Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 13 AUGUSTI 1999
  

”Det är en känslig fråga för de anhöriga”
Ryska myndigheter följer dykningarna utanför Öland.
  – Det här är en känslig fråga för alla inblandade. Särskilt för släktingarna till de matroser som fanns på ubåten, säger Andrej Potajenko, assisterande militärattaché vid ambassaden i Stockholm.
   När Aftonbladet når Andrej Potajenko hemma i bostaden blir han först förvånad över uppgifterna. Ambassaden har underrättats om att ubåten förliste under första världskriget.
  Så löd också de första spekulationerna kring vrakfyndet.
  – Vi fick reda på det här för en viss tid sedan, säger Andrej Potajenko.

Oklart om bärgning
   Ryska myndigheter har hittills inga planer på vad som ska hända med ubåten. Om den ska bärgas eller förbli på havets botten.
  – Ännu har det inte kommit några förslag, varken från svensk eller rysk sida. Att det inte har kommit några påstötningar från Sverige kan bero på att det varit semestertider, säger Andrej Potajenko.
  Han betonar att ärendet är mycket känsligt. Kvarlevorna från ryska sjömän kan finnas kvar i vraket.
  I Sverige känner både försvarsdepartementet och UD till vrakfyndet, men inga diplomatiska kontakter har skett med något land.
  – Det blir sjöfartsverket och länsstyrelsen som får hantera ärendet. Det är inget som vi engagerar oss i, säger försvarsminister Björn von Sydows pressekreterare, Paula Burrau.
Men enligt dykarna är ubåten bestyckad med torpeder.
   – Det ligger många vrak från andra världskriget i Östersjön och båtarna är ofta bestyckade med vapen. Så var det även med det förra ubåtsvraket, säger hon.

Kontrollerar oljeläckage
   Sjöfartsverket kommer nu att undersöka om vraket innebär några risker för sjöfarten.
  – Vi kontrollerar om ubåten ligger i vägen, om den påverkar djupgåendet eller läcker olja. Men ubåten ska ligga så pass djupt att det nog inte råder någon fara, säger sjötrafikdirektören Göran Andersson.
Vad gör ni angående torpederna på ubåten?
   – Vi måste undersöka risken för att någon ska kasta ankar där. Det där får lösas efter hand, säger Göran Andersson.
  Försvarets högkvarter ville i går kväll inte kommentera vrakfyndet utan hänvisade till sjöfartsverket.
  Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet, varnar för juridiska komplikationer. Gränsen för Sveriges territorialvatten har utökats sedan andra världskriget, från fyra sjömil till tolv sjömil från kusten i Ölands fall.
  – Allt som ligger på havsbotten i territorialvattnet är i princip under Sveriges jurisdiktion. Men när ubåten sjönk var det här området inte territorialvatten, säger Said Mahmoudi.
  – Om det blir en tvist måste staterna förhandla på diplomatisk väg. Om staterna inte enas finns det möjlighet att gå till domstol, i Sveriges fall internationella domstolen i Haag.



Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER