Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 20 MAJ 1999
  

Polisen grep stjärnkusken
JUBLAR EFTER STORSEGER PÅ JÄGERSRO Här tar Atle Hamre emot publikens hyllningar när han vunnit det svenska storloppet Hugo Åbergs memorial med topptravaren Rita On Line på Jägersrotravet i Malmö. Hästen startar i Sveriges största travlopp, Elitloppet, nästa helg.

Foto: LARS G PERSSON


Misstänks för miljonutpressning tillsammans med svensk torped
Stjärnkusken Atle Hamre och en svensk hästägare misstänks ha pressat den förmögne toppdirektören Thor Christensen på 28 miljoner norska kronor.
  De greps i går vid en samordnad polisrazzia i Sverige och Norge.
  Affärsmannen och hans familj har levt under dödshot i flera år.
  
Norrmannen Atle Hamre, 39, tillhör den internationella eliten inom travvärlden och har vunnit över 1 500 lopp. Nästa helg skulle han ställa upp i Elitloppet på Solvalla med hästen Rite on Line.
  I går morse slog polisen till mot stjärnkuskens bostad i Sandefjord och hans stall i Larvik. Atle Hamre och hans yngre bror greps.
  Samtidigt greps den 40-årige hästägaren i Stockholm. Han blev väckt i sin säng av svenska rikskriminalen.
  – Mannen var häktad i sin frånvaro i Norge. Riksåklagaren tar nu ställning till en utlämning, säger Rikskriminalchefen Lars Nylén.
  I sex år levde den norske affärsmannen Thor Christensen och hans familj i ständig fruktan för utpressarna.

Redaren: Jag blev mordhotad
  
Han hävdar att han tvingats betala sammanlagt 28 miljoner norska kronor under hot om mord, misshandel och kidnappning. För några veckor sedan gick han till polisen.
  – Det har varit ett rent helvete, säger hans exhustru till Verdens Gang.
  43-årige Thor Christensen är delägare i rederiet Thor Dahl A/S, värderat till 150–200 miljoner kronor.
  I slutet av 1980-talet startade han ett travsportcenter i Sande-fjord och inledde ett nära samarbete som pågick i flera år med Atle Hamre.
  De importerade hästar från USA och tävlade på travbanor i Sverige och Norge. En av de största segrarna var på Solvalla med hästen Super Gleam.
  I går kväll satt Atle Hamre i förhör på Larviks polisstation. Han misstänks ha förmedlat utpressningsbrev och även levererat pengar.
  Stjärnkusken hävdar att han bara utnyttjats som mellanhand, men polisen tror honom inte.
  Den 40-årige hästägaren har ett mörkt förflutet. Han var på 1980-talet känd som torped och livvakt i Stockholms undre värld.
  Enligt Aftonbladets källor arbetade han åt en misstänkt gangs-terkung och drev in skulder på beställning.
  – Han vek sig aldrig för någon, säger en uppgiftslämnare.
  Samtidigt tränade 40-åringen boxning och jobbade som dörrvakt på innekrogarna i Stockholm. I de kretsarna träffade han Dragan Joksovic, mördad på Solvalla förra året.

En svuren fiende till Dragan Joksovic
  
Vänskapen mellan de båda männen höll inte länge. 40-åringen var enligt uppgift en svuren fiende till Joksovic fram till dennes död.
  Han har dömts ett flertal gånger till fängelse för misshandel, hot och förskingring.
  Han figurerade också i utredningen kring sprängningen av restaurang Fontainebleau i Stockholm 1982. Två år senare exploderade hans bil, en Chevrolet Corvette Stingray, i ett bombdåd.
  1987 dömdes han till tre års fängelse i en uppmärksammad utpressningshärva tillsammans med en svensk idrottsstjärna.
  40-åringen hann inte mucka från anstalten förrän han begick nya brott. Nu dömdes han till sex år för grovt rån och utpressning.
  Efter det vilda 1980-talet lugnade mannen ned sig. Han bildade familj och började intressera sig för travsport.
  – Han klär sig propert. Gärna blazer, vit skjorta och ett par justa byxor. Han håller stilen och brukar röra sig ute på krogarna, säger Aftonbladets uppgiftslämnare.
  Mannen har ägt hästar som har ridits av kända svenska kuskar och driver med sin sambo ett aktiebolag inom hästuppfödning.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER