Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 9 JULI 1999
  

Sluta stressa på semestern
Professor: Vi måste lära oss att prioritera
Semestern är vilotid, ett gyllene tillfälle att koppla av.
  Men för många innebär det mer stress än någonsin.
  – Vi kan inte hinna med allt utan måste prioritera, säger Lennart Levi, professor i stressforskning.
  
På några få veckor ska livet levas. Allt som vi annars aldrig hinner med ska äntligen ske.
  Morföräldrarna ska besökas,
fönster putsas, vinden städas och böcker läsas. Därtill ska vi gärna uppleva något spännande och intressant att berätta om när vi kommer tillbaka till jobbet.
  Och för att hinna med allt måste vi hålla ett högt tempo.
  – Folk stressar för mycket under semestern. Föräldrar driver sina barn att prestera trots att de är lediga. I stället för att låta barnen leka i skogen tvingas de iväg på tennislektioner och andra aktiviteter. Hela ledigheten är uppstyrd från början, säger Lennart Levi.

Mobiltelefonen på
  
Den tid för återhämtning vi behöver för att ladda batterierna hinns ofta inte med. Trots att vi är lediga behåller många mobiltelefonerna på och kopplar upp sig på nätet för att läsa e-posten.
  – Den ständiga tillgängligheten är ett problem. Folk törs eller vill inte missa information. Men vi måste sovra, fråga oss vad som är viktigt. Måste jag verkligen städa vinden eller besöka släktingar? Allt kan inte få samma prioritet.
  Sven Nelander, välfärdsutredare på LO bekräftar Lennart Levis påstående.
  – Det är alltmer vanligt att folk är tillgängliga under semestern. På stranden och ute i naturen sitter många med mobiltelefonerna påslagna. Folk vill vara nåbara, har vant sig vid att vara det.
  – Semester är oerhört viktigt för de flesta. De vill ta igen sig efter lång tids arbete, men anser att semestern är för kort, säger Sven Nelander.
  Att ha semester innebär att en nedvarvningsprocess börjar och högvarvet släpper. Ofta kan det ta upp till flera veckor att nå ett verkligt avslappnat tillstånd.

Två veckors ledighet
  
– En lång, sammanhängande semester är det bästa. Många tar i dag ut semester i stället för sjukdagar. Men vi behöver minst två veckors sammanhängande ledighet, det går inte att varva ner på några dagar, säger Lennart Levi.
  Christina Schollin är både skådespelare och butiksinnehavare och har få möjligheter till semester. Trots att hon skulle behöva det, finns det få tillfällen att varva ned.
  – Just nu är det högsäsong i affären och jag kommer inte kunna ta ut någon sammanhängande semester. Dessutom måste jag hinna repetera in ett uppträdande jag ska göra senare i sommar. Det får bli lite strödagar. Förhoppningsvis hinner jag ligga i solen och vila lite, det är jätteviktigt.



Tio budord för en slapp sommar
  
1
Stäng av mobiltelefonen och
strunta i tv:n
Snart inser du att du faktiskt inte missar något väsentligt.
   2 Prioritera vad som är viktigt De vänner som du inte tycker om behöver inte föräras ett besök och det måste inte vara kliniskt rent hemma.
   3 Ta dig tid att umgås med familj och vänner du tycker om Det mår du både fysiskt och psykiskt bättre av.
   4 Sluta stressa upp dig över småsaker Kommer inte ungarnas badleksaker med i bilen är det inte hela världen.
   5 Plåga dig inte med grubbel över vad du måste hinna med under semestern Ta det lugnt och ta dagen som den kommer.
   6 Om semesterplanerna inte går som du tänkt – gräv inte ner dig för det Acceptera att det blev ändrade planer och anpassa semestern efter de nya förhållandena.
   7 Var realistisk när du planerar din semester Sätt inte upp alltför högtflygande mål som innebär att du hastar genom ledigheten.
   8 Lär dig uppskatta de små sakerna Kanske får du ut mer av ledigheten i trädgården eller nere på stranden än du fått om du flängt runt halva jordklotet.
   9 Sänk förväntningarna Annars blir du bara besviken över allt du aldrig hann med.
   10 Försök ta ut en sammanhängande semester Ta inte ut några strödagar.

Kändisarnas bästa avstressningstips

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER