Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 31 JULI 1999
  

De kämpar om SSU

Damberg Mikael Damberg, 27
Foto: MAJA SUSLIN
Astudillo Luciano Astudillo, 26
Foto: KRISTER HANSSON

Vem blir SSU:s näste ordförande – Mikael Damberg, 27, eller Luciano Astudillo, 26? På onsdag avgörs det.
– Jag är optimistisk. 14 delegationer av 26 stöder mig. Men än är det inte färdigt. Det är ombuden som avgör, säger Luciano Astudillo, som kan bli den förste ordföranden med invandrarbakgrund i SSU:s 82-åriga historia.
– Det är lite pirrigt, spänd förväntan. Valkommittén har föreslagit mig, men det är ombuden som bestämmer, säger Mikael Damberg.
Här svarar de på Aftonbladets 9 frågor.


1. Varför är du en bättre kandidat än Luciano Astudillo?
  
– Det får andra bedöma. Den viktigaste frågan är att SSU måste jobba mer tillsammans. Vi måste få ihop SSU igen. Jag kommer utifrån, har inte suttit i förbundsstyrelsen de senaste två åren. Och det är en fördel om man ska ena SSU.

2. De tre viktigaste frågorna?
  
– Segregationen. Ungdomars framtid avgörs om du råkar födas i Botkyrka eller Danderyd. Det är största klassklyftan i Sverige i dag. Sedan rättvisefrågorna i stort. 90-talet är ett förlorat årtionde. De rika blev rikare och de fattiga fattigare. Och så tror jag på livskvalitéfrågor som mer egen tid, ekologi och miljöarbete.
3. Sveriges viktigaste framtidsfråga?
  
– Att ge alla barn och ungdomar chansen i det framväxande kunskapssamhället, att inte lämna någon efter. Man ska inte acceptera att ungdomar går ut skolan utan att kunna läsa eller skriva.

4. Politiska förebilder – en svensk och en utländsk?
  
– Olof Palme. Ett självklart val i Sverige. Sen är det Nelson Mandela eller Mahatma Gandhi? Det får bli Nelson Mandela. Jag har lyssnat till honom i Globen en gång. Det var en märklig känsla.
5. Vad tycker du om Göran Persson?
  
– Han har gjort ett stort arbete genom att fixa Sveriges ekonomi.

6. Ska Sverige byta kronan mot euron?
  
– Jag tycker att det är smart att vänta och se. Alla måste hinna sätta sig in i frågan innan den kan avgöras i en folkomröstning.

7. Ska Sverige införa 35-timmarsvecka?
  
– Människor ska få mer egen tid. Då kan det vara viktigt med 35-timmarsvecka. Men det kan också vara viktigt att få mer tid när ungarna är små. Eller mer tid att studera under hela livet.

8. Varför har det gått så dåligt för socialdemokraterna i de senaste valen?
  
– Vi har haft en luddig framtidspolitik. Och om vi inte talar om orättvisorna, då tror folk inte heller att vi vill göra något åt dom.

9. Stöder du Margareta Winbergs förslag om att mamman och pappan ska dela lika på föräldraledigheten?
  
– Jag tycker det är bra om papporna tar ut mer av föräldraledigheten. Men om det ska ske exakt så som hon vill, det vet jag inte.
1. Varför är du en bättre kandidat än Mikael Damberg?
  
– Jag ställer upp på det jag tror på genom att driva en ungdomspolitik, en SSU-politik. Att lyfta fram frågor, vara kaxigare mot partiet och LO. Och jag kan ena SSU.

2. De tre viktigaste frågorna?
  
– Utbildning, arbetsmarknad och bostadspolitik, sett ur ett ungdomsperspektiv.

3. Sveriges viktigaste framtidsfråga?
  
– Att komma till rätta med de allt mer ökande klyftorna i samhället. Vi fick en OECD-rapport för två veckor sedan. Den visade att Storbritannien, USA och Sverige är de tre länder där klyftorna ökat mest under senare år.

4. Politiska förebilder – en svensk och en utländsk?
  
– Olof Palme och Nelson Mandela.

5. Vad tycker du om Göran Persson?
  
– Han är bra. En ruggigt bra talare. Jag har hört honom ett par gånger och blivit väldigt imponerad.

6. Ska Sverige byta kronan mot euro?
  
– Tveksamt. Vänta och se. Jag tycker nej som det är nu. Det känns som om det är ett ganska odemokratiskt projekt.

7. Ska Sverige införa 35-timmarsvecka?
  
– Det är ett bra förslag. Det skapar mer fritid åt människor och mer välfärd i människors liv. Vi har det så uppstressat nu samtidigt som vi har en enormt hög arbetslöshet. 35-timmarsvecka skulle förmodligen minska arbetslösheten.

8. Varför har det gått så dåligt för socialdemokraterna i de senaste valen?
  
– Vi håller på att tappa folkrörelseidealet. Och vi har glömt den samhällskritiska hållning vi haft trots att vi alltid haft makten. Det betyder att vi alltid ska ta parti för de människor som är mest utsatta i samhället, de som inte har råd att bo eller att skaffa barn. Vår politik har kommit att handla väldigt mycket om budgetunderskott och inte om människors drömmar eller visioner.

9. Stöder du Margareta Winbergs förslag om att mamman och pappan ska dela lika på föräldraledigheten?
  
– Ja, åt det hållet. Jag tycker att pappan ska uppmuntras att ta en större del av föräldraledigheten. Men jag vet inte om man ska tvinga dom.




leif-ake.josefsson@aftonbladet.se


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER