Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 2 MAJ 1999
  

KRIGET OM KOSOVO
”Genombrott i Kosovo-konflikten”


Förhandlingar i Wien - USA-politiker övertygad om att Milosevic går med på lösningen
WIEN. En delegation från USA:s kongress hävdade på söndagen i Wien att ett genombrott skett i Kosovokonflikten. De sade att de förmått en grupp höga ryska parlamentariker och en rådgivare till president Slobodan Milosevic att gå med på en ram till en lösning på Kosovokrisen.
  Kongressledamoten Curt Weldon sade till Reuters att han är övertygad om att avtalet har Milosevics stöd.
  Överenskommelsen skisserades under två dagars samtal i Wien. I planen ingår att en väpnad internationell styrka ska stationeras ut i Kosovo, vilket Belgrad tidigare vägrat acceptera.
  Republikanen Weldon, som ledde den amerikanska delegationen tillsammans med demokraten Neil Abercrombie, sade att planen tillgodoser Natos fem grundkrav men också beaktar ryska och serbiska synpunkter.
  - Kort efter det att vi avslutat våra diskussioner klockan 14 (i lördags) faxades dokumentet till president Milosevic. Vi fick beskedet av hans representant att han inte såg något skäl för Jugoslavien att inte acceptera den grundläggande ram som vi hade skisserat i egenskap av parlamentsledamöter, sade Weldon.
  Dragomir Karic, en jugoslavisk affärsman som är nära vän till Milosevic, var med i samtalen som rådgivare till den ryska delegationen.
  - Karic deltog i detta och jag tror han är totalt trovärdig, sade Weldon till Reuters.
  Karic talade direkt med Milosevic tre gånger under samtalen, tillade han.
TT-Reuters


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER