Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 7 AUGUSTI 1999
  

Hennes hund blev förgiftad av tea tree-olja

Kerstin Granlund i gruppen Galenskaparna vill varna andra hundägare för tea-tree-oljan. Hennes bullterrier Majvor blev svårt sjuk efter att ha slickat i sig oljan.
Foto: ANDERS DEROS

Kerstin Granlund: Majvor kunde inte resa sig
Naturmedlet tea tree-olja kan förgifta din hund.
  Nyligen drabbades Majvor, en engelsk bullterrier, ägd av Kerstin Granlund i gruppen Galenskaparna.
  – En morgon kunde Majvor inte resa sig upp. Hon verkade lam helt enkelt, berättar hon.
   – Vi trodde först att det var borrelia, men efter några dagar kom ett negativt provsvar och då hade Majvor blivit bättre, säger hon.
  En tid senare insjuknade hunden igen med samma symtom. Kerstin Granlund anade då ett samband med dropparna hon gett kvällen innan mot tassvamp.
  Tillsammans med Anders Axén, veterinär på Smådjursakuten i Göteborg, löste hon gåtan. Ett samtal till Giftinformationscentralen visade att de haft flera fall av hundar som förgiftats av tea tree-olja.

Påminde om borrelia
   – Vi hade först inte en susning om vad det kunde vara. Symptomen påminde om borrelia. Diffusa, neurologiska symtom med kräkningar och vinglighet, säger Anders Axén.
  Majvor hade slickat i sig av tea tree-oljan som bara ska användas för utvärtes bruk. I dag mår hon bra igen.
  Koncentrerad tea tree-olja är mycket giftig även i små mängder. Oljan är ett populärt naturpreparat använt även av människor. Den finns att köpa i hälsokost- och djuraffärer.
  Oljan påstås hjälpa hundarna mot infektioner, svamp, fästingar och annan ohyra.
  På Läkemedelsverket avråder man bestämt från all användning av tea tree-olja på hundar.
  – Med den kunskap jag har i dag skulle jag definitivt inte rekommendera oljan att användas på hundar, säger Katarina Hörnfeldt-Olsson, chef för särbehandlade läkemedel på Läkemedelsverket.

Flera hundra år gammalt naturmedel från Australien
Tea tree-olja utvinns ur ett träd, Melaleuca alternifolia, som växer i Australien. Den aromatiska oljan utvinns ur bladen och grenspetsarna och har använts under flera hundra år som medel mot allehanda infektioner.
Namnet kommer av att nybyggarna i Australien använde bladen till te. Oljan anses hjälpa mot eksem, akne, klåda och svamp. Inandning anses lindra förkylningssymtom.



Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER