Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 18 JULI 1999
  

Håll dig frisk med rätt vin

97 VÄLJ RÄTT Viner innehåller olika halter av antioxidanter som tros vara bra för hälsan. Bäst är druvsorten Cabernet Sauvignon.
Två glas per dag skyddar kroppen mot fria radikaler
Det är inte bara smaken som avgör vilket rödvin du mår bra av. För utom sötma, beskhet, och fyllighet bör du ha koll på antioxidanterna.
  De skyddar kroppens celler mot angrepp.
  
Flera nya studier visar att ett till två glas rödvin om dagen kan tänkas ge skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar.
  Det är de så kallade antioxidanterna i druvorna som tros ha en förebyggande inverkan.
  – Det finns teorier om att antioxidanterna i rödvin är ett nyttigt tillskott för kroppen. Antioxidanterna har en förmåga att förhindra oxidation som kan uppstå om vi får för mycket av de fria radikalerna, säger Bengt Vessby, adjungerad professor i klinisk näringsforskning vid Uppsala Universitet.
  Enkelt uttryckt angriper de fria radikalerna kroppens celler medan antioxidanterna skyddar cellerna mot angrepp.
  Blir de fria radikalerna för många finns risk för åderförkalkning.
  Då behövs antioxidanterna. De förekommer naturligt i många grönsaker, men höga halter finns också i rödvin.
  – Det mesta sitter i druvornas skal som innehåller flera olika antioxidanter, säger Bengt Vessby.
  Vid vitvinstillverkning används inte skalet och det mesta av antioxidanterna försvinner därför. I rödvin finns det däremot gott om dem.
  Men alla vin är inte lika nyttiga. Halterna av antioxidanter varierar nämligen från vin till vin. Det beror bland annat på att druvorna som använts har olika tjocka skal och är olika mogna beroende på vilket vin som ska framställas.
  I de flesta fall gäller att ju soligare klimatet är desto mer antioxidanter finns i druvorna.

   Vinerna som är nyttiga
CABERNET SAUVIGNON
Särskilt höga halter av antioxidanten flavenol finns i rött vin från Chile gjort på druvan Cabernet Sauvignon. Men även viner från Australien, Frankrike, Italien och Kalifornien innehåller höga doser. Flavenolerna har visat sig förbättra koncentrationen, sänka blodtrycket och förebygga blodproppar.
CHIANTI
Ett Italienskt vin som görs i Toscana. Oftast görs vinet av Sangiovese druvor. Vinet innehåller höga halter av fenoler som kan förebygga de farliga verkningarna av kolesterol.
MERLOT
De chilenska merlotvinerna har högst innehåll av antioxidanter, runt 30 mg per plaska. De kaliforniska kommer strax efter medan betydligt lägre halter mätts upp i det bulgariska vinet. Merlotviner har ett högt innehåll av fenoler men också av tanin som sägs främja cirkulationen.
BEAUJOLAIS
Eftersom vinet görs av druvor som plockats innan de mognat, håller vinet en relativt låg antioxidanthalt.
SAUTERNE
Har ett högt innehåll av resveratrol som tros förebygga kolesterolens skadliga inverkan.
RIOJA
Det tunna skalet på tempranillodruvan, som används till riojavin, gör att vinet innehåller relativt lite antioxidanter.
PINOT NOIR
I druvorna från Chile och Kalifornien finns ett relativt högt innehåll av antioxidanter.
  De franska vinerna håller däremot en lägre halt antioxidanter men har däremot en förhöjd halt av tanin.
COTES DU RHONE
Görs i de flesta fall av tunnskaliga druvor som skördats tidigt på säsongen. Innehållet av antioxidanter är därför ganska lågt.
KAKFRANKOS
Ett ungerskt vin, gjort av tunnskaliga druvor. Detta vin visade sig ha de lägsta innehållet antioxidanter av de 13 viner som ingick i en nyligen gjord studie.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER