Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 22 MAJ 1999
  

Han filmade övergreppen
Nu kommer de första åtalen mot Örebropedofilen
Flera dagar i sträck förgrep sig den 22-årige mannen på de två små pojkarna, hemma och på dagis.
  Beviset är mannens egen videofilm.
  I går åtalades Örebropedofilen för sexuella övergrepp på de två första av de 13 barn mellan tre och elva år som det handlar om.
   De få, men tydliga, meningarna i den tunna stämningsansökan som chefsåklagare Ola Laurell lämnade in till Örebro tingsrätt i går morse talar sitt tydliga språk.
  Åtta gånger under fyra dagar i början av juli 1997 förgrep sig mannen sexuellt på pojkarna genom att på olika sätt beröra deras könsorgan.
  Övergreppen skedde på ett daghem, där mannen praktiserade, och hemma hos en av pojkarna, när 22-åringen satt barnvakt.
  Allt har han spelat in på video.
  Och det är med hjälp av den 56 minuter långa filmen som polisen har kunnat identifiera pojkarna, som liksom de andra barnen nu får hjälp av barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Örebro.

Utnyttjades hänsynslöst
   Övergreppen anses som grova, eftersom mannen missbrukat sitt förtroende som anställd inom barnomsorgen och på ett hänsynslöst sätt utnyttjat de två små pojkarna.
  Chefsåklagare Ola Laurell begärde i går också att den 22-årige mannen ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning.
  22-åringens advokat ville att stämningsansökan skulle sekretessbeläggas, på grund av hot mot hans klient, men det ansåg inte tingsrätten, utan gick på åklagarens linje.
  Rättegången mot mannen väntas börja i juni. Senast den 4 juni måste Ola Laurell åtala mannen för övergreppen på de andra barnen. Det rör sig om totalt 13 barn, mannen har erkänt att han haft sex med tolv av dem.
  Polisen har också funnit 15 videoband med 20 timmars filmade övergrepp.
  22-åringen kommer att åtalas för grov våldtäkt, flera fall av grovt sexuellt utnyttjande av underårig, grovt barnpornografibrott samt olaga frihetsberövande.
  Han har suttit häktad sedan den 26 februari.
  För en knapp månad sedan blev han pappa.
  Hans lille son omhändertogs omedelbart av de sociala myndigheterna och bor nu i ett familjehem.
  Även mannens två styvbarn, en femårig pojke och en sjuårig flicka, är omhändertagna och placerade på ett utrednings- och behandlingshem och kommer också att placeras i ett kvalificerat familjehem.
  Det är styvbarnen som har blivit utsatta för de grövsta brotten.
  Chefsöverläkare Claes Risberg, vid barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen, anser i ett utlåtande till länsrätten att barnen inte har utvecklats normalt för sin ålder.

”Bisarra omständigheter”
   Barnen har enligt länsrätten levt under ”bisarra omständigheter”, det gäller allt från att få mat och gå på toa till att gå ut och gå och sova.
  Barnen har därför ett stort behov av kärlek, stöd och hjälp för att kunna bearbeta det de blivit utsatta för.
  När polisen slog till mot mannen och hans sambo på morgonen den 25 februari hittades den 7-åriga flickan inlåst sedan kvällen före.
  Flickan har berättat att hon blev inlåst nästan varje dag, när hon kom hem från lekskolan. I hennes rum fanns bara en säng med en trasig madrass, utan lakan. I pojkens rum fanns bara en halv madrass, även den utan lakan.
  Barnen hade nästan inga leksaker.
  Runt dörrarna till rummen fanns kablar och fullt med larmanordningar.
  Mannens sambo, som inte fick vara hemma på de tider när övergreppen skedde, kommer att åtalas för olaga frihetsberövande.



Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER