Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
MÅNDAG 2 AUGUSTI 1999
  

– Det är likhets-
feminist jag är

SLÅR TILLBAKA Jämställdhetsminister Margareta Winberg är upprörd över påhoppet och anser att hon och Jens Orback egentligen är överens.
Foto: MAJA SUSLIN
Jämställdhetsminister Margareta Winberg är förvånad över Jens Orbacks attack.
  – Vi är faktiskt överens om det mesta, säger hon och känner sig inte alls som en könsrasist.
  Margareta Winberg har fått utstå många påhopp efter artikeln i oktober förra året där hon talade om männens kollektiva skuld. Nu säger hon att det inte skulle tolkas som skuld, utan som ett kollektivt ansvar.
  – Alldeles nyligen tog jag upp frågan om delad föräldraförsäkring och välkomnar den debatten.

”Tror inte på biologismen”
  Lite upprörd blir Margareta Winberg över att Jens Orback buntar samman henne med särartsfeministerna.
  – Det är ju likhetsfeminist jag är. Jag tror inte ett dugg på biologismen och dess förklaring om att skillnaderna mellan män och kvinnor ligger i generna.
  – Skillnaderna ligger i uppfostran och den kan vi förändra. Men inte förrän männen börjar ta sitt ansvar och förändrar sin mansroll!
  Bam Björling, vd för Kvinnoforum, säger:

”Vi behöver stolta män”
  – I stället för att peka finger åt männen ska vi befria dem från att känna kollektiv skuld, säger hon. Vi behöver män som är stolta över att de är män!
  – Man kan inte gå ut och slå varenda man på fingrarna och säga aja-baja. Det polariserar dem rakt in i fiendelägret – inte särskilt strategiskt om man vill nå en förändring.
  Kvinnoforum har ända sedan starten för tolv år sedan arbetat tillsammans med män, vilket har diskvalificerat dem från statliga bidrag. I styrelsen sitter nu Jan Guillou, en av de få som vågar kritisera feminister.
  – Det får man ju inte lov att göra i Sverige, säger Bam Björling. Den som ändå vågar, utmålas som fienden och attackeras på ett sätt som verkligen inte är bra för demokratin.

ingrid.carlqvist@aftonbladet.se


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER