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 24 AUGUSTI 1999
  

EXTRA
En död vid rån mot postkontor i Järna


Lyssna på intervjun:
100 poliser inblandade Polisens presstalesman Claes Cassel på plats i Järna.
Hjälp Så lyssnar du på RealPlayer-ljud
En känd rånare sköts till döds vid ett väpnat rån på tisdagen mot posten i Järna utanför Södertälje.
   Mannen skulle fly från postkontoret när han överraskades av en polisman som i självförsvar sköt mot honom.

   Två män i 30-årsåldern kom omkring halv elva på tisdagsförmiddagen in på postkontoret i Järna. I lokalen fanns då två kassörskor, en brevbärare och en kund. Båda rånarna var beväpnade och en av dem bar en gummimask för ansiktet.
   En av männen hotade en kassörska med sin pistol, krävde pengar och uppmanade henne att öppna kassavalvet. Hon vägrade, och lyckades trycka på larmet till polisen när mannen gick mot dörren.

Självförsvar
   Närpolisstationen ligger i samma hus som posten. Där fanns en ensam polisman. Han slet åt sig sin skyddsväst och rusade mot Posten. Där mötte han en av rånarna.
   - Han blev omedelbart beskjuten. Han hade delar av sekunder på sig att handla, annars hade nog nästa kula träffat honom. Polismannen var inte ens säker på om han träffat rånaren. Han sköt i rent självförsvar, säger polisens talesman Claes Cassel till TT.
   Enligt Cassel var det sannolikt skyddsvästen som räddade polismannens liv. - Han mår fysiskt väl och har redan fått lämna sjukhuset.
   Polismannen avlossade fyra skott och åtminstone ett av dem träffade rånaren i bröstet. Han blev liggande död strax innanför entrén till postkontoret.


Gav upp frivilligt
Den andre rånaren kunde gripas strax efteråt sedan ett större polisuppbåd kommit till platsen. Han gav frivilligt upp och sågs krypa ut ur postlokalen under uppsikt av beväpnade poliser. Mannen fördes till Södertälje och är nu anhållen, misstänkt för grovt rån.
   Polisen var i flera timmar osäker på vad som hänt på postkontoret och befarade att en av rånarna hade barrikaderat sig i lokalen tillsammans med personalen.
   Två personer befann sig i postens lokaler under hela dramat, en kassörska och en brevbärare. Brevbäraren flydde in i ett rum och låste om sig, och kunde därifrån ringa till polisen i Södertälje och berätta vad som pågick.
   - Han var mycket behjälplig, säger Claes Cassel.
   Brevbäraren kunde sedan öppna dörren för polisen.

Kända bankrånare
   Enligt TV 4:s Nyheterna har de bägge rånarna ett förflutet i varsin ökänd rånarliga. Den nu döde mannen var 1994 med om trippelrånet i Älvdalen. Den andre mannen ska enligt Nyheterna 1989 begått en serie rån norr om Stockholm. Rånen genomfördes av den så kallade Reagan-ligan. Mannen greps 1995, och befann sig i dag på permission.
   Polisen ville på måndagskvällen inte avslöja något om de bägge männens identitet, men medger att de är kända bankrånare.
  Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER