Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 24 APRIL1999
  

Kuppen började på kändiskrog

101 INNESTÄLLE Den amerikanske mäklaren pratade bredvid munnen vid besöket på kändiskrogen Spy bar i Stockholm. Vännerna la ihop ett och ett och kom fram till vad de trodde skulle ge miljoner i aktieklipp. Det slutade med en insiderhärva som nu räknar in 13 misstänkta svenskar. Personerna på bilden har inget samband med artikeln.
Foto: ÅKE ERICSON

De är huvudpersonerna i Pinkertonhärvan
Ekonomijournalisten. 30-åring från Stockholm som gått ekonomiutbildning i London tillsammans med den amerikanske mäklaren. Den mest drivande bakom hela affären och kompis till flera av de andra misstänkta. Köpte 1 000 Pinkertonaktier i sin mors namn via hennes konto i Den Norske Bank. Sålde aktierna den 22 februari. Fick omedelbart sparken från nyhetsbyrån när hans insideraffärer uppdagades.
Aktiemäklaren. 30-åring från Mellansverige som tidigare arbetade på en mäklarbyrå innan han kom till Den Norske Bank. Kontaktades av ekonomijournalisten och är tillsammans med denne hjärnan bakom affären. Köpte de 10 000 aktierna i sina föräldrars namn via Hagströmer&Qviberg. Avstängd från banken i väntan på utredningen. Sålde aktierna den 22 februari.
Studiekompisen. 30-årig mäklare på svenska Pricewaterhouse som studerade med ekonomijournalisten i London. Var med på Spy Bar när den amerikanske klasskamraten pratade bredvid munnen. Köpte 400 Pinkertonaktier den 19 februari för ekonomijournalistens mors räkning i Den Norske Bank. Sålde aktierna den 22 februari.
Kompis 1. Stockholmare som är kamrat både med ekonomijournalisten och aktiemäklaren. Köpte 1 000 Pinkertonaktier 19 feb via sitt konto i Den Norske Bank. Aktiemäklaren skötte affären. Sålde 22 feb.
Kompis 2: Stockholmare som är kompis med aktiemäklaren på Den Norske Bank. Aktiemäklaren hjälpte honom att köpa 1 000 Pinkertonaktier den 19 februari. Sålde aktierna den 22 februari.
Kompis 3: Stockholmare som känner aktiemäklaren. Denne köpte 600 aktier i Pinkerton för sin kompis räkning den 19 februari. Sålde aktierna den 22 februari.
Mamman. Ekonomijournalistens mamma noterades för 2 400 aktier på sitt konto. 1 000 var för henne själv, 1 000 för ekonomijournalisten och 400 för studiekompisen. Aktiemäklaren skötte affärerna. Sålde aktierna 22 feb.
Misstänkta för grova insiderbrott är även:
6 mäklare från Matteus Fondkommission.
3 mäklare på Nordbanken. Samtliga köpte Pinkertonaktier den 19 februari och sålde dem den 22.

93
Bo Skarinder på ekobrottsmyndigheten berättar att man har 13 misstänkta.
Foto: PETER KJELLERÅS
Detta har hänt
19 februari. Minst 60 000 Pinkertonaktier köps från Sverige. Totalt omsätts 399 000 Pinkertonaktier på New Yorkbörsen mot normala 10 000.
22 februari: Securitas avslöjar sitt bud på Pinkerton. Pinkertonaktien rusar upp till 29 dollar. De 60 000 aktierna blir i ett slag värda 6 miljoner kronor mer.
1 mars: Ekonomijournalisten delges misstanke om insiderbrott. Bandinspelningar från telefonsamtal avslöjar dem.
2 mars: Aktiemäklaren från Den Norske Bank meddelas misstanke.
5 mars: Sammanlagt fyra anställda på Matteus Fondkommission delges misstanke om insiderbrott.
19 april: Tre mäklare på Nordbanken delges misstanke. Totalt misstänks 13 personer av den svenska polisen. Samtliga misstänks för grova insiderbrott som kan leda till maximalt 4 års fängelse.
22 april: Den amerikanska finansinspektionen genomför ett förberedande förhör i New York.

Insiderlagen
Insider är en person som har särskild möjlighet till insyn i ett bolags affärer. Insidern får inte handla med aktier i bolaget i frågan innan informationen är väl känd för allmänheten.

Det finns två typer av insiderbrott:
Uppsåtligt brott mot insiderlagen kan ge fängelse. I grova fall ända upp till fyra år.
Oaktsamhet och vårdslöst insiderförfarande leder till villkorlig dom och böter.
Mäklaren pratade bredvid mun – nu är 13 svenskar misstänkta för grova insiderbrott
En berusad amerikansk mäklare sade lite för mycket till sina svenska kompisar på innestället Spy Bar i Stockholm.
  Det blev upptakten till den största insiderskandalen hittills.
  Nu är tretton svenska aktiemäklare och ekonomer misstänkta för grova insiderbrott i Pinkertonhärvan.

  De tretton utnyttjade kunskapen om Securitas planerade köp. De tjänade flera miljoner på den stora aktiekursuppgången. Bland bevisen finns all e-post som skickats mellan en amerikansk mäklare och hans svenska kompisar.
  
Den 20 januari tog Securitas kontakt med mäklarfirman Pricewaterhouse i USA för att slutföra det hemliga köpet. En ung amerikansk mäklare på firman hade av en slump studerat ekonomi i London tillsammans med två svenskar uppger radions Ekot. Den 1 februari e-mejlade han sina gamla vänner:
  ”Jag reser i jobbet till Sverige för att arbeta med en ny kund. Vi har något stort på gång, ”Pretty cool stuff”. Hoppas att vi kan träffas på lördag över några goda drinkar. Se till att fixa fram några svenska snyggingar!”

Träffades på kändiskrog
  
Den amerikanska affärsdelegationen anlände till Stockholm. De båda svenska kompisarna, en ekonomijournalist på en nyhetsbyrå och en aktiemäklare, var nyfikna på den hemliga storaffären.
  De träffades lördagen den 6 januari på innestället Spy Bar på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Amerikanerna och svenskarna snackade, spanade in tjejer och drack en del. De båda svenskarna noterade att deras lätt berusade skolkompis nämnde hur överraskade de blivit när de åkt taxi till sin svenska uppdragsgivare.
  – Vi såg folk som gick på isen. Är det normalt här?
  Efter en stund fick svenskarna en ny ledtråd :
  – Håkan, en chef i det svenska företag vi jobbar med, har en son som åker skridskor.
  
Det glada sällskapet stannade på Spy Bar till fem på morgonen. Dagen efter insåg ekonomijournalisten att han skulle kunna göra ett aktieklipp om han bara kunde lista ut vilka företag det gällde.
  Han kontaktade en annan aktiemäklarkompis. Tillsammans lyckades de båda så småningom lista ut att amerikanerna måste ha sett folk på isen utanför Norr Mälarstrand och det svenska företaget måste vara Securitas. Nu gällde det bara att lista ut den amerikanska affärspartnern.

Skaka galler på Alcatraz
  
Via internet och kontakter lade de pusslet. Journalisten e-mejlade och ringde till sin amerikanske kompis. När han insåg vad svenskarna var ute efter sa han:
  – Blir vi avslöjade får vi skaka galler på Alcatraz.
  
När han fick frågan om det gällde Pinkerton eller Protection One:
  – Ni får inte göra några aktieaffärer med de här bolagen.
  Den svenske mäklaren fick information om namnet på en kvinna på Securitas som jobbade med storaffären. Han ringde under falskt namn och försökte ta reda på vilken stad i USA som hon besökt.
  Svenskarna spred tipset till flera kompisar som köpte Pinkertonaktier för stora belopp. Även i Protection One för säkerhets skull.

Försökte sopa igen spåren
  
För att sopa igen spåren använde ekonomijournalisten och mäklaren från Den Norske Bank sina föräldrars konton. Kompisarna på Matteus Fondkommission lät sina köp gå via andra mäklarfirmor, bland andra Hagströmer & Qviberg.
  Men den amerikanska finansinspektionen upptäckte de stora köp som gjorts alldeles innan Securitasaffären. De inblandade avslöjades genom korskörningar av telefonnummer. Miljonvinsterna från aktieaffärerna i Pinkerton är frusna i USA.
  
Ekobrottsmyndigheten i Stockholm gör en egen utredning.
  – Vi har tretton misstänka och har hållit 30 förhör. Vi får göra upp med amerikanerna var rättegången ska genomföras, säger åklagare Bo Skarinder.
  De huvudmisstänkta svenskarna hoppas bli friade.
  – Absolut, men jag vill inte säga något i dagsläget, säger aktiemäklaren som stängts av från sitt arbete.

Fruktansvärd historia
  
Ekonomijournalisten bekräftar delar av historien:
  – Jag är så trött på den här affären, säger han innan han slänger på luren.
  Håkan Winberg är vice vd på Securitas. Alltså den Håkan som påstods ha en son som åkte skridskor.
  
– Hela historien är fruktansvärd för Securitas! Jag hade till och med varit på föreläsning hos Pricewaterhouse i USA om hur insiderregler går till. De talade om hur försiktig man måste vara. Och så är det deras eget folk som läcker affären.
  – Du kan själv lista ut vad vi tycker om det, säger Håkan Winberg som påpekar att hans son är inte ett dugg intresserad av skridskoåkning.

ulf.wallin@aftonbladet.se


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER