Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 15 MAJ 1999
  

Fullsatt cirkusläktare rasade - fyra barn skadades
Klämdes fast under föreställningen
Plötsligt gav cirkusläktaren med 200 personer vika.
  På ett par sekunder förvandlades Cirkus Europa i går kväll till ett kaotiskt myller av panikslagna människor.
  Tre småflickor och en pojke klämdes fast i bråten.
  – Otroligt nog blev skadorna inte värre, säger en brandman på olycksplatsen vid Vårbergstippen utanför Stockholm.
   Cirkusföreställningen hann inte ens börja.
  Reklamlapparna i området hade lockat man ur huse och kön till Cirkus Europas biljettlucka var lång, trots att klockan var över sex då föreställningen skulle ha börjat.
  – Jag frågade om det fanns plats kvar och fick köpa en biljett, men när jag kom fram till tältöppningen hade de precis dragit igen och sa att det var fullt, berättar Sengül Suvakci som ändå fick ställa sig i gången.

Rasade ihop som ett korthus
   Klockan var tjugofem minuter över sex.
  – Precis när jag ställer mig där brakar allt bara ihop. Hela läktaren intill mig föll som ett korthus och alla bara skrek, säger hon.
  Hennes vänner räknar upp bekantas barn som hamnade mitt i kaoset. Sexåriga Ermina som fick en bänk i magen, hennes äldre bror som fick benen i kläm och har ont i ryggen och knappt ettåriga Amina som klarade sig med blotta förskräckelsen.
  Ändå hade de tur. De kunde ta sig hem.
  Fyra andra i åldern 5-10 år klämdes fast rejält och fick hjälpas loss. En kunde åka hem, men tre fördes i ambulans till Astrid Lindgrens barnsjukhus där man sent i går kväll konstaterade kläm- och sårskador.
   Christer Krantz satt mitt emot den raserade läktaren med sina barn och är upprörd över att så många släpptes in i tältet.
  – Det var säkert 800 och fler var på väg in när hela sektionen på andra sidan började kantra åt höger och föll samman. Det var fruktansvärt, man visste inte om man trampade på någon på väg ut, säger han.
  – Enligt vår patrull på plats hade 517 personer köpt biljett. Det är det vi måste gå efter, säger Gunnar Samuelsson, vakthavande befäl vid Söderortspolisen.

Området spärrades av
   Cirkus Europa har tillstånd att ta in 600 besökare. De två meter höga läktarna är uppdelade i två sektioner med två-fyra bänkrader vardera och plats för totalt 550 personer.
  Polisen uppskattar att cirka 200 fanns på läktaren som rasade. Övriga besökare sitter på de dyrare stolarna närmast manegen.
  Hela området spärrades av omedelbart efter olyckan och polisens tekniker undersökte den raserade läktaren.
  Ett första förhör hölls även med cirkusdirektör Mikael Sundelius.
  – Fler förhör har vi inte hunnit med och ingen är heller delgiven misstanke för något brott, tillägger Gunnar Samuelsson.
  Under natten har Cirkus Europa plockat ihop tältet och tagit sig till nästa anhalt Tumba.
  – Först och främst måste vi laga den trasiga läktaren, säger direktörens fru, Frida Sundelius.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER