Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 15 JULI 1999
  

498 SLIPPER ÅTAL Arrangörerna till den fest i Göteborg där 63 unga människor dog vid en brand slipper åtal. Åklagaren slår fast att de inte bar hela skulden till det inträffade.
Foto: THOMAS JOHANSSON

Arrangörerna åtalas inte
– förundersökningen nedlagd
107 Aftonbladet den
30 oktober 1998.
GÖTEBORG. Förundersökningen om ansvaret för brandkatastrofen i Göteborg läggs ner.
  Det beslutade Chefsåklagare Ulf Norlén i dag. Orsaken är att brott inte kan styrkas.
  Ingen av de fyra unga arrangörerna åtalas för sin roll i katastrofen.
De fyra ynglingarna som arrangerade festen i Makedoniska Föreningens lokaler på Hisingen i Göteborg i höstas, då 63 ungdomar dog i en våldsam brand, var tidigare misstänkta för grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.
  Detta på grund av att de släppt in mer än dubbelt så mycket folk i festlokalen som brandföreskrifterna tillåter, och att de blockerat nödutgången med stolar.

Trasig dörrstängare
  Men åklagaren har kommit fram till att en av de viktigaste orsakerna till att branden fick ett så våldsamt förlopp &var att den automatiska dörrstängaren på dörren till till nödutgången var trasig. Det gjorde att branden kunde få mer syre och dessutom att den kunde sprida sig in i själva festlokalen. Att dörrstängaren var trasig kan inte arrangörerna lastas för.
  Åklagaren skriver i sitt beslut att även om de fyra arrangörerna har ett ansvar för att så många dog, så går det inte att avgöra exakt vems fel det var att katastrofen inträffade.

Personlig tragedi
  Förundersökningen läggs därför ner.
  Arrangörerna var även misstänkta för brott mot ordningslagen när de inte sökte tillstånd för festen och dessutom släppte in för många gäster. Åklagaren har beslutat att inte väcka åtal för det heller. Detta på grund av att de troligtvis skulle få åtalseftergift, det vill säga att domstolen beslutar att det finns särskilda skäl att inte åtala dem
  Brandkatastrofen var även en personlig tragedi för de unga arrangörerna, som förlorade många nära bekanta i lågorna.
  Någon orsak till varför det började brinna har inte kunnat fastställas.


daniel.wiklander@aftonbladet.se


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER