Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 1 MAJ 1999
  

Här är Stockholms fulaste skamfläckar

213 1. Fältöversten Innan Fältöversten byggdes i början av 70-talet fanns här skjul, små verkstäder och upplag. De fina tanterna och farbröderna på Östermalm kallade platsen för ”Skandalgropen”.
  Men den stora skandalen blev ombyggnaden. Utan tvekan har vi här stadens fulaste plats och byggnad. Helt utan sammanhang med resten av Östermalm och ett arkitektoniskt missfoster. Även om hela Karlavägen fram till tv-husen är en skamfläck för det gedigna Östermalm så slår inget själva Fältöversten.
  Jag tänker aldrig bo där. Tänker aldrig handla där.
  Till och med namnet är ju förskräckligt.
Aftonbladets Fredrik Virtanen listar stans 10 värsta platser
Stockholm – Nordens Venedig. En av Europas vackraste städer.
  Glöm det.
  Staden är fylld av skamfläckar. Kala blåshål utan charm.

   Det är svårt att välja vad som egentligen är fulast. Det finns ju så mycket.
  Jag hör ju inte till trädkramarna eller Ankeborgsvurmarna, som vill återskapa 1800-talsgullegull och som senaste bravad lyckats mesa ner Kungsträdgården så att vi garanterat måste skämmas när vi står där den 1 maj.
   Jag gillar ju Sergels torg och jag gillar Kulturhuset och Hötorgsskraporna och jag gillar utseendet på många av miljonprojektets hyreskaserner, även om jag ärligt talat inte skulle vilja bo i dem själv.
Men här är min lista på Stockholms fulaste platser.
Foto: ANDERS OLSSON
TYCK TILL: Har Virtanen rätt? Vilka platser tycker du är fulast? Vilka platser måste göras om?
61
2. Södra Stationsområdet.   Dels har vi själva Bofills bågformade hus, strax bakom Medborgarplatsen, ett löjligt försök att få till något som för tankarna till Romarriket men som bara är fult och bisarrt. Bofills båge kan för övrigt också stoltsera med stadens allra fulaste och mest misskötta gräsmatta.
  Sedan det postmoderna Södrastationsområdet med de laxrosa fusk-1800-talshyreshusen som i slutet av 80-talet inledde den förfärliga kvasismåstadstanke som sådana som stockholmspartiets Stella Fare fortfarande vurmar om. Men rekordet i postmodernistiska pajaskonster står Söder torn för.
  157
3. Söderleden. Johanneshovsbron till Centralbron.
  Tänk så vackert det måste varit här förut. Det är helt ofattbart att man en gång i slutet av 60-talet kunde komma på idén att bygga en motorled över Gamla stan och förstöra en del av Stockholms vackraste utsikter. Otroligt. Hela Söderleden måste grävas ner.
54
4. Hornstull Kallas Knivsöder – och inte utan anledning. Här har 70-talet varit framme på ett obehagligt sätt. Vad höll de på med egentligen? Efter de vackra, modernistiska skapelserna på 60-talet ballade stan ut och Hornstull är det bästa exemplet. Fula betongkomplex, billiga lösningar, hyreshus som ser ut som radhus och det blir givetvis inte bättre av neonfärgade affischer som skriker ut budskap som ”Stor stark 19 kronor”. Deprimerande.
  116
5. Drottningholmsvägen Mellan Fridhemsplan & Thorhildsplan
  Grått, fult, ödsligt, cementigt, och de byggnader som finns är uteslutande vidriga. När Essingeleden blev klar på 60-talet var det kört för hela området.
99
6. Ringen Det fula köpmannakomplexet invigdes 1982 och tog namnet av ett klassiskt ölfik. Många småbutiker på Söder tvingades slå igen när komplexet byggdes. Och fult är det, nästan i klass med Hornstull. Men Ringenklockan är riktigt snygg.
  93
7. Kungsträdgården Var på 1500-talet en kunglig trädgård och i mitten av 1800-talet blev den den folkpark som den är i dag. Inramas av tjusiga statyer av Karl XIII och Karl XII men tappade under den nya ombyggnaden all charm. Hemskt när allting ska gullas till i stället för att satsa på något tufft och modernt. Kungsan är inget kul längre.

8. Klara kyrkogård. En av Stockholms äldsta, från slutet av 1500-talet, är givetvis storslagen och vacker. Ändå framstår det bara som ett ofräscht pundarparadis där det inte finns ro eller utrymme för att vila i kyrkans skönhet.
  85
9. Turistbusshållplatsen vid Slottet. Hahahaha! Måste vara ett skämt. Bilparkeringen togs bort för att den var ful. Hur fult är det inte med en bussparkering? Sorgligt.

10. Dailys News toaletter
Sunkigast i Stockholm.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER