Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
MÅNDAG 29 MARS 1999
  

De flyr från helvetet

En Kosovoalbansk man har lyckats ta sig ut ur Kosovo med sin farmor på en skottkärra. Flyktingarna lämnar fasansfulla vittnesmål om serbiska övergrepp.
Foto: AP

”Jag lever - är oskadd.” Dramatisk fritagning efter pilotens anrop
De flyr från helvetet. ”Serberna skar halsen av alla män”
Milosevic familj flydde till Grekland
Får vi veta sanningen? Frågor och expertsvar om propagandakriget
Fehmi Agani deltog i fredsförhandlingarna i Paris - nu har han dödads av serberna. Flyktingströmmen från Kosovo ökar - Ryssland berett medla
Kosovoalbanerna flyr terrorn och kriget - köerna av flyende ringlar milslånga mot grannländerna

Externa länkar:
Radio B92 tystad - men lever vidare på nätet. Belgrads fria radiostation har tystats av jugoslaviska myndigheter. Men på internet fortsätter sprida senaste nytt.
Radio 21. Albanska nyheter på engelska.



”Serberna skar halsen av alla män”
GRÄNSSTATIONEN BLACE, Makedonien. Människor mördas i hela Kosovo.
  De säger flyktingar som strömmade över gränsen i tusentals i går.
  Det är det största folkmordet som pågår sedan andra världskriget, enligt Nato.
  – Serber skar halsen av männen på min gata, berättar en man som lyckats ta sig ur staden Pristina.
   Det faller ett stilla regn vid gränsen, det är några grader kallare än de senaste dagarna och strömmen av flyktingar har ökat markant.
  De hundratals familjer som kom till Makedonien i går via Blace berättade nästan alla att oskyldiga människor nu mördas runt om i Kosovo.

Albanska hus bombas
   Situationen i provinshuvudstaden Pristina tycks vara mardrömslik, män i vapenför ålder förs bort och avrättas, serbiska armén släpper bomber över albanska kvarter, hus plundras.
  Uppgifterna än så länge är obekräftade.
  Men flyktingarnas berättelser kommer från många håll och stödjs av uttalanden från exempelvis Tysklands utrikesminister Rudolf Scharping som i går hävdade att folkmordet har börjat.
  – Vi är på randen till en mänsklig katastrof. Vi har inte upplevt något i den här storleksordningen sen andra världskriget, säger Natos talesman Jamie Shea.
  – Vi har fått vittnesmål att männen skjuts. Soldater tar flyktingarnas id-handlingar och river av nummerplåtarna på bilarna, allt för att försvåra deras återkomst, säger Kris Janowski, talesman på FN:s flyktingkommissariat, UNHCR, i Genève till Aftonbladet.

Fyra månadslöner i muta till soldat
   En tunn man i 40-årsåldern rullade sakta över gränsen vid 14-tiden i går med sin hustru och tre barn och stannade och pratade.
  Han berättade att den serbiske krigsförbrytaren Arkan skickat sina mordpatruller till Pristina. Under kriget i Bosnien blev hans män ökända för mord och övergrepp på civilbefolkningen.
  – Männen och kvinnorna på min gata separerades. Jag har fått höra att Arkans soldater skar halsen av männen. Sen plundrades hemmen.
  Mannen säger att han lyckades fly genom att ge militären 500 d-mark, cirka 2 500 kronor, för honom fyra månadslöner.

Serberna bränner byarna
   En tandläkare som kommer några minuter senare tror att hans släktingar blivit mördade, han säger att militären minerat albanska hus i Pristina och när som helst kan spränga dem.
  – Det finns ingen vatten, ingen el. Vi hör explosioner hela nätterna.
  Han säger att krypskyttar skjuter ner mot landsvägen och att serberna bränner byarna bakom de flyende människorna.
  Stämningen här vid gränsen är påtagligt annorlunda än för bara några dagar sedan.
  Då ställde flyktingarna upp på bild och sa vad de hette, de som kommer nu är bara beredda att berätta så länge alla kameror är avstängda och de får vara anonyma.

Gisslan som levande sköldar
   Ingen vet hur många flyktingar som i går kom in i Makedonien, myndigheterna har ingen brådska med att räkna, men det rör sig om tusentals.
  Från Albanien rapporteras att 20 000 flyktingar, främst kvinnor och barn, vält in. Flera hundra tusen flyktingar befinner sig fortfarande i Kosovo.
  Enligt Nato verkar det som om Jugoslavien håller på med att upprätta en så kallad säkerhetszon mot gränsen till Albanien. Ett område med en bredd på en och en halv mil töms på befolkning.
  I går kväll kom uppgifter om att uppemot 30 000 kosovoalbaner tagits som gisslan och tvingats marschera mot Montenegro. Flyktingarna används som mänskliga sköldar för att skydda serbiska stridsvagnar.
  Staden Peje, tio mil från Albanska gränsen, har omringats av serbiska trupper som vill driva ut de 120 000 invånarna.

Inget liv, ingen rörelse
   På kullarna vid gränsen i Blace sitter klungor av taxichaufförer och pratar och röker och väntar på flyktingar att få köra de dryga två milen till huvudstaden Skopje.
  Den makedoniska armén förstärkte i går patrulleringen längs gränsen och försatte polisen i skärpt beredskap sedan Nato sagt att jugoslaviska markstyrkor ska attackeras.
  Serbisk milis står bara två kilometer från gränsen och för första gången ser vi Nato-soldater röra sig uppe på bergstopparna på den Makedoniska sidan.
  Och i dagsljuset syns det tydligt att den serbiska attacken mot byn Gove i går var framgångsrik.
  Kanske en tredjedel av husen har bränts ned och vi ser inget liv, ingen rörelse.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER