Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 30 APRIL 1999
  

Champagne – den nya innedrycken

KORKA UPP OCH DYK NER Jean-Pierre Barda kryper ner i ett skummande bubbelbad och tar sig ett glas av älsklingsdrycken champagne. För säkerhets skull står en kyld reservflaska och väntar på kanten. ”Champagne har man alltid råd med, annars får man se till att bli bjuden”, säger han. Nu slår Jean-Pierre champagnerekord på sin restaurang Tip Top på Sveavägen.
Foto: PETER KJELLERÅS
Jean-Pierre Barda: Champagne gör dig aldrig dum – bara lycklig

Namn: Jean-Pierre Barda.
Ålder: 44.
Familj: Sambon Jens och mopsen Joseph.
Yrke: Frisör och makeup-artist, nattklubbsdirektör.
Tjänar: ”Massor, men jag gör av med det lika fort.”


Jean Pierres favoriter
Priser på Systembolaget
1. Cuveé Louise (-92) 590 kr
2. Dom Perignon (-92) 775 kr
3. Christal Brut 789 kr
4. Brut Royal 253 kr
5. Tattinger 250 kr

Champagnen är den nya innedrycken i Stockholm. Allt fler barer och restauranger serverar de dyrbara bubblorna – till dem som har råd.
  – Champagne förknippar alla med något trevligt och glamoröst, i motsats till det vulgära ölet, säger champagnedrottningen Jean-Pierre Barda.
  Här är guiden till dig som har vunnit på lotto.
  
Redan nu säljer Jean-Pierre Barda 20–25 helrör per kväll på sin ”privéeavdelning” på restaurang Tip Top på Sveavägen – och den har bara varit öppen ett par månader.
  – Man blir inte full på champagne, man blir berusad, säger Jean-Pierre Barda.
  Och försöker förklara skillnaden.
  – Du blir aldrig dum, elak, stöddig eller gråtmild av champagne, du blir bara lycklig, hävdar han bestämt.

Bara bubbel behagar
  
På Jean-Pierres lilla privéeavdelning täcks ingången av ett silverdraperi och en vakt som ser till att ingen gäst tar med sig öl, vin eller sprit in. Här är bara champagne som gäller.
Om man inte har råd med champagne, vad rekommenderar du då?
  
– Man har ALLTID råd med champagne, annars får man se till att bli bjuden, säger Jean-Pierre och säger att det aldrig kan bli lika gott med mousserande viner.
  – I champagne skapas kolsyran i flaskan och det gör stor skillnad på smaken, säger Jean-Pierre.
   På Arvid Nordquists Vin- och sprithandel har man också märkt att det är tusenårsskifte på gång.

Jagar rätta märket
  
– Vanligt folk vill veta vad de ska dricka och när de måste handla det för att det inte ska ta slut, säger divisionschefen Ann Burgaz.
  – Visst har det blivit trendigare med champagne, men folk köper för att lägga undan till nyårsafton, själv ska jag dricka Bollinger Grande Anneé 1990 och Bollinger R D av årgång 1981, en riktig kultchampagne.
Annika Sundbaum-Melin
annika.sundbaum-melin@aftonbladet.se

Stockholms mest sprudlande champagnebarer
Tip Top
Sveavägen 59
Öppet: Ons–lör 18–03. Sön: 12–19.Pris: Från 499 kr/75 cl, 85 kr/glaset.

Wasahof
Dalagatan 46
Öppet: Restaurang: 17–01, Ostronbaren: 11–21. Pris: Från 390 kr /75 cl, 79 kr/glaset.

Grand Hôtel
Blasieholmhamnen 8
Öppet: Grands veranda: vard: 11.30–23.00 lör–sön: 12–23, Hotellbaren:mån–lör: 11–02 sön: 11.00–00.30
Pris: Från 490kr /75 cl, 75 kr/glaset


Hotell Diplomat
Strandvägen 7 C
Öppet: Dagligen 17–24. Champagne Afternoon Tea/champagne vard: 14–18. Pris: Från 420 kr /75 cl, 70 kr/ glaset.


Sturehof
Stureplan 2
Öppet: Vard: 11–02, lör: 12–02, sön: 13–02
Pris: Från 430kr/75 cl, 95 kr/glaset
Café Opera
Kungsträdgården
Öppet: Alla dagar: 11.30–03.00.
Pris: 1 248 kr/magnum, 648 kr/75 cl, 120 kr/glaset (husets).

Bistro Jarl
Birger Jarlsgatan 7
Öppet: Mån–lör: 11.30–01.00, sön: stängt.
Pris: Från 425 kr/75 cl från 80 kr/glaset.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER