Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 2 MAJ 1999
  

TERRORBOMBERNA I LONDON
– Jag såg när bomben small


Norska Veronica överlevde attentatet
LONDON. Norskan Veronica Sande, 22, stod och hällde upp öl i baren när hon fick syn på sportbagen.
  – Jag tänkte: Åh Gud, det kan vara en bomb.
  – Sen kom smällen. Allt jag minns är att det låg kroppar överallt, berättar hon.
  
I går kväll vilade Veronica Sande upp sig i sin lägenhet i Bethnal Green i östra London.
  Hon skadades av splitter från bomben och fick glas på benen, armarna och i ansiktet. Men hon klarade sig från svåra skador.

”Hon är svårt chockad”
  
– Hon är svårt chockad och behöver mest bara få vila nu. Men hon är inställd på att komma tillbaka, berättar Veronica Sandes väninna Sophie Holland.
  Veronica Sande från Norge studerar egentligen grafisk design i London. I fredags gjorde hon sin sista arbetsdag på Admiral Duncan där hon jobbat en tid.
  Redan på morgonen hade veckotidningen The Pink Paper förutsagt att nazister skulle slå till mot homosexuella i Soho – och Veronica Sande och de andra i personalen på Admiral Duncan var extra uppmärksamma.– När jag fick syn på bagen skrek jag genast till min chef och pekade ut väskan för honom, berättar Veronica Sande i tidningen The Observer.
  – Han började fråga gästerna vems väskan var men han hann knappt öppna munnen förrän bomben exploderade. Jag såg ett gult ljus och massor av glas flög rakt i mitt ansikte.

”Det var kroppar och blod överallt”

  – När jag öppnade ögonen var det fullständigt kaos. Det var kroppar och blod överallt. Jag kröp över dem och jag minns att jag tog i en man som inte rörde sig. En annan hade fått foten bortsprängd. Jag hade blod i hela ansiktet och skärsår på händerna så jag kunde inte hjälpa någon.
  Veronica Sande lyckades krypa ut från baren, ut på Old Compton Street:
  – Det gjorde ont överallt och jag ville bara ut därifrån. Jag var skräckslagen, aldrig hade jag trott att något sånt här skulle hända mig, säger hon.
Anders Hvidfeldt
London
[email protected]


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER