Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 1 MAJ 1999
  

Håll i er – i år är Grönan häftigast
WOW! Här testar Aftonbladets Annika Sundbaum-Melin Gröna Lunds upp och ner-attraktion ”Volten” tillsammans med Fredrika Sundbaum, 7 och Azra Peksin, 10. ”Det kändes som vi skulle ramla ur, men det gjorde vi naturligtvis inte”, sa de efter det omtumlande åket på nöjesfältet i Stockholm.

Foto: BJÖRN ELGSTRAND

JIHOO! Liseberg litar i år på att de gamla attraktionerna håller. Och visst kittlar det skönt i magen ändå.
Foto: THOMAS JOHANSSON

Aftonbladet har provåkt Gröna Lund och Liseberg

I dag öppnar Gröna Lund i Stockholm.
  Liseberg i Göteborg har redan öppnat.
  Vilket nöjesfält passar bäst för småbarnen? Var är det mest röj för tonåringen?
  Aftonbladets Annika Sundbaum-Melin tog med sig en testpanel och satte betyg.
  
Gröna Lund presenterar i år den läskiga nyheten ”Extreme” medan Liseberg litar på att gamla attraktioner duger.
  Egentligen är det orättvist att jämföra de båda nöjesfälten. Liseberg har enorma ytor, Gröna Lund måste ta fram måttbandet eller bygga på höjden så fort det ska till en ny karusell.
  Ändå vinner Gröna Lund detta ovetenskapliga test med en poäng. Anledningen heter ”Fritt fall”.

Bara en får fem plus
  
Den enda åkattraktionen som fick fem plus av oss i testpanelen och det vidrigaste åkdon som skådats på ett svenskt tivoli. Tonåringen anser också Gröna Lund ballast och mysigast.
  De mindre barnen och jag själv tycker dock att Liseberg är bäst eftersom där finns mer utrymme och fler karuseller både för de riktigt små, de halvstora och fegisar.
  Barn kortare än 130 cm har betydligt fler karuseller att välja mellan i Göteborg. Inga åldersgränser finns på tivoli längre, bara längden räknas.

Ett tips: ta med matsäck
  
Prismässigt är det ungefär lika. Ett tips är att ta med matsäck och att köpa åkband till alla över fyra år för att inte bli ruinerad.
  Gröna Lund vinner – tack vare Fritt fall som får fem plus.
  De mindre barnen och jag själv tycker dock att Liseberg är bäst eftersom där finns mer utrymme och fler karuseller för yngre och fegare.
  Vi rekommenderar Liseberg för småbarnsfamiljer och Gröna Lund för tonåringar och vuxna som vill partaja.
Annika Sundbaum-Melin
Så mycket kostar det

Gröna Lund
Inträde: 45:– (Från 9 år) Gröna kortet som kostar 100:– ger fri entré
hela sommaren.
(Barn under nio år gratis i vuxet sällskap).
Folkpensionär och rullstorsburen: Gratis.
Åkbandet: 195:–
(Fria åk hela dagen, gäller ej Spökhuset).
Stora nöjeshäftet: 210:– (Innehåller 24 åkkuponger)
Lilla Nöjeshäftet: 140:– (Innehåller 16 åkkuponger)
Kupong: 10:–/styck (1–4 per attraktion)
Öppet: I det närmaste varje dag tom 11 sept, men öppettiderna varierar.
Ring: 08-587 501 00 för info.
Liseberg
Inträde: 45:– (Från 7 år) (Med säsongskortet för 100:– går du in gratis hela sommaren).
Åkpass: 215:– (Fria åk hela dagen, gäller ej Spökhotellet).
2 dagars åkpass: 255:– (Fria åk två dagar, gäller ej Spökhotellet).
Stora Häftet: 170:– (23 åkkuponger samt 4 varuspelsbiljetter).
Lilla häftet: 100:– (12 åkkuponger samt 2 varuspelsbiljetter).
Kupong: 10:–/styck (varje åktur kostar 1–4 kuponger)
Öppet: I princip varje dag tom 26 sept, men öppettiderna
varierar.
Ring: 031-400 100 för info.
Båda nöjesfälten säljer bland annat:
Popcorn: Från 15 kr. Läsk: Från 13 kr. Sockervadd: 15 kr.
Båda erbjuder grupprabatter, skolpaket, firmafesthäften m m.
De har även stora artistbesök, teater och annan underhållning hela sommaren. Restauranger och massor av annat finns också.

Så bra är Stockholms stolthet

Fritt fall
Varje gång jag åkt upp 80 meter i denna förfärliga skapelse till åkattraktion så har jag högt sagt ”aldrig mer”. Det tar två sekunder att komma ner och man kommer upp i en hastighet av 100 km/tim. Dessa sekunder känns som en hel evighet. Bara för MYCKET modiga!

4 plus
Extreme

Precis så där fruktansvärt hemskt som det ska vara när man åker i en gondolliknande sak som beter sig som en uppochnervänd jordfräs. Man blir lätt illamående, får svindel och magkramp. Det känns som man ska ramla ur.

Lustiga huset
En klassiker. Lustiga huset kan alla gå i och ha behållning av det. Spännande och äventyrligt. Mattan på slutet är en magkittlare.

3 plus
Pop-Expressen
En av tonåringens favoriter och den mest åkta tjejkarusellen. Bra musik, fart, fläkt och en känsla av att dansa i rymden. Visst illamående.

Jet-Line
Det här är en härlig bergochdalbana. Smidig som en panter. Mest åkt av alla attraktioner på Grönan. Inte FÖR läbbig utan mest njutbar.

Volten
Följ inte med era barn i den här, jag var tvungen att hålla i sjuåringen eftersom jag trodde att hon skulle falla ur när vi hängde upp och ner i luften. Det gör man förstås inte, säkerheten är rigorös.

Nyckelpigan
Här kan man placera barnen, de modiga, från ungefär fem år. Det kittlar lagom i magen, är lagom otäckt och mamma och pappa kan ta igen sig med en glass medan barnen med glädje köar fem gånger på raken.

2 plus
Blå Tåget
Har funnits på Grönan så länge jag kan minnas och ska vara en slags spöktunnel för de yngre. Men ingen skräms av de här ganska taffligt gjorda monstren längre. Ombyggnad?
SUMMA: 27 1 plus


Så bra är Göteborgs stolthet
Flumride.
Foto: THOMAS JOHANSSON

Lisebergs-banan.
4 plus Hang-Over
Hur skönt låter det att åka upp och ner i 90 km i timmen på en 300 meter lång bana 42 meter upp i luften? Så där va? Men skenet bedrar. Den här banan är inte bara vansinnigt nervpirrande och läbbig, den ger också en bisarr njutning. Lisebergs absolut bästa attraktion!

Uppskjutet
I Fritt fall på Grönan åker man 80 meter rätt ner i avgrunden på två sekunder, här åker man 60 meter upp i luften på samma tid. Kan se oskyldigt ut, men är inget för nervklena.

Flume-Ride
En av Lisebergs mer kända attraktioner. För alla åldrar. Man glider fram på en stock som rymmer flera personer omgiven av sisådär en miljon liter vatten kan man betrakta Göteborg. Banan avslutas med en tvär vattenrutsch neråt.

Lisebergs-banan
En av Lisebergs mest frekventerade åkattraktion och det är lätt att förstå, en bergochdalbana som är lagom läskig, lagom hög och lagom lång. De yngre barnen tyckte att detta var bäst på hela Liseberg. Knyckigt är det dock, åk inte om du har ont i ryggen!

Rainbow

Den ser löjligt ofarlig ut, men glöm det. Denna tvärställda flygande matta gör dig stundom viktlös (bara en sån sak) och det killar alldeles väldigt gott i magen.

Juke-Box
50-talsbilar i en hisnande skön färd som går runt, runt och fram och tillbaka men aldrig upp och ner. Cool! Alla i testpanelen ville åka mer.

Cirkus-Expressen
Lisebergs motsvarighet till Grönans Nyckelpigan. En bergbana för småttingar, lagom otäck och till stor förnöjelse för alla som fyllt fem.

2 plus
Kållerado
Det kallas ett spektakulärt vattenäventyr och man har satsat en del pengar på denna konstgjorda forsfärd. Men i ärlighetens namn, mer spännande än att du bli våt blir det inte.
SUMMA: 26 1 plus

Testpanel:
Annika Sundbaum-Melin, 36, Elina Printz, 14,
Azra Peksin, 10, Fredrika Sundbaum, 7.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER