Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
MÅNDAG 19 APRIL 1999
  

AFTONBLADET GRANSKAR
De köpte sitt hyreskontrakt


Eva, 26 år:
  – Jag var desperat. Jag hade bott olagligt i andra hand i ett år. Då det var som värst bodde vi tre personer i en etta. En kompis hade köpt en lägenhet av en svartmäklare. Så jag använde honom som referens eftersom mäklarna är så misstänksamma. När affären väl drog i gång fick jag en lägenhet på två dagar. Jag betalade 85 000 för en etta på 40 kvadratmeter alldeles utanför tullarna i söderort.
  
Johan, 35 år:
  – Det tog mig ett halvår innan jag kom över ett hyreskontrakt. Då hade jag nästan blivit blåst på 80 000 i handpenning på en lägenhet. Jag hade separerat och det var bråttom och svartmäklaren såg väl sin chans att lura mig. Jag jagade honom i sju veckor. I princip fick jag hota honom med att gå till pressen för att få tillbaka pengarna. Sedan tipsade en kompis om en släkting som inte var etablerad i branschen. Han fixade det här kontraktet förra sommaren. Jag betalade 250 000 för en tvåa på 65 kvadrat i city.
  
Thomas, 28 år:
  – Det var sju år sedan jag köpte mitt hyreskontrakt svart. Då hade jag stått i bostadskö i tio år och fick bara erbjudanden om lägenheter med jättehöga hyror. En jobbarkompis till min mamma kände en svartmäklare.
  Vi tog kontakt med honom och fick olika erbjudanden. Det här var enda chansen för mig att få en lägenhet nära stan. Jag kunde pressa priset 25 000 kronor tack vare att jag renoverade den själv. Flera av mina grannar har också köpt sina lägenheter svart. Jag betalade 45 000 för en etta på 33 kvadrat i Solna.
Karin Lindstedt

De är mäklarna med makten över kontrakten
Mäklare A – har kontakter med flera fastighetsägare och har flera hundra personer i sin egen bostadskö.
Mäklare B – arbetar som bulvan till mäklare A. Sköter organiserade visningar på söndagar för personer som vill ha hyreskontrakt svart.
Mäklare C – arbetar som ”vanlig” mäklare på Östermalm, men sköter svarta affärer vid sidan om.
Mäklare D – umgås i adliga kretsar, har lyxbil och kontor med exklusiva möbler.
Mäklare E – omtalas som en Casanova. Vältränad, solbränd, bredaxlad och umgås ofta med så kallade b-kändisar.
Mäklare F – två personer som hängt med sedan 70-talet och har ett par hundra lägenheter som de äger via sitt aktiebolag.
Mäklare G – ställde för några år sedan upp i tv och berättade om sitt svartmäkleri. Har även han hängt med sedan 70-talet, men tycks nu göra färre affärer.
Så säger lagen om svarta kontrakt
Vad säger lagen om köp och försäljning av svarta hyreskontrakt?
Det är den som säljer ett svart hyreskontrakt som begår ett brott. Inte köparen.
Köparen kan dock förlora hyresrätten och tvingas flytta om hyresvärden blivit vilseledd och inte varit medveten om svartköpet.
Bara det att begära ersättning för ett hyreskontrakt är olagligt.
Enligt hyreslagen kan en person som gör detta straffas med böter eller fängelse upp till två år.
Brottet anses som grovt om personen har missbrukat sin ställning eller sålt ett hyreskontrakt som ett led i en yrkesmässig verksamhet.
Om brottet uppdagas blir personen också skyldig att betala tillbaka pengarna.
Även att begära ersättning vid byte av kontrakt är olagligt.
Karin Lindstedt

Liga utreds – 20 ungdomar blåsta
För det mesta är både svartmäklaren och kunden nöjd efter bostadsaffären. Men det härjar också bedragare.
Biträdande chesfåklagare Krister Peterson utreder en av de mest omfattande härvorna med bostadsbedrägerier i Stockholm. Tre män och en kvinna är misstänkta för att ha lurat 20 ungdomar på cirka 400 000 kronor.
I några av fallen hade de satt in annonser på lägenheter som de inte ägde men hade tillgång till. Därefter tog de dit intresserade andrahandshyresgäster som fick betala tiotusentals kronor i förskott.
  – De fick sedan en adress där nyckeln skulle hämtas, men när de kom dit fanns det ingen som visste vad de talade om, säger Krister Peterson.
Ofta brukar ligor trycka upp falska id-kort för att lurade spekulanterna inte ska kunna söka upp dem.
Stefan Sjödin


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER