Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 2 JULI 1999
  

En rad mord och bombdåd med koppling till nazister och mc-ligor


Nacka, juni 1999.

Malexander, maj 1999.

Klippan, juli 1998.

BILBOMBERNA:
Mc-gäng och nazister jagas. ”Dådet kan ha kopplingar till polismorden”.
Poliserna: ”Vi är rädda”. Nya försiktighetsåtgärder införs för polisen.
- De hotar inte rikets säkerhet. Säpochefen: Nazisterna begår brott - men oftast utan politiska syften.
Polischefer i krismöte.
Våldet skakar Sverige Prästen Lennart Koskinen: Det här är gravsättningen av det trygga folkhemmet.
DAGENS FRÅGA: Ska polisen få rätt till buggning för att avslöja grova brottslingar?

Flera uppmärksammade mord, våldsdåd och attentat de senaste åren har kopplingar till kriminella mc-gäng och nazistorganisationer.

Bilbomb skadar poliser 30 juni 1999: Två polismän skadas, varav en allvarligt, när en bilbomb exploderar i Malmö. Polismännen åker för att kontrollera ett telefonsamtal om ett bilinbrott. När en av dem öppnar bildörren exploderar bomben. Polisen utreder nu om attentatet har kopplingar till mc- eller nazistkretsar.

Bilbomb skadar journalist 28 juni 1999: En journalist och hans åttaårige son i Nacka skadas när en bomb exploderar i mannens bil. Mannen och hans sambo har i granskat den svenska naziströrelsen och hotats.

Två poliser mördas 28 maj 1999: Polismännen Olle Borén och Robert Karlström skjuts till döds i Malexander sedan de tagit upp jakten efter tre misstänka bankrånare. De tre, Jackie Arklöv, Tony Olsson och Andreas Axelsson, har samtliga dokumenterade nazistsympatier och tros ha utfört rånet mot banken i Kisa i syfte att dra in pengar till rörelsen.
  
Brandbomb mot åklagare 16 januari 1999: En åklagare i Malmö får en brandbomb inkastad i sin sommarstuga. Skadorna blir begränsade. Hells Angels misstänks ligga bakom attentatet.
  
Bilbomb mot poliser 5 januari 1999: En bomb exploderar i en bil utanför Malmö. Ägarna,
ett gift par, jobbar på olika avdelningar inom Malmöpolisen. En av polisens teorier är att bomben var en hämnd för att mannen vittnat mot en dåvarande provmedlem i Hells Angels.
Skott mot invandrare 26 juli 1998. En känd nazistledare i Klippan skjuter mot en invandrares lägenhet med ett hagelgevär. Några dagar tidigare hade nazistledaren frikänts för knivmisshandel av invandraren.
  
Bilbomb skadar företagare 19 juli 1998: En bomb exploderar i en företagares bil i centrala Malmö. Bomben löses ut med en sändare när han stannar för rött ljus. Mannens skadas allvarligt. Bomben var enligt polisens teori en hämnd för att han vittnat mot tre medlemmar ur Hells Angels.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER