Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 8 MAJ 1999
  

KRIGET OM KOSOVO
Nato-bomber mot Kinas ambassad
En ambassadanställd evakueras sedan Nato av misstag träffad den kinesiska ambassaden i Belgrad.
Foto: REUTERS

Italiens ambassad också drabbad
Italiens ambassad i Belgrad blev lindrigt åtgången under Natos bombningar under natten mot lördagen. Det uppgav den italienska nyhetsbyrån Ansa.
   Fönsterrutorna i byggnaden blåstes ur, möbler förstördes och sprickbildningar uppstod i flera väggar sedan en Natorobot slagit ner i en jugoslavisk arméledningscentral alldeles intill.
   Enligt Ansa skadades ingen av ambassadens personal.

Flera döda i Belgrad - FN:s säkerhetsråd i krismöte i morse
BELGRAD. Kinas ambassad träffades under Natos häftiga anfall mot Jugoslaviens huvudstad Belgrad sent på fredagskvällen.
  Kina fördömde angreppet och krävde ett extramöte i FN:s säkerhetsråd.

   Efter nästan fyra timmars sammanträde i förmiddags svensk tid uttalade sig FN:s säkerhetsråd om bombningen.
  De 15 medlemsländerna känner "bestörtning och oro", meddelade rådets ordförande, Denis Dangue Rewaka från Gabon.
   Enligt diplomatkällor var uttalandet en urvattnad version av det förslag som Kina lämnat. Kina anser att attacken ska stämplas som ett brott mot internationell lag.
     USA:s FN-ambassadör Peter Burleigh sade när han anlände till mötet att USA beklagar attacken och tänker be Peking om ursäkt om det bekräftas att Nato var ansvarigt för attacken.
  En Natotalesman i Bryssel sade i en första kommentar att den kinesiska ambassaden inte var avsett som mål. Nato beklagade att ambassaden hade träffats och att personer där kommit till skada.
  Kinas statliga nyhetsbyrå Nya Kina uppgav att två personer dödades vid anfallet. Fyra personer skall ha skadats medan tre saknades.
  Tjock rök vällde ut från byggnaden i Belgrads diplomatkvarter och fönster var krossade. Den jugoslaviske regeringsmedlemmen Goran Matic talade med journalister utanför byggnaden och hävdade att 26 personer hade förts till sjukhus. 30 personer skulle ha vistats i byggnaden när explosionerna inträffade.

Tre diplomater dödades och många skadades vid Natos bombning av Kinas Ambassad i Belgrad. Cirka 60 personer fanns i byggnaden.
Foto: REUTERS
Kina fördömer
  I FN-
högkvarteret i New York fördömde Kinas ambassadör Qin Huasun attacken och krävde att FN:s säkerhetsråd skulle göra detsamma. Han krävde också att Natoanfallen mot Jugoslavien omedelbart skulle upphöra "för att förhindra ytterligare humanitära katastrofer". Anfallet mot ambassaden var ett brott mot FN-stadgan, hävdade han.
  Kina har kraftigt motsatt sig Natos flygkrig mot Jugoslavien. Kina är också skyddsmakt åt Jugoslavien i USA, sedan Belgrad bröt de diplomatiska förbindelserna med Washington. Det innebär att Kina bevakar Jugoslaviens intressen i USA.
  FN:s generalsekreterare Kofi Annan sade att han var chockad och upprörd av nyheten om ambassadbombningen, liksom uppgiften om att Nato tidigare under fredagen bombade civila byggnader i Nis. Bomberna träffade bland annat ett sjukhus och en marknadsplats och krävde 15 människors liv.

Arkans hotell bombat
  Nato medgav senare att en bomb missat sitt mål och uppenbarligen träffat civila områden.
  Under tre nätter har Belgrad förskonats från anfall, men attackerna under fredagskvällen och natten mot lördagen var desto intensivare. Nato beskrev anfallen som de hittills mest koncentrerade mot den jugoslaviska polis- och militärledningen. Bland målen fanns ett stort underjordiskt bunkersystem, försvarsdepartementet, polis- och militärhögkvarter och ett hotell som används av den paramilitäre ledaren Arkan. Ett ögonvittne berättade att Hotel Jugoslavia som ligger nära ambassaden hade träffats och stod i brand.
  Belgrad mörklades också under natten efter flera kraftiga explosioner tidigare under kvällen.
TT-Reuters


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER