Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ONSDAG 14 JULI 1999
  

”Jag var inte ens där när det hände”

650 SÖKTE SJÄLV UPP POLISEN – Lars Ferm (alias Svartenbrandt) sökte själv upp polisen den 30 juni och bad att få bli hörd, säger advokat Gunnar Bengtsson, här med Svartenbrandt vid ett tidigare tillfälle.
Foto: KAI REHN
Svartenbrandt förnekar att han skjutit på poliser
Lars-Inge Svartenbrandt nekar till beskjutningen av poliserna i Linköping.
  – Jag var inte ens i Linköping när det hände, säger han.
  Under hela förhöret med kriminalpolisen i Linköping i går förnekade 54-årige Lars-Inge Svartenbrandt all inblandning i mordförsöket mot de tre polismännen.
– Jag förnekar brott. Den 8 juni var jag på en plats långt ifrån Linköping, berättade Svartenbrandt för sin advokat Gunnar Bengtsson i går.
  Lars-Inge Svartenbrandt, eller Lars Ferm som han i dag heter, är upprörd över polisens misstankar mot honom.

”De hoppade på mig”
– De grep mig redan kvällen efter när jag sökte vård på sjukhuset. Jag blev ganska brutalt behandlad av en piketstyrka som hoppade på mig, berättade Svartenbrandt.
  Han tycker att polisens påståenden om att han hållit sig undan är helt felaktiga.
– På eget initiativ sökte han själv upp polisen den 30 juni och bad att få bli hörd. Han åkte självmant ända från Stockholm, säger Gunnar Bengtsson.
  – Då gav han polisen sin nya adress i Stockholm och berättade även att han hade i stort sett daglig kontakt med mig som advokat. Om polisen velat hitta Lars Ferm så har de inte haft några svårigheter.

”Gripandet var överdrivet”
  Vid gripandet i Upplands Väsby i måndags var Lars-Inge Svartenbrandt på väg i bil för att uträtta ett privat ärende. I bilen fanns även hans nya kärlek samt en annan kvinna och en hund.
– Gripandet var oerhört överdrivet. Poliser med dragna vapen kastade sig över mig och mitt sällskap. Jag är väldigt upprörd över att polisen också tog min flickvän. Jag har ingen aning om vad hon är anklagad för, berättade Lars-Inge Svartenbrandt för advokat Gunnar Bengtsson i går.

Sista chansen för häktning
  Nya förhör med Svartenbrandt ska hållas i morgon. Då är det sista dagen för åklagare Jonas Strömberg att begära honom häktad.
Text: Ulf Wallin – Jag har egentligen semester men jag kommer självklart att medverka vid förhören med Lars Ferm, säger Gunnar Bengtsson.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER