Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 2 MAJ 1999
  

FÖRSTA MAJ
Årets Första maj - historiskt tråkigt
50 000 FÄRRE I TÅGEN Årets förstamajfirande var seklets sista, det var 110:e gången i följd som demonstrationerna genomfördes i Sverige och det var 60 år sedan 1 maj blev helgdag. En historisk dag – som ändå blev ett steg bakåt för socialdemokratin och Göran Persson. Tågen samlade 50 000 färre deltagare än förra året. Trots att vädret var hyfsat.
Foto: LARS ROSENGREN


Lena Mellin Roligare blir inte majtågen när till och med Gudrun Schyman sitter vid makten
Det är svårt att demonstrera mot sig själv.
  Möjligen är det förklaringen till det allt tamare förstamajfirandet.
  Nu är ju även Gudrun Schyman en makthavare.
  
Årets förstamajfirande var historiskt på många sätt.
  Det var seklets sista, det var 110:e gången i följd som demonstrationerna genomfördes i Sverige och det var 60 år sedan 1 maj blev helgdag.
  Ändå blev det inget drag.
  Jonas Engman, etnolog som inom kort lägger fram sin doktorsavhandling om förstamajfirandet, anser att det är media som håller liv i demonstrationerna. Redan på 1960-talet anlitade socialdemokraterna en annonsbyrå för att tv-anpassa tågen.

Makten är detsamma som socialdemokratin
  
Det kan dock inte vara den enda förklaringen. På första maj demonstrerar man mot orättvisor. Man vänder sig mot makten.
  Men i Sverige är makten ofta liktydig med socialdemokraterna. De har suttit i regeringsställning under 58 år av detta sekel.
  Alltså blir det som det blir med samhällskritiken i förstamajtalen. Den riktar sig av naturliga skäl främst mot utrikes makthavare eller läskiga direktörer. Så var det i år och så brukar det vara.
  Det inrikespolitiska avsnittet brukar i stället utformas som en liten löfteskatalog på de socialdemokratiska mötena. Det kan man kosta på sig när man sitter i regeringsställning. I år var det sänkta skatter.

Persson flaggar för sänkt skatt – igen
  
Statsminister Göran Persson flaggade på nytt för skattesänkningar redan nästa år. Det var vaga utfästelser i den vägen som fick Erik Åsbrink att i raseri hoppa av som finansminister för drygt två veckor sedan.
  Finansminister Bosse Ringholm var däremot lika försiktig som sin företrädare.
  Visserligen talade han i likhet med partiordföranden om sänkt skatt för låg- och medelinkomsttagare. Men angav för säkerhets skull ingen som helst tidpunkt när det skulle kunna ske.
  Att makten tar udden av samhällskritik åskådliggörs också av Gudrun Schyman.
  Precis som förra året talade hon i år i Södertälje och Stockholm och transporterades mellan de båda orterna i en röd Mercedes.

Från s-kritik...
  
I år talade dock vänsterledaren enbart om Natos anfallskrig i Jugoslavien. Förra året, knappt fem månader innan samarbetet med socialdemokraterna inleddes, var temat socialdemokraternas orättvisa politik.
  Följande är ett utdrag ur en intervju med Gudrun Schyman gjord förstamaj förra året:
Är det i dag någon skillnad mellan borgerlig och socialdemokratisk politik?
  
– Det kan man fråga sig.
Då kan ni alltså inte samarbeta med socialdemokraterna efter valet?
  
– Det blir svårt med nuvarande s-politik. Den passar inte oss om inte kraftiga förändringar genomförs.

...till stöd för s-regeringen
  
Nu samarbetar vänsterpartiet med socialdemokraterna och utgör en garant för att de sitter kvar i regeringskansliet Rosenbad. Trots att den kursomläggning som Schyman talade om inte genomförts. Eller åtminstone inte har upptäckts av särskilt många utanför vänsterpartiets ledning.
  S-tågen samlade 300 000 deltagare enligt den socialdemokratiska presstjänsten. Det är 50 000 färre än förra året, en nedgång med 16 procent trots att vädret på de flesta håll åtminstone var uthärdligt.
  I Sandviken förfasade sig arrangörerna över att det var fler människor i orkestrarna än i tåget.
  På Norra Bantorget i Stockholm, klassisk mark för arbetarrörelsen, var aktiviteten störst vid hopptornet och karusellen.
  Talande tecken i tiden?
Lena Mellin
[email protected]


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER