Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 1 AUGUSTI 1999
  

Gymnastik som politisk rörelse

747 STILLSAMMA ÖVNINGAR Med meditation och en rad olika fysiska rörelser kommer utövaren av Falun gong att uppnå en bättre fysisk och mental hälsa, utlovar grundaren.
Foto: ULF HÖJER

527 Den kinesiska regimen går till attack mot Falun gong-rörelsens skrifter. Böckerna ska bli returpapper – av miljöskäl, hävdas det.
Foto: AP/XINHUA

Huvudstad: Peking
Officiellt namn: Folkrepubliken Kina (grundades 1949)
Statsskick: Republik
President: Jiang Zemin (1993-)
Politiska partier: Kommunistpartiet med cirka 60 miljoner medlemmar.
Befolkning: 1 255 miljoner
Språk: Kinesiska med mycket varierande dialekter. Minoritetsgrupperna har egna språk
Antal invånare i städerna: 30 %
Medellivslängd: Kvinnor: 71 år, män 69.
Religion: Daoism (taoism), konfucianism och buddism. Många utövar alla tre religionerna.
Källa: Länder i fickformat
Krisen i Kina –
dag för dag

Falun gong grundas 1992 av Li Hongzhi i Kina.
Det dröjer till 26 april i år innan Falun gong blir kända internationellt. Helt plötsligt samlas 10 000 utövare utanför presidentpalatset i Peking.
17 juli grips 70 ledare över hela Kina.
18 juli grips ytterligare 2 000 utövare.
23 juli förbjuds Falun gong och utövarna hotas med fängelse.
29 juli meddelar Kina att 1,5 miljoner publikationer från rörelsen bränts. Statskontrollerad media intensifierar propagandan mot rörelsen. Den gångna veckan uppges 5 000 utövare ha fängslats.
30 juli meddelar Falun gong att flera utövare fått sina hemsidor förstörda av hackers. Spåren leder till Peking.
31 juli stoppas rörelsens bokförsäljning i Hongkong.
”Så kan du få över-
naturliga krafter”

Falun gong betyder ungefär ”Laghjulets övningar”. Rörelsens symbol är ett snurrande hjul, vilket representerar kosmos.
Genom meditation som bygger på traditionella kinesiska qigongövningar som förbättrar utövarens mentala och fysiska hälsa. Man kan även få övernaturliga krafter och bota sjuka.
Falun gong säger sig inte ha några politiska motiv men vill upprätthålla de universella principerna Sanning, Godhet och Uthållighet.
  Falun gong har utövare i hela världen och kom till Sverige 1995.
  Här finns i dag cirka 1 000 utövare.
De säger sig vara över 100 miljoner och ägnar sig åt meditation och gymnastik.
  Ledaren säger sig sakna politiska ambitioner.
  Falun Gong-rörelsen ses ändå som allmänhetens fiende nummer 1 i Kina.
  – Falun gong är en missnöjesyttring, säger svenska kinakännaren Cecilia Lindqvist.
  Plötsligt var Falun gong världskända. Harmlös gymnastik blev politik.
  I dag sitter tusentals Falun gong-utövare fängslade och myndigheterna beskriver utvecklingen som det allvarligaste sedan demokratirörelsens protester på Himmelska fridens torg 1989.
  Historien om Falun gong börjar 1992 när grundaren Li Hongzhi tar steget ut i den kinesiska offentligheten med sin lära. Han får snabbt tusentals anhängare. Tillsammans med daoism, buddism och qigong – traditionell meditation, skapar han Falun gong.
  När rörelsen växer och blir mer välorganiserad växer även regimens intresse och reagerar med förföljelser av utövarna. Kinas ledning vägrar erkänna rörelsen och den 26 april i år samlas 10 000 utövare nära president Jiang Zemins residens.

Utövarna protesterar mot brutaliteterna
  De protesterar mot brutaliteten mot Falun gong-utövare. Reaktionen blir massarresteringar och förföljelse. Medlemmar i kommunistpartiet som utövat Falun gong skickas på omskolningsläger – sluta med övningarna eller lämna partiet, är budskapet.
  En månad senare förbjuds Falun gong och utövarna hotas med fängelse. Statskontrollerad media intensifierar propagandan mot rörelsen som påstås leda människor till självmord och ha utländska krafter bakom sig.
  Regimen tillkännager att 1,5 miljoner publikationer från rörelsen bränts. Och att beslagtagna böcker i fortsättningen ska bli returpapper – av miljöskäl. Samtidigt sänds en internationell efterlysning ut av grundaren Li Hongzhi och Interpol tillfrågas om hjälp.
  Trots försöken att krossa Falun gong har rörelsen enligt egna siffror över 100 miljoner anhängare bara i Kina. Vilket kan jämföras med kommunistpartiets 60 miljoner medlemmar.
  Förklaringarna till regimens hårda tag mot Falun gong-rörelsen måste sökas bakåt i tiden. I Kina är historien levande och för att förstå nutiden tittar man i backspegeln, in i historien. Både Taipingupproret 1850–1864 och Boxarupproret 1899–1901 var fredliga rörelser som kanaliserade folkets missnöje men som slutade med våld och regeringens fall. Och det är sitt eget fall som regimen nu ser i spegeln.
  Enligt Cecilia Lindqvist, Kinakännare och som besökt landet regelbundet sedan början av 1960-talet, är Falun gong en missnöjesyttring från befolkningen.
  Trots att Kina är kommunistiskt blir landet alltmer amerikaniserat.
  Klyftorna mellan rika och fattiga växer och den västerländska livsstilen väller in i storstäderna.
  Några få tjänar stora pengar men de allra flesta får ingen del av kakan. Hos dem finns missnöjet och de söker sig till det genuint kinesiska. Där står Falun gong med lösningen.
  Till lugn musik genomför utövarna kinesisk meditation. Djupt koncentrerade byter de då och då ställning för att åter sjunka in i sig själva.
  Cecilia Lindqvist har läst Li Hongzhis ”Kinesisk Falun gong”, en av två böcker som rörelsen byggts på. Och anser att rörelsen är ett hopkok av allt traditionellt kinesiskt.
  Falun gong samlar anhängare från alla samhällsskikt.
  – Många människor har fått det materiellt bättre men de är fortfarande olyckliga. Då söker de sig gamla värderingar, säger Cecilia Lindqvist som anser att Falun gong egentligen är en teknikfientlig och reaktionär rörelse.
  Att Falun gong skulle leda till en demokratisering av landet är tveksamt, tror hon.
  – Demokratikämparna finns på universiteten. På landsbygden bryr man sig om materiella förbättringar, säger Cecilia Lindqvist.
  Grundaren Li Hongzhi lever med fru och dotter i USA och beskrivs som en enkel affärsman utan maktambitioner. Rörelsen själv säger att han inte är en ledare i religiös mening.
  Men mästarens bok ”Kinesisk Falun gong”, ger ett annat intryck.
  Där berättar Li Hongzhi hur han som liten var osynlig och att hans åldrande nu upphört. Utövare lovas längre liv, övernaturliga förmågor och kraft att bota sjukdomar.
  – Vanlig vidskepelse, säger Cecilia Lindqvist.
  Men kanske är det just den vanliga vidskepelsen och de stillsamma gymnastikövningarna som kan utmana den kinesiska regimen.

peter.oholm@aftonbladet.se


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER