Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 5 AUGUSTI 1999
  

Damberg och Persson har samma problem
VÄSTERÅS. Striden som splittrar SSU är densamma som i moderpartiet.
  Kampen mellan traditionalister och förnyare är bara mer uttalad och accentuerad i ungdomsförbundet.

Lena Mellin

En rappare tar över SSU. Damberg vann valet.
Hur känns det Luciano Astudillo som förlorade valet i går?
"Jag ska se till att de som inte röstade på mig ska få ett förtroende för mig"
LEDARE Damberg tar vid efter Nordström.
   Efter valet av Mikael Damberg till ny SSU-ordförande dröjde det inte länge innan en banderoll med orden ”Socialismen är död – leve socialismen” hängdes upp i kongressalen.
  Kuppen, som ingen påtog sig ansvaret för, är ett talande bevis för att kampen mellan de båda ordförandekandidaterna Damberg och Luciano Astudillo inte bara var en enkel personstrid mellan en svenskfödd 08 och en chilefödd malmöbo.
Trots huvudpersonernas försäkran om att de politiska skillnaderna mellan dem är försumbara, handlade det, som vanligt frestas man påstå, om splittringen mellan höger och vänster, mellan traditionalister och förnyare. Sprickan visar sig vid praktiskt taget varje kongress vare sig den är i moderpartiets eller i ungdomsförbundets regi.

En suck av lättnad
   Denna gång har den dock varit ovanligt tydlig även om styrkeförhållandena inte är fullt så jämna som ordförandevalet antyder. Den vänsterradikala falangen har inte vunnit några avgörande segrar även om den nästan lyckades få utmanaren Astudillo vald till ordförande.
  I går kväll fick förbundsstyrelsen som den ville också i den infekterade EMU-frågan. Övergång till euro ska beslutas i en folkomröstning även om SSU inte ser några principiella hinder för en gemensam valuta.
  Det var säkert mer än en som drog en suck av lättnad över beslutet. Ett nej från ungdomsförbundet hade förföljt moderpartiet fram till den extrakongress i mars nästa år då socialdemokraterna ska ta ställning.
  Mikael Damberg och Göran Persson har alltså närbesläktade problem. De har en vänsterfalang som de möjligen skulle vilja se både mindre och tystare. Men som de samtidigt inte törs bekämpa eftersom risken finns att dessa då lämnar partiet eller går till vänstern.

Ålderdomlig deklaration
Tassandet medför inte bara att splittringen består. Den innebär också att beslut skjuts på framtiden och att ledningen tvingas till symboliska reträtter.
   Därför blev ingen arg över den provocerande banderollen i kongressalen. Den bara plockades ner.
  Och därför fick SSU i Skåne, Astudillos hemlän och SSU:s radikalaste distrikt, igenom följande beslut: Arbetarna har mer gemensamt med varandra världen över än kapitalisterna i sina hemländer.
  En beskrivning som i it-åldern med förlov sagt låter något ålderdomlig.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER