Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 22 MAJ 1999
  

”Jag vet inte vad jag gett mig in på”

Foto: HENRIK GRÖNBERG
Namn: Lasse Kronér. Ålder: 36. Yrke: Underhållare. Familj: Fru Christina, barnen Mathilda, 4, och Amalia, sex månader. Bostad: Hus i Partille. Född: Masthugget, Göteborg. Inkomst: 712 900 (1998).
Har du beställt en lila kostym nu, Lasse?
Så laddar du hem Realplayer


GÖTEBORG. De va la gôtt att det blev en sån där go och gla och käck gubbe till.
  I höst tar han över Bingolotto efter Loket Olsson, han den där... den där... ehh, vad heter han nu, ja, ni vet... DEN DÄR TJOCKE MED GYMPADOJORNA.
  – Ja, det brukar låta så, skrattar Lasse Kronér, 36.
  Den tiden är över nu.
  Om några månader kommer varenda tant från Ystad till Haparanda att brodera kuddar med hans namn på.
   – Äh, jag vet hur det blir. Inför första programmet den 28 augusti kommer tidningarna att skriva ”Ring i kväll, vem är bäst – Loket eller Lasse?” och jag kommer att få så fruktansvärt mycket spö. Det går ju inte att tävla mot Loket. Det här är hans program, hans bebis. Men jag får hoppas att folk vänjer sig vid mig och alla nyheter och inte bara dömer ut mig direkt, säger Lasse.
  Förmodligen är det ändå nån som säger att ”den där Kronér måste ha fått nåt fel i huvudet eftersom han vågar ta över efter Loket”.
  Det är i så fall ett alldeles riktigt antagande.
  Det krävdes en riktig smäll i skallen och sex månaders sjukskrivning för att Lasse skulle nappa på Gert Eklunds anbud.
  – Ja, herregud... vilken parodi. Jag fick en gitarr i huvudet och ådrog mig en sån där pisksnärt-skada. Sjukskriven ett halvår. Sanslös historia.
Du fick VAD i huvudet?
   – En gitarr.
Vems då?
   – Min egen.
Du skojar.
   – Nej! Jag stod på scen med Triple and Touch och skulle göra ett nummer där jag liksom snurrar runt. Och så kom gitarren farande och klappade till mig i bakskallen. Det är otroligt men sant.
Och här kommer Bingolotto in i bilden på nåt sätt.
   – Ja, jag hade fått frågan förr, om jag ”möjligen skulle vara intresserad” den dag Loket ville sluta. Då hade jag hållit mig neutral, jag hade tillräckligt att göra med musiken. Men den här sjukskrivningen blev på nåt sätt ett nyttigt avbrott för mig, de andra grabbarna i Triple and Touch började bygga upp en ny show och jag fick tid att tänka på annat. När jag då fick en ny förfrågan bestämde jag mig för att slå till. Man måste våga lite här i livet. Jag ville inte bli en sån som sitter på krogen om några år och muttrar ”jag fick anbud från Bingolotto, men jag tackade nej”.
Det är ändå som att kliva in i ett fotbollslag och ersätta Maradona. Och du måste vara lika bra.
   – Precis så, ja. Egentligen vet jag inte vad jag gett mig in på, det är en jävla utmaning. Men jag tycker att jag har allt att vinna. Funkar det inte har jag alltid musiken kvar. Jag kommer att fortsätta uppträda med ”Tripplarna” även under Bingolotto-säsongen. Fast inte på lördagarna, förstås.
Har du nu en plan för att slippa höra alla tjata om hur de saknar Loket i höst?
   – Jag har mina idéer. Men hur bra de än är kommer svenska folket att sakna Leif. Han är så fruktansvärt duktig. Jag tror det är viktigt att vi behåller den stabila plattform som Bingolotto står på, vi får inte förändra för mycket, men jag vill ju gärna se att jag kan tillföra nåt eget också.
Som vad då?
   – När det gäller musiken, exempelvis. Programmet kan bli bredare och vända sig till fler medlemmar i familjen. I stället för att ha ett dansband som spelar fem låtar kanske man kan tänka sig två eller tre olika artister ur varierande musikkategorier. Det ska finnas nåt som alla diggar. Kanske Jan Malmsjö eller Björn Skifs, för att ta ett par namn.
Det lär väl inte dra särskilt många ungdomar i alla fall.
   – Ordet som måste råda är ”folkligt”. Jag kan inte föreslå ett punkband på scen. Du kommer aldrig att få se Clash återförenas i Bingolotto. Men gärna andra utländska artister.
Såna nymodigheter var inte Loket förtjust i. Han ville ha Christer Sjögren och Lotta Engberg sju dar i veckan.
   – Jag vet, jag har pratat med Leif om det där. Men jag har fått alla med mig i resonemanget om musikalisk mångfald i programmet.
Mer, då? Blir det nya spel?
   – Ja, det blir mycket nya spelformer. Direkt efter att jag tackat ja till jobbet uppfann jag fem nya spel som ska användas.
Uppfann DU dem?
   – Visst, det är ju min specialitet! Jag är total spelgalning. Inte bara när det gäller trisslotter och trav och Fia med knuff – jag uppfinner mina egna spel också. Både brädspel och cd-romspel. Det är inte så många som vet det, men jag har ett eget företag som konstruerar olika spel efter mina koncept.
Har du kommit på nåt som gör dig till mångmiljonär?
   – Jag har gjort ett kanonspel som snart ska ut på marknaden. Wall Street, heter det. Det är skitkul. Jag trodde det skulle göra mig förmögen, men nu har jag förstått att det är mycket dålig avans på saker som sällskapsspel.
Okej, ny musik och nya spel... kommer du att hänga små landskapsdockor på skåpluckorna också?
   – Ha, nää... det där med geografi är inte min grej, jag kan inte konkurrera med Loket på den fronten heller. Ringer det nån från Karlstad kan jag ju inte stå där och vela och säga ”och var ligger det, då?”
Hoppas du inte kan tävla med Loket i bilkörning heller. Då ligger körkortet risigt till.
   – Jag tänkte faktiskt på det när jag åkte hit i dag... måtte jag inte åka dit i en hastighetskontroll. Det hade varit just snyggt. Den här dan har varit tillräckligt snurrig ändå. Allt har bara hänt i ett rasande tempo.
Ska du säga. Jag stod och strök en skjorta för att gå på en länge emotsedd firmafest på Operaterrassen – och blev skickad till Göteborg för att intervjua Nye Loket.
   – Hahaha, lagom åt dig.
Jag har suttit en hel natt och haft frågesport med dig och Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg. Du var bra. Du är allmänbildad.
   – Jag älskar frågesporter. Framför allt om det handlar om just sport. Och jag vill inte gärna förlora.
Du blir nära knuten till idrotten nu.
   – Idrottsrörelsen hamnar delvis uppe på mina axlar. Det är ett stort och viktigt ansvar. Det handlar om mycket pengar. Man inser att Bingolotto inte är nåt som man leker och larvar bort. Det är många som är beroende av programmet.
Allra helst hade du velat vara idrottsstjärna själv.
   – Absolut. Jag blev ju aldrig det, till min pappas stora besvikelse. Han köpte allting åt mig, skydd och utrustningar hit och dit, men det hjälpte inte.
Spelar du Bingolotto?
   – Oh, ja. Ofta har jag sett programmet utan att ha köpt nån lott, det vågar man ju knappt säga, men en gång vann jag faktiskt 100 kronor. Bingo på en rad.
Ska prissummorna behållas?
  – Faktum är att jag har föreslagit en förändring på den fronten också. En kritisk synpunkt på Bingolotto har varit att alltför få vinner alltför stora summor. Nu har jag kommit på ett spelsätt som gör att väldigt många människor vinner ”ganska mycket” pengar. Det tror jag på.
Man hoppas ju att du gör större succé nu än med programmet Zesam.
   – Det var en balansgång på slak lina, det. Men det var väldigt roligt att göra. Jag fick ett bra förhållande till TV 4 där.
Måste det vara en go gubbe från Göteborg i ett sånt här program?
   – Man måste ha lite hår och vara tjock... nä, men det är viktigt att vara glad och positiv. Det är inte så många som har just den framtoningen, det är väl jag och Loket och Ingvar Oldsberg och tio till. Vi tycker alla om att möta folk. Jag gör mig aldrig till och spelar roller, jag sätter inte på mig fracken och låtsas vara nån annan. Jag är samma person alla dar i veckan. Jag är en gatumusikant med gitarren under armen och jag gillar människor.
Text: Peter Wennman Då önskar jag lycka till med tanterna i höst.
   – Tack!
Fem frågor om...
MELODIFESTIVALEN:
   – Ja, vi i Triple and Touch var ju programledare 1993 och det blev världens folkstorm. Det var nämligen första gången det var telefonomröstning. Det var ju inte vår idé, men det var vi som fick skäll.
SPORT:
   – Jag brukar kalla mig själv för sportalkoholist. Jag ser allting. Nja, kanske inte varpa, men nästan allt. Jag kan sitta förhäxad och se en konståkningstävling på tv.
LEDIGA LÖRDAGAR:
   – Det blir det ju inte tal om framöver. Det är nästan lite skrämmande... jag är en vandringsman, en otålig typ som inte tycker om när saker upprepar sig. Och så binder jag mig för Bingolotto varje lördag!
SNUS:
   – Om jag snusar? Det kan du skriva upp. Alldeles för mycket, dessutom. Men jag röker i alla fall inte.
BARN:
   – Min hobby. Det är mitt stora, naturliga intresse. Jag är väldigt mycket pappa. Vi har precis köpt ett eget lantställe. Perfekt för ungarna i sommar.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER