Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
MÅNDAG 31 MAJ 1999
  

Datalärare – och bankrånare

Här festar den kände nazisten och kampsportexperten Andreas Axelsson, till höger, och hans kamrater. ”Vi tror på en nationalsocialistisk revolution”, säger vännerna. I dag begärs Axelsson häktad för mordet på de två poliserna.


I dag häktas Andreas Axelsson för mord
Andreas Axelsson, 28, nazisternas dataexpert, begärs i dag häktad misstänkt för mord på två poliser.
  Hans vänner berättar om deras gemensamma kamp för ett nazistiskt Sverige:
  – Vi tror på en nationalsocialistisk revolution och inspireras av 30-talets Tyskland.
   Vid skottlossningen efter rånet mot Östgötabanken i Kisa sköts Andreas Axelsson i buken. Han vårdas nu på sjukhuset i Linköping under hård bevakning.
  I flera år har Axelsson rört sig i högerextrema kretsar. Under en period bodde han i Nybro, där han var medlem i nazistgruppen Smålands SA.
  – Andreas har aldrig varit någon skinnskalle. Han är alltid nyklippt och stiligt klädd, ofta i märkeskläder. En svärmorsdröm, säger en vän som är representant för gruppen.
  Han har fört en kringflackande tillvaro. Han föddes i Södermanland, men flyttade med familjen söderut. Problemen började i de tidiga tonåren.
  Innan han fyllt 15 anmäldes han för stöld vid två tillfällen och blev ett ärende för socialen.
  – Hans pappa tog det här med nazismen mycket hårt. Han fick hålla tyst om det när han träffade familjen. Det var tabu, berättar vännen.

”Lugn och intelligent”
   I Nybro jobbade Andreas Axelsson på ABF och var datorlärare på kommunens Datortek. Vännerna beskriver honom som lugn och intelligent.
  – Han är en renlevnadsmänniska som inte röker och sällan dricker. Han tror inte på att festa, då gör man ingen nytta för rörelsen.
  Andreas Axelsson blev redaktör för Smålands SA-organet Stormpress och var funktionär på gruppens möten. Han gick också med i partiet Nationalsocialistisk Front.
  – Han är väldigt duktig på kampsport och tränade shotokan-karate.
  Men militärtjänsten var ingenting för Axelsson. Han fick vapenfri tjänst, men enligt vännen struntade han i den och dömdes till böter.
  – Han är ideologiskt sett mycket påläst. Jag kan inte tänka mig att pengarna från bankrånet i Kisa var för eget bruk, säger vännen och antyder att rånbytet skulle finansiera den nazistiska kampen.
  I dag har Smålands SA ombildats under namnet Svea SA och säger sig stödja den traditionella, nazistiska läran. Den som Adolf Hitler spred genom judeutrotningar och bombmattor.

”Vi fördömer inte bankrån”
   – Vi tror på en nationalsocialistisk revolution. Det kvittar om det sker genom politiska eller andra metoder. Vi är en utomparlamentarisk organisation och kommer aldrig att ställa upp i val.
  Svea SA tar avstånd från morden på de två poliserna i Kisa.
  – Det är tragiskt att två polismän har omkommit. Det ingår inte i vår ideologi att skjuta poliser. De måste ha gripits av panik och blivit desperata.
  – Men vi fördömer inte de som gör bankrån, vissa tror på den metoden i kampen.

Nationalsocialistisk Front hyllar Adolf Hitler
Nationalsocialistisk Front, NSF, har en hemsida på internet. Där finns typisk nazi-propaganda.
  Bilder och berättelser från gruppens fest i Ronneby 200 personer, som jublar åt en flagga med hakkors.
Gruppen NSF vill ställa upp i allmänna val i vissa kommuner där de kan få in en fot, för att avskaffa demokratin. De vill ”med delmål att ställa upp och komma in i några få utvalda kommuner och med slutmål att segra i riksdagsvalet! Vi kommer att med demokratiska medel avskaffa demokratin!”
De är grovt flyktingfienliga. Ett av talen på festen tar upp ”flyktingfrågan”. Talaren föreslog att staten ska arrangera kurser i hur flyktingar ska ”packa sin väska på fem minuter, lämna vårt land på två timmar samt hur man lämnar tillbaka allt man stulit från det svenska folket”.
Citat från NSF: ”Ty sanningen är av följande art, att det är tack vare våra fäders kamp som vi vunnit rätten till vårt land och tack vare den smutsiga demokratin så har vi förlorat den.”
Alla hyllar Adolf Hitler. På sidan finns uppmaningen ”Adolf Hitler visade vägen. Vi följer den”.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER