Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 2 MAJ 1999
  

Värmeböljan kommer under juli och augusti

Meteorologe Wolfgang Röder vid Der Freien Universität i Berlin brukar ha rätt.
Foto: TOMAS SJÖMAN
Kall och regnig start på sommaren – sen blir det kanonväder

Sommaren börjar dåligt. Första halvan av juni blir kallare och regnigare än normalt. Från mitten av månaden stiger temperaturerna i främst södra halvan av landet, men den dåliga inledningen gör att medeltemperaturen för månaden kan bli något under den normala i hela Sverige.

Ett högtryck parkerar över Skandinavien och Baltikum under större delen av månaden. Det leder till att det blir varmare och torrare än normalt i hela Sverige. I sydväst kan det bli upp till två grader högre dygnsmedeltemperatur än normalt. Bara längst upp i norr blir det normal sommarvärme.

Det varma sommarvädret fortsätter första halvan av månaden. Det blir mycket varmare än normalt i sydvästra Sverige, medan resten av landet bara får någon grad högre eller normala temperaturer. Från mitten av månaden sveper kyliga vindar ner från Nordatlanten. Hösten gör sig påmind.
Aftonbladets väderexperts prognos för sommaren:
MALMÖ. Det blir en kanonsommar i år – med både fler soldagar och högre temperaturer än de senaste åren.
  – I juli blir det 1–2 grader varmare än normalt i hela Sverige, säger meteorologen Wolfgang Röder vid Der Freien Universität i Berlin.
  
Wolfgang Röder brukar ha rätt. Han har förutspått sommarvädret i stort sett korrekt flera år i rad. Det var bara förra sommaren som det gick helt fel.
  – Det beklagar jag verkligen. Det berodde dels på att det var ett fel i mina datauppgifter, dels på temperaturhöjningen i de arktiska områdena, säger han.

Studerat väderdata
  
I år får det inte bli fel och Wolfgang Röder har varit mycket noggrann vid jämförelser av data och statistik över vädret de senaste hundra åren.
  Redan i början av mars ställde han sin första prognos i Aftonbladet och lovade då en varm och fin sommar.
  – Nu kan jag med 90-procentig säkerhet säga att den blir ännu bättre än vad jag trodde då. I södra halvan av Sverige kan det bli två grader varmare än normalt i juli. Norra delen av Sverige får normala temperaturer eller kanske något över, säger han.
  Det något varmare vädret i april än vad han räknat med ställer inte till några problem. Tvärtom.
  – Om det är lågt lufttryck och varmt är det bara bra, vilket det har varit. Men om det skulle vara högt lufttryck och varmt i april finns det anledning att vara orolig.

”Början av juni kall och regnig”
  
Sommaren börjar dock inte bra. Enligt Wolfgang Röder blir första delen av juni kall och regnig. Under andra halvan stiger dock temperaturerna, men det räcker inte för att rädda månadens medeltemperatur.
  – Den kalla inledningen kan göra att juni blir något lite kallare än normalt.
  I juli kommer sommaren med buller och bång och den ser ut att stanna en bra bit in i augusti.
  – Det är ett högtryck som parkerar över Skandinavien under i stort sett hela månaden, säger Wolfgang Röder.
   Per-Ola Ohlsson
[email protected]


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER